Официална Гърция: Няма да платим на МВФ!

Това е най-категоричното изявление от Атина досега
24 май 2015 22:39,
204
Официална Гърция: Няма да платим на МВФ!
Снимка: Reuters

Гърция не може да извърши плащанията по дълга към Международния валутен фонд (МВФ) през следващия месец, защото няма пари, заяви днес министърът на вътрешните работи Никос Вуцис, цитиран от Ройтерс.

"Четирите вноски за МВФ през юни са 1,6 милиарда евро, тези пари няма да бъдат дадени и ги няма, за да бъдат дадени", каза Вуцис в неделното шоу на гръцката телевизия Мега.

Това е най-категоричното изявление от Атина за вероятността от изпадане в неплатежоспособност, ако преговорите с кредиторите се провалят, посочва Ройтерс.

Преговорите с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд се проточват вече четири месеца.

Успешното им финализиране би отключило помощ в размер на 7,2 милиарда евро, но преговорите зациклиха около реформите за пенсионното осигуряване и пазара на труда, предложени от кредиторите.

Запитан дали се тревожи от "кредитно събитие" - термин, който визира сценарии като банкрут или неплатежоспособност,  Вуцис каза: "Ние не се стремим към това, ние не го искаме, това не е нашата стратегия".

Гръцкият министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис, който е представител на твърдолинейното крило в управляващата партия СИРИЗА, заяви днес пред съпартийци, че през следващите дни правителството трябва да подготви гръцкия народ за ситуация, при която не е постигнато споразумение, отговарящо на обещанията на СИРИЗА, предаде Ройтерс.

"През последните четири месеца така наречените институции подложиха гръцкия народ на бавно изтезание, една от най-ужасните практики на изнудване в световната история, за сметка на страната", заяви Лафазанис.

Той посочи, че правителството трябва да бъде готово за всякакви възможни алтернативни решения, за да избегне нови мерки за икономии и приватизации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
7
 
! Отговори
до 87 и 88 преди 8 години
Едни ***, които пишат нелепици. Иска Ви се, но такива като Вас са за ***
60
9
 
22
 
! Отговори
Добър ден гърци преди 8 години
Айде най-после фалит, супер. Сега като върнете драхмата и ще стане интересно, очаквам близки до българските заплати и пенсии, добре дошли гърци - там където ви е мястото. :))))
59
1
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
не се косете братя гърци, танте меркел ще се погрижи
58
4
 
27
 
! Отговори
шаман преди 8 години
Не плачете на чужд гроб! вижте нашия, българския как е обрасъл с магарешки тръни.
57
11
 
30
 
! Отговори
gogo преди 8 години
До КиксДа, наистина, гърците са за пример - една партия която дойде на власт с обещание да прекрати кредитното робство и отстоява на думата си.
56
2
 
30
 
! Отговори
онасис преди 8 години
Фъкани са с пари. Блъфират и протакват само. Утре ще излязат пак с някой друг номер. България защо не фалира ? Няма мъни затова.
55
16
 
18
 
! Отговори
! преди 8 години
Къде ще отидат, че няма да платят, пиленцата гръцки!
54
17
 
47
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
Дълбоко съм впечатлен как една партия може да отстоява предизборните си обещания - без значение дали са популистки или нереални.
53
5
 
63
 
! Отговори
Евгени преди 8 години
Ще повярвам че гърците са зле, когато вида гърци да работят по нашите полета, а гъркините да чистят и гледат възрастни хора по къщите...само тогава, ако въобще стане някога ! Ние да си гледаме в нашета паничка, че с Боковите заеми, май ни гласят същия сценарий.
52
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тва гърчетата са голяма работа.Сега ще почнат да се изселват в посока България.
51
15
 
33
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АЗКакво става с американските банки. .Долара е пътник. .сащ са по зле от Гърция. .Време е за нов финансов ред..Долара трябва да си остане само национална валута ..нещо като драмата. .Няма реално покритие..липсва ликвидност..печати се зелена тоалетна хартия без контрол. .
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баш ме боли к......,че Маджарско немат излаз наа море.
49
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България ще прегази ушатата зган . Няма спаси ги и мускала пуган . 4ервения флаг ще се валя в калта . Български ЛЪВ НАД москва
48
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА рубладжийте родина е мускалия нямат място в България
47
36
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4ервената *** се гър4и от бой. СКОРО ще падне Путински трон .Няма да видят Бритаски моря . Ще ги заврът в сибирска ТАЙГА . ВОЙНИЦИ НА НАТО ЩЕ газят москва . Флага на САЩ ще се вей над кремля
46
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руската зган на пар4ета Жизнено пространство и суровини за ЕВРОПА *** на въжето заедно с олигарсите Туморът от изток ще бъде отстранен
45
7
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
тия като кажат фалит,ето ни нас на среща поредните.първо требва тия каде плямпат да ни вкарат у зоната.и после ще бъде интересно. :)ше взимаме големите заплати на ония другите - никога.така че америка не иска да има обединена и силна Европа.Европа е и требва да бъде буфер между САЩ и РФ.то се прави . само кьорав нема да види.а че ционизъм владее положението и на двете места...требва да изгинат хора зада олекне планетата и да не мислат за замърсяване,затопляне...
44
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво ще направи гъркът като не полу4и субсидий за земеделието си на маслини и кози барабонки ли ще я кара вярата в комунизма не се яде най много да разкарат Ципрас с бой
43
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До УРКО Дионис е от Индия тракиски ром бягайси при родона4алника на комунизти4еската зган мускалия и ***
42
5
 
12
 
! Отговори
УРКО преди 8 години
Къде си бе отличника по история.Когато ние гордите тракийци отново се нанесем в земята ни наречена днес Гърция, твоят продажен и НЕУК зад..к по подобие на гръцките ще бъде за изцяло наше ползване!АХАХХАХХАХА