Френският премиер съжалява за пътуването си за футболен мач

Ще възстанови средствата за това, че в самолета са били и две от децата му
11 юни 2015 12:20, Елка Василева
8
Френският премиер съжалява за пътуването си за футболен мач
Манюел Валс. Снимка: архив, Reuters

Френският премиер Манюел Валс изрази съжаление за своето решение да пътува с правителствен самолет за футболен мач заедно с две от децата си и обеща да възстанови на данъкоплатците похарчените средства за полетите им, предаде Ройтерс.

В опит да потуши политическия скандал, избухнал заради пътуването, което по думите му е било предимно с официален характер, Валс каза: "Не бих го направил пак и за да разсея всякакви неясноти, ще поема разходите по пътуването на двете ми деца, които възлизат на 2500 евро".

Още по темата

Френският премиер възприе твърда линия срещу злоупотребите с власт от страна на политическия елит. Историята около пътуването му бе определена от местните медии като негов първи сериозен политически гаф, откакто зае поста миналата година.

Валс, който е дългогодишен привърженик на Барселона, пътувал със самолет до Берлин по покана на президента на УЕФА Мишел Платини, за да гледа финала на Шампионската лига в събота, в който испанският клуб победи италианския Ювентус с 3-1.

Преди няколко дни политици от френската опозиция обвиниха премиера в използване на пари на данъкоплатците за частно събитие.

Валс и други представители на правителството защитиха пътуването, като заявиха, че неговият характер е бил свързан преимуществено с държавни дела, а целта му е била да бъде обсъдена подготовката за Европейското първенство по футбол през 2016 г. във Франция и корупционния скандал, погълнал международната футболна федерация ФИФА.

Те продължиха да се придържат твърдо към тази позиция, след като във вторник стана ясно, че две от децата на Валс са били заедно с него.

В своето изявление от днес френският премиер повтори, че пътуването е било официално. По думите му в неговите функции влиза и това да представлява Франция на важни спортни събития, при положение че тя ще домакинства големи състезания.

"Френският народ разбира, че министър-председател, който се движи с голяма група охранители, трябва да използва правителствен самолет", каза Валс. По думите му това, че е взел на борда на официалния самолет и децата си, не е причинило никакви допълнителни разходи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Разлика има, да и то огромна. Човек прави грешки, но поне един от двамата има доблестта да я признае и да се извини. Нашия не стига, че имаше наглостта да го направи и не просто не се извини, а се обиди, че му правели проблем за някакви си 2000 лева. Моля ви осъзнайте разликата. Пак повтарям единият е бил поканен ОФИЦИАЛНО от шефа на УЕФА, но няма смисъл да споря с вас.
5
0
 
2
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Има разлика той е гледал чужди отбори единия да беше френски нямаше да има проблем
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боцко и той има да връща пари от разградската екскурзия, но от него като от умрял пари.
3
3
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Какво се пените бе...? Човека се е извинил и ще върне парите въпреки, че става въпрос за официална покана. Освен това говорим за 2500 евро. Нашият предводител отиде с военен хеликоптер за 2000 лева (според много хора са поне двойно) до Разград да реже ленти на частен футболен клуб. Дори имаше наглостта да каже... "за някакви си 2000 лева ми правят проблем" АЛОУУ, я да се осъзнаете и да стъпите на земята... Не го оправдавам френския министър, но в сравнение с нашата *** е цвете за мирисане.
2
1
 
3
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Гледа ако мине номера иначе кога ще се сети да си плати аа...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
такива трябва да ги глобяват и то сериозно, че пилеят държави пари. Избрани са да управляват мъдро държавните ресурси, а показват че правят точно обратното. Тиквиня е далеч пред него, но и двамата трябва да бъдат уволнени за несправяне с работата и пилеене на държавни средства. Проверка и присъда, защото ако това го направи някой от подчинените му ще го уволнят на момента нали? А за тях може... Криворазбран свят...