Путин получи това, което искаше – ще му бъде ли достатъчно?

Британски печат: Следващата цел на Путин е дестабилизация на балтийските страни
Обновена: 19 фев 2015 14:15 | 19 фев 2015 10:18, Елка Василева
387
Путин получи това, което искаше – ще му бъде ли достатъчно?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Владимир Путин получи това, което искаше, пише британският в. "Гардиън" по повод поражението на украинските войски при Дебалцево. Киев може да го нарича "планирано отстъпление", ако ще се чувства по-добре от това, но светът, който наблюдава, ще се съгласи с руския президент, че изтеглянето под огън на украинските сили от стратегическия пункт Дебалцево е значителна победа на въоръжените от Москва сепаратисти, отбелязва вестникът.

Критичният въпрос сега е: Ще бъде ли това достатъчно за Путин, или той и бунтовниците ще се опитат да развият успеха си и да разширят територията под свой контрол, пита авторът, посочвайки, че сраженията не престават въпреки примирието от миналия уикенд.

Украинската армия е в отстъпление, президентът Петро Порошенко понесе политически рани, след като направи големи отстъпки, за да постигне мирното споразумение Минск-2 миналата седмица, а западните съюзници на Киев са разделени и обзети от ялова ярост, не знаейки какво да правят. Всичко това може да накара Путин да продължи настъплението, докато реши кога да спре.

Още по темата

Сепаратистите не крият амбицията си да оформят едно жизнеспособно, самостоятелно териториално образувание, включващо трите източноукраински области - Донецка, Луганска и Харковска, което с течение на времето може да се превърне в независима страна. Москва може да предпочете един автономен район вътре в Украйна, който да им служи като залог - пореден т.нар. замразен конфликт.

Но ако Путин и бунтовниците продължават да нарушават примирието или ненаситно да предявяват претенции, те вероятно ще се сблъскат с много по-силен и ескалиращ американски отговор, отбелязва авторът на "Гардиън". Досега Барак Обама и НАТО избягваха военно ангажиране в конфликта, частично поради опитите на германския канцлер Ангела Меркел да посредничи за уреждането му. Но при непрестанните призиви на Киев за западни оръжия и помощи и нестихващия бяс на руските протежета тази сдържаност може да не трае дълго.

Авторът посочва последните предупредителни изявления на държавния секретар Джон Кери, на президента Барак Обама и вицепрезидента Джо Байдън, както и на британския премиер Дейвид Камерън.

Въпреки че САЩ и Великобритания изглежда се готвят за по-голяма конфронтация, европейците все още таят отчаяни надежди, че Дебалцево ще отбележи не фактическия край на примирието, а неговото начало, което да съживи споразумението Минск-2, и се опитват да се концентрират върху следващите стъпки за реализирането му - изтеглянето на тежките оръжия от двете страни и създаването на буферна демилитаризирана зона.

Този подход може да се окаже смел и последователен или глупав и наивен, пише "Гардиън". Путин знае, че страните от ЕС по всякакъв начин ще се стремят да избягват въоръжена конфронтация, а и са разделени по въпроса за по-строги санкции.

Като всички грубияни, той ненавижда слабостта и може би вижда именно това във френско-германските опити да не се прекъсват преговорите. Той може да реши да съхрани придобивките си и да каже "стоп". Може обаче и да се изкуши да се възползва от късмета си и да заграби повече територии.

От своя страна американците (и техните британски подгласници) бързо изчерпват търпението си. Меркел и Оланд, които предлагат само половинчати решения, са в "небрано лозе", както никога досега. Те могат да се окажат единствените двама души, които делят Европа от една по-голяма война, заключава авторът на "Гардиън".

Но фона на тези прогнози много стряскащо звучи предупреждението на британския военен министър Майкъл Фалън, цитиран от друг лондонски вестник - "Дейли телеграф". Според него следващата цел на Путин е дестабилизация на балтийските страни, които са бивши съветски републики, а днес са източен фланг на НАТО. Според Фалън Кремъл ще предприеме там кампания, прибягвайки до прикрити атаки и диверсионни методи, подобни на използваните в Крим, за да изпробва решимостта на НАТО.

Това ще бъде завоалирана кампания чрез инфилтриране на руски агенти, пропаганда, нелегални сили и кибератаки с цел да се провокира етническо напрежение в Естония, Литва и Латвия, където има немалки руски малцинства.

