Китайски пътници - новата черна овца на авиокомпаниите

За тях отварянето на аварийния изход е последна мода
Обновена: 22 фев 2015 11:34 | 22 фев 2015 11:27, Камелия Цветанова
32
Китайски пътници - новата черна овца на авиокомпаниите
Снимка: Ройтерс, архив

Китайските туристи си изградиха определено негативна репутация в момент, в който все повече китайци пътуват по света, особено заради китайската Нова година, пише Патрик Сен Пол от в. "Фигаро".

Един от китайските туристи дори ще прекара тази Нова година зад решетките. Той беше арестуван в понеделник, след като направи нещо, което изглежда е последен писък на модата сред най-неконтролируемите самолетни пътници от Китайската народната република, а именно – отварянето на аварийния изход на самолета точно преди излитане.Малко след като се качи на Боинг 737 на компанията "Чайна садърн еърлайнс", пътникът се хвърли към спасителния изход, за да го отвори, и забави излитането на самолета с един час.

Другите пътници, изнервени, но същевременно впечатлени, го накараха да се почувства за мига известен, като започнаха да го снимат с мобилните си телефони и качиха кадрите в социални мрежи, които имат близо 700 милиона потребители.

Разпитан от полицията, неконтролируемият пътник отказа да обясни какво е целял да направи, повтаряйки само, че аварийният изход не е важен. Властите го пратиха зад решетките за 10 дни.

Няколко инцидента с китайци се превърнаха в журналистическа сензация в последните години, през които въздушният трафик в Азия се увеличи рязко. През януари пътници на самолет на компанията "Чайна истърн еърлайнс", изнервени от закъснението на полета си заради снеговалеж отвориха аварийните изходи малко преди излитането. Те бяха принудени да чакат часове наред на летището в Кунмин, в Югозападен Китай, а после и в самата машина, която изпълняваше полет до Пекин. Някои пътници поискаха да слязат от самолета заради проблеми със здравето, но не им беше позволено и самолетът тръгна в крайна сметка към пистата.

Тогава трима пътници отвориха аварийните изходи, за да попречат на излитането. После обясниха, че са действали така, защото се усъмнили, че помощник-пилотът може да им осигури най-добрите условия на пътуване, след като малко преди излитането наругал и обидил онези пътници, които настоявали да слязат по здравословни причини.

Това поведение, граничещо с глупост, често се дължи на липсата на опит на тези туристи, които за първи път пътуват със самолет. През декември китайски пътник отвори аварийния изход на самолет, за да подаде главата си навън и да подиша малко чист въздух. Тогава авиокомпанията се отказа да съди пътника, защото разбра, че той за първи път се качвал в самолет. През 2012 г. китайка, също пътуваща за първи път със самолет, отвори аварийния изход на машината, обърквайки го с вратата на тоалетната.

В средата на декември миналата година четирима китайски пасажери предизвикаха скандал, като хвърлиха купа с врели нудъли по стюардеса на тайландското подразделение на авиокомпания "ЕърЕйша". До скандала се стигнало, след като стюардесата отказала да им издаде касова бележка за порцията. Една от пътничките от предизвикалата скандала група дори се втурнала към един от прозорците на самолета, започнала да удря по стъклото и да заплашва, че ще се хвърли от машината. После китайската Национална туристическа агенция излезе с официално изявление към Тайланд, в което изрази съжаление, че групата размирни туристи е накърнила сериозно репутацията на китайския народ.

През 2014 г. китайци са пътували с цел туризъм над 100 милиона пъти зад граница. Това е исторически рекорд. Китайците са ухажвани в чужбина, защото са туристите, които харчат най-много пари в света.

Все повече китайци от средната класа могат да си позволят да пътуват зад граница - нещо, което доскоро беше смятано за лукс. През 2000 г. едва 10 милиона китайци пътуваха зад граница с цел туризъм, според данни на Световната организация по туризъм.

Неотдавна китайският вицепремиер Лю Яндун прогнозира, че след петнайсетина години броят на китайците, пътуващи с туристическа с цел в чужбина, може да скочи до 500 милиона души на година. Миналата година Пекин издаде "Ръководство за добро поведение за китайските туристи, пътуващи зад граница".

