Варуфакис скочи: Кредиторите са терористи, искат да ни унижат

"Какъвто и да е резултатът от референдума, банките ще отворят"
351
Варуфакис скочи: Кредиторите са терористи, искат да ни унижат
Снимка: архив, Ройтерс

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис нарече кредиторите на Гърция "терористи" и ги обвини, че искали да унижат гърците, които утре се произнасят на референдум относно последните предложения на кредиторите за реформи, предаде Франс прес.

Още по темата
Обвиненията бяха отправени в интервю на Варуфакис за испанския в. "Мундо". "Това, което кредиторите правят с Гърция, може да се нарече с едно име и то е тероризъм", каза Варуфакис, известен със свободните си изказвания.

"Защо те ни принудиха за затворим банките? За да всеят страх у хората. А когато става дума за всяване на страх, хората наричат този феномен тероризъм", допълни Варуфакис, говорейки за политиката, водена от кредиторите на Атина - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и ЕС.

Тъй като не постигна споразумение с кредиторите относно удължаване на програмата за финансова помощ отвъд 30 юни, лявото правителство на СИРИЗА затвори банките и обяви контрол на капиталите до 6 юли, припомня Франс прес.

"Какъвто и да е резултатът от референдума утре, банките ще отворят врати и ще има споразумение с кредиторите", увери Варуфакис.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призовава да се гласува "не" на референдума. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призовава да се гласува "да" утре, припомня Франс прес.

"Какъвто и да е резултатът от референдума, в понеделник ще има споразумение, напълно и абсолютно сигурен съм", каза Варуфакис.

"Европа има нужда от споразумение. Гърция има нужда от споразумение. Така че ще постигнем споразумение", посочва той пред испанския вестник.

Варуфакис повтаря, че в случай на победа на "да" на референдума, той ще подаде оставка.

"Днес онова, което искат Брюксел и тройката, е "да"-то да победи на референдума, за да могат те да унижат по този начин гърците", каза министърът.

"Мисля, че в цяла Европа има нужда от партии като СИРИЗА и Подемос /испанската радикална левица/, партии, които едновременно са критични към системата, но които в същото време са проевропейски и демократични. Онези, които ни мразят, искат да ни изкарат за антиевропейски партии, но това не е вярно. Ние не сме антиевропейци", подчерта министърът. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още по темата: ГърцияЯнис Варуфакис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
14
 
! Отговори
ани крумова преди 8 години
Бих искала да попитам гърците и Ципрас за униженията на българите в гръцките фирми и банки в България-ниските заплати, които не могат да се сравнят с пенсията на един гръцки пенсионер и униженията и коя е наглостта да искат опрощение на дълговете им или другугите народи в Европа са по-долни от нахалните гърци
151
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
PROCHETETE STATIQTA V SAITA EPOHALNI VREMENA ---ZASHO ISKAT DA UNI6OJAT GARCIA ,66E OSTANETE IZUMENI .....A MVF VSA6NOST PRAVI TOVA S PO4TI VSI4KI DARJAVI .I AKO E TAKA ,CHEST PRAVI NA GARCITE ,CHE SE ZA6ITAVAT .NE GLEDAITE V PANICATA NA SASEDA ,TA DA NE SE OPRAZNI SAVSEM VA6ATA .
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние несме в еврозоната, но нашето евро се нарича 1.95.
149
5
 
15
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Византийски измамници!Винаги са искали да живеят на чужд гръб.Кредиторите били "терористи"?!!!Някой да ви е принуждавал да вземате кредити?Безплатен обяд няма.
148
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 209 Едната *** си призна, че е Люба Кулезич, другата беше паникьосана от реакцията ми, че забрави ума и дума.
147
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 212При нас не управляват комунисти_______________Определено не съм съгласен с теб, иначе единственното по-лошо нещо от това да те управляват комунисти, е да те управляват бивши комунисти правещи се на демократи
146
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който разбира немски или гръцки, може да види истината в предаване, излъчено по германския канал ARD Monitor като напише на търскачката в тубата - ARD Monitor 2/7/2015, където открито се казва, че чрез стратегията си тройката се стреми да свали гръцкото правителство, където чрез документи оборват лъжите на Юнкер и т.н.
145
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Циппаз и Варуфикис са до неделя, после на трибунал, на Партенона!
144
10
 