Алиансът трябва да е готов да отблъсне евентуална руска агресия, "каквато и форма да приеме тя", подчерта Фалън, добавяйки, че напрежението между НАТО и Москва вече се повишава.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
1
 
1
 
! Отговори
ДАН преди 9 години
До Ангелов................ЗА НОРМАЛНИТЕ-----РУСНАЦИ.-------СЕПАРАТИСТИ................КАКВА Е РАЗЛИКА???ИЛИ ...
280
0
 
6
 
! Отговори
Ангелов преди 9 години
Действията на Русия зависят от САЩ.При всеки опит за разполагане на американски оръжия на териториите на бившия СССР ще последват червени ответни мерки.Европейците както винаги са слаби, а руските ракети далекобойни.Спасението за САЩ е едно: да клонират Гурбачов и Елцин, който ще направят това, което американците не могат.Всичко станало е смешен многоезиков хор,при който колкото си по назад и със слаб глас, толкова по силно искаш да пееш.Пример-канадци, балтийци, българи, поляци,грузинци.
279
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лицето от снимката е кандидат за килията на милошевич
278
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
германия с могъщата си икономика на два пъти не е преценила възможностите си и се изправя срущу още по могъщи икономики и губи. русия с жалката си икономика няма никакъв шанс
277
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купони за храна са въведени от началото на годината в Кировска област в Русия, пише Нюзру. Предстои въвеждането им също и в авнотомната република Мордовия и в Уляновска, Саратовска и Омска области. Причина е резкият скок на цените, предизвикан от срива на рублата и западните санкции срещу Русия заради агресията й в Украйна.Възможно е като за начало правителството да дава на руснаците с най-ниски доходи по 1000 рубли (14 евро
276
6
 
3
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Колкото на Хитлер му беше достатъчно, след като през септември 1939 г. нахлу в Полша.А Сталин веднага го последва.Така че от ЛилиПутин, един отявлен кагебист и достоен наследник на руските деспоти, нищо добро не можем да очакваме.И ако не бъде озаптен навреме може да се окаже жалко за цялото човечество.
275
7
 
2
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Kiro-----------------Иде втора серия на филма за Украина.Във втората серия ***,мислейки,че западат се е уплашил от него-напада Мариопул и Харков,Американците дават оръжие на Украина и тя смачква болшевишките орди на ***.*** бяга с200-те милиарда долара в Северна Корея-няма къде другаде.После останал без власт-ненадейно се озовава в Хага.
274
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Диверсия, агенти, съветници... това не са ли американски прйоми!? Искат да направят от Европа втори Виетнам!
273
10
 
26
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
Нека Бог крепи със могъщата си десница пряпореца на надеждата човешка.Сила Слава Могъщество за Русия.
272
20
 
12
 
! Отговори
Н.Николов преди 9 години
Путин никога няма да се спре - той ще преследва имперските си амбиции ,за да види един ден отново ВЕЛИКА РУСИЯ! Въпрос на време е кой и кога ще падне на мушката му,но няма да е далече!Тогава да видим проруски настроените люде какви ще ги папкат?!
271
3
 
6
 
! Отговори
ходос преди 9 години
Той Олег Дерепаска ,не може да се измъкне ат и говориш за нашия глъвоч а Абрамович премига на пресикулки.
270
3
 
13
 
! Отговори
ходос преди 9 години
Няма ги на нито един сайт,искам да видя *** ,поляците и так далеее,***
269
10
 
18
 
! Отговори
ДО БОКО преди 9 години
Боко, идва и твоя ред. Само гледай. Двамата със Станишко ще станете новите български миски на Путин. ПРЕДАТЕЛИ!ИДВА НОВИЯ ГОСПОДАР НА СИТИ БЪЛГАРИ. БОКО, НЯМА ДА ТИ СТИГНАТ И 20 МИЛИАРДА,ЗА ДА СЕ ИЗМЪКНЕШ.ГЛЕДАЙ,СЕГА КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ЕВРЕИНА СТАНИШКО,А ТОЙ ИМА ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ВЛАСТ И ПАРИ ОТ ТЕБ. САМО ГЛЕДАЙ.НА ПРАЗДНИКА НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ В БЪЛГАРИЯ, ПОЛИТИЦИТЕ СЪБРАХА 5 СТОТИНКИ И ГИ ХВЪРЛИХА НА НАРОДА.ПУТИН ПЪК ДАДЕ 1 МИЛИОН И ЦЯЛА РУСИЯ И ПРАЗНУВА И НАШИЯ ПАТРИАРХ СЪЩО БЕШЕ ТАМ.
268
4
 
14
 
! Отговори
наблюдаващ преди 9 години
До ходосутре ще ги видиш. В Луганск ще има "парад" на пленените войници. Поканени са журналисти
267
2
 
2
 
! Отговори
ходос преди 9 години
Батмарио, обърни внимание и на папируса с обрязването на робите.
266
1
 
0
 
! Отговори
ходос преди 9 години
Батмарио, много е сложно гледай ,обърни внимание на ръцете,как се държът и какво прикриват гледай и мисли,дясната с лявата,конците,жреците не си малък ,виж бичовете и чертата черната. ГЛЕДАЙ И МИСЛИ.Ако има нещо питай
265
0
 
5
 
! Отговори
ходос преди 9 години
Не са изнесени .След минск 2 ги измъкнаха а украинчетата умират а те говорят на руски,много гадно.Къде са наемниците
264
0
 
0
 
! Отговори
batmario преди 9 години
до ходосВидях...Кои са те? Кои от всички,които се опитвам да видя???
263
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутрите на света САЩ и Русия ще ни запалят чергата.Явно Хитлер са го клонирали в близнаци- бял и черен.
262
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изнесени са на друга демокретизираща площадка