Несъмнено сега туристическата агенция подготвя ново издание на наръчника, което ще бъде допълнено с глава за правилно поведение по време на пътуване със самолет. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Аз съм прост... преди 9 години
Защо не опишете, поведението на нашите селяни, в самолетите и на аерогарите в Европа, не с нищо не отстъпват, на тъпотията на китайците даже ги превъзхождат! За мене лично българските селяните летящи за бригади, са по-голям проблем, защото до сега не съм бил при случай китаец да отвори авариен изход, но съм бил на: сваляне на сърдящи обувки, пръдни, уригвания, викове, гонене и т.н. от наши сънародници!
23
4
 
7
 
! Отговори
Petar, NY преди 9 години
Верно е. Азиатците се делят на три. Най-отгоре са Японците, най-долу китайците. Всички останали са по средата. Не знаете какво ви чака. В Чайна таун ги гледам. Хвърлят водата с която са мили месото пред ресторантите и като се изпари вони на ***. Нямат ориентация, могат да вървят пре вас после в даден момент получават сигнал от космоса спират и тръгват обратно. Мъжете им ходят с ръцете зад гърба за да изглежда че са важни което според мен идва от комунизма защото и в България съм го виждал.
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мдаа 21Селяко, ти който по-далеч от на УЙна къщата не си стъпвал няма как да знаеш че всички азиатци без японците са едни и същи *** точно колкото тЕБ и останалите ***.А в Малайзия, Индонезия, Индия и т.н. комунисти НЯМА.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да им въведат изпит по пътуване в самолет. Изпитът за чиновник в империята е траел една седмица. Значи, има традиции в Китай за проверка на възможностите.
20
7
 
16
 
! Отговори
емигрант преди 9 години
Работя в Хародс. Няма по-неприятна пасмина от тия, честно, наистина са бетер ***. Събота и неделя особено е ужасно, дърпат стоки, викат, мъчат се да крадат, ужас! Направо ме втриса от тая прогноза за 500 000 000. Иначе е вярно, оставят много пари, но като погледнеш фактурите, виждаш че са само от три града - Шанхай, Пекин, Хонг Конг.... Само там са парите, в тия свободни икономически зони. Другото е сиромашия до шия. Имам и колеги китайци, разправят че е страшно за обикновения човек.....
19
3
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
ne me u4udva .
18
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Супер начин авиокомпаниите да печелят! Набиват на всеки такъв тарикат по 1-а яка глоба, изразяваща се в число$ с поне 5 нули и да заповядат!
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При милиард и петстотин милиона население, няма начин да не се намери някой ***. Но защо ни занимавате с глупости? За да може някой да се упражнява в словоблустване с политически отенък след всяка "статия" ли??? Моля, инструктирайте си троловете или си намерете по образовани.
16
21
 
15
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Не ни стигат руснЯците, които се държат като последните простаци, ами сега и китайци.......Това глобализацията си е равнозначно на кретенизация.
15
25
 
19
 
! Отговори
мдаа преди 9 години
Ето до какъв идиотизъм води 70 години управление на комунистите.
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тия са толкова много ,че щяли да ги издухат през аварийния изход,не ги плаши.
13
12
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Дайте ние да си бъдем културни европейци, па ги зае6ете ония свинье.
12
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китайците са обикновени азиатски ***.
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От постовете става ОЧЕВАДНО че българеаците са същите *** като китайците.А на мен това ми е известно ОТДАВНА.Именно за това ходя на места където такава *** не я допускат да стъпи..
10
2
 
13
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Дори бих казал ,че китайците са и "черната овца"на екскурзиите ,те постояно правят неща които малко са странни за европейците ,нямам нищо против китайците ,но бих предпочитал да срещам повече японци отколкото китайци из Европа . Те са нещо което е трудно е да се опише -трябва да се видят .
9
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китайските туристи в Тайланд са сред стадото прасета, в което влизат англичани и руснаци. Хигиената за тях е нещо, което може би са виждали в някой филм някога. Децата им са невероятно невъзпитани. Крещенето, оставането на свинщината в маси по ресторанти е честа гледка. Единствените китайци, които имат хигиенни навици и се държат като хора са тези от Хонг Конг, Тайван и Сингапур. Но те не живеят в Китай, което обяснява всичко.
8
5
 
8
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 9 години
и аз се чудя, снимката ли е фалшива, статията ли е фалшива с тия твърденета че средния китаец можел да обикаля по сввета с самолет..... въобще кое е вярно май само датата
7
1
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Както винаги уместна снимка и висок професионализъм от Днес.бг. :)))
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И заради тия няколко *** са виновни 1,4 милиарда китайци? "Купа с врели нудъли" цепи мрака. Как хубаво си личи, че новините са едно към едно крадени и зле преведени.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СандоЩе го гледаме, ама отгоре...