13
 
! Отговори
до факт преди 8 години
Защо ли си мисля,че гърците още повече ще ги уважават след това което правят,а нас дори вече няма да ни забелязват,защото вече си взеха всичко което си поискаха,ние вече сме просто една територия,с която могат да си правят всичко което поискат.Защо нямаме и ние като този фин.министър а не някакво свищовлийче,учило недоучило сега държавата да оправя.Но гърците са народ а ние стадо.
143
5
 
13
 
! Отговори
истината преди 8 години
Мое мнение е, че какъвто и да е резултата от референдума, като официален резултат ще се оповести, че народа иска да се приемат условията на кредиторите и да продължи финансирането.По този начин компрометираните вече Ципрас и Варуфакис ще се опитат "тънко,тънко" да се измъкнат от кашата която надробиха.Ясно е на всички, че тези двама"супергерои" са пътници.........предполагам, че доста средства от европрограмите ще се пренасочат към България и Румъния !!!
142
13
 
15
 
! Отговори
браво преди 8 години
Браво на Ципрас...Не мога да не му се възхищавам...още повече имайки примера на нашите управници - мекотели и дупедавци, от които едните продават родината на Изток, а другите на Запад, а третите и в двете посоки....и това само и само, за да са на власт, да върви техния собствен бизнес или за да се докопат до някоя топличка синекурна длъжност в международна организация или преподавателско място в западно университетче или пък в руска банка....***....
141
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 196НИЕ СМЕ В ЕВРОЗОНАТА ! ВАЛУТНИЯ БОРД НИ Е ВЪРЗАЛ ТВЪРДО КЪМ ЕВРОТО!
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 192АМИ НЕ Е ЛЪЖА :DЕВРОТО ТРЯБВА ДА Е САМО БЪЛГАРИЯ И ГЕРМАНИЯ В НЕГО :D
139
2
 
6
 
! Отговори
пия и не плащам преди 8 години
Ама тия са по *** и от нас-да си изберат такова *** за финансов министър.Почвам да уважавам жоленчо-той поне си дрънка глупости,но сам знае,че това са си глупости.
138
10
 
7
 
! Отговори
Статистик преди 8 години
Малко реалности които в крайна сметка ще се наложат над емоцията. Белгия 11 млн. население БВП- 540 млрд. долара -Гърция 11млн. население БВП- 240 млрд. долара . За сега раликата в стандартите на живот не е толкова голяма , но ще стане , ако ще всички комунисти да се съберат да управляват в Гърция и каквито и византийски номера да прилагат.
137
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И АЗ СЪЩО ПОДКРЕПЯМ ГЪРЦИТЕ И НАЙ-ДОБРОТО Е ДА СЕ МАХНАТ ОТ ЛОШОТО ЕС И НАТО!!!!ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН
136
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕВРОТО ПОЕВТИНЯ С 10-20% ЗАРАДИ ГРЪЧМУЛИТЕ!!!МАХНАТ ЛИ СЕ НЕ 10 А 20% ЩЕ ПОСКЪПНЕ !!
135
6
 
9
 
! Отговори
за 187 преди 8 години
ха ха ...да може сега путин да ги ''освободи'' , че да видят и те какво тегло теглихме ние едни 45 години
134
11
 
14
 
! Отговори
смачкай ги! преди 8 години
Само пълни наивници могат да вярват на гърците, които искат да живят на гърба на дургите народи!
133
5
 
9
 
! Отговори
щатна мешка с лук преди 8 години
Балканите са заразени от Бацилус Комуникус - само кажи на една проста балканска пръчка ,че може да живее добре и че някой друг ще плаща за това и той вече е твой избирател...