Българки сред вероятните кандидати за шеф на ООН

"Гардиън": Време е жена да застане начело на организацията
9 юли 2015 17:00, Елка Василева
22
Българки сред вероятните кандидати за шеф на ООН
Ирина Бокова. Снимка: архив, Reuters

Кампанията ООН да бъде оглавена от жена след изтичане на мандата на сегашния й генерален секретар Бан Ки Мун набира сили, пише в голяма статия лондонския вестник "Гардиън".

Началото на кампанията бе поставено от международната неправителствена организация "Равенство сега", която настоя за равнопоставеност между половете в процеса на подбора на наследника на Бан Ки Мун, който след два мандата начело на ООН трябва да се оттегли в края на 2016 г.

След като бяха изпратени 20 000 писма до ключови личности, от които зависи решението по този въпрос, Общото събрание на световната организация подготви резолюция, която призовава за равенство между половете, и тя ще бъде публикувана в окончателния й вариант през септември.

В момента Съветът за сигурност на ООН извършва при закрити врата процеса на подбор на кандидатите, преди да представи своя избраник пред Общото събрание. Селекционният процес обаче е непрозрачен, недемократичен и политизиран, което намалява шансовете да се постигне желаното равенство между половете, коментира авторът на "Гардиън".

Започвайки от 1990-те години, ООН възприе негласен принцип за регионална ротация за своите лидери, който насърчава справедливо представителство за различните райони на света.

Изборът на няколко досегашни лидери бе направен в този дух. Сега справедливостта и диверсификацията трябва да се разпрострат и върху половия признак, отбелязва вестникът. "Ако елиминираме половината от световното население, значително ще намалим шансовете да изберем най-добрия генерален секретар", казва британският посланик в световната организация Матю Райкрофт.

При засилващата се тенденция за избиране на жени на ръководни политически постове в света през последните години не може да се говори за недостиг на жени кандидатки и за най-високия и най-престижен международен пост, посочва "Гардиън".

В същия дух се изказва и Джийн Красно, професорка от университет в Йейл и експерт по въпросите на ООН. В кампанията за жена за генерален секретар на ООН вече се появиха няколко имена на изтъкнати жени от всички региони на света, включително и от Източна Европа, която е следващият регион, на който вероятно ще се падне ред, ако се спази ротацията.

Според "Гардиън" списъкът се оглавява от две българки - генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова и Кристалина Георгиева - икономист и еврокомисар. В списъка са още управляващата директорка на МВФ Кристин Лагард, чилийската президентка Мишел Бачелет, която е и бивш лидер на организацията "Жени от ООН", както и бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк, оглавявала по-рано Програмата на ООН за развитие.

"Гардиън" цитира свое неотдавнашно социологическо проучване, при което 96 на сто от запитаните отговорили, че е време жена да стане генерален секретар на ООН. Според вестника този пост е "най-невъзможната работа на света". Избраникът (той или тя) трябва да вдъхне нова енергия в 70-годишната институция, създадена по идея на бившия президент на САЩ Франклин Рузвелт.

Цитират се и мнения на много експерти, че редица чисто женски качества биха били от полза при ръководството на ООН, която има за цел да способства за мира, сигурността и сътрудничеството в света и за решаването на международните конфликти, съобразявайки се с най-различни, често противоречащи си фактори и обстоятелства.

Това трябва да бъде силна независима личност със солидна ценностна система, етика и решителност да се бори за човешки права и за развитие на изостаналите страни, посочва "Гардиън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам никаква полза за БГ от това шеф на ООН да стане някоя от двете номенклатури. Досега какво направиха за страната си баба Боковица и баба Сталинка? Нищо, ама от сърце, както се казва. Е напълниха си джобовете, а тук пропагандата на Боко ни внушава, че едва ли не трябва да плачем от умиление и възторг за тяхното назначение.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе ще пробутат сталинка там са нужни американопослушни мошеници
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
abe OONeto organizacia za plasene li e 4e Irin4eto na snimkata e kato babunia Iagovskaia, maina
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na komuniskata bkp bokuva no kakvo e napravila sa bG do Sega sa bednosta sapasite Hora nischto kskto Kristalina bkp Georgieva obi4aschw jivkov zk na bkp
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе българският комунист, благодарение на които сме на това дередже, е навсякъде, за огромно съжаление!
10
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Kamen St.Докато Кристалинка ( Сталика ) си е друго нещо. Винаги помага на България .Я Дянков ще ни направи финансов министър , Я ще даде някой милион заради наводненията , ето сега ще ни назначи шеф на БНБ. Сама ще се предложи за новият пост. Абе друго нещо си е. А Бокова що френският президент ще и дава орден на "Почетният легион". Направо нищо работа.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Послушни слуги на Синедриона.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Помнещ90% от закоравелите "комунделски" кадри са доста по-способни от техните комсомолски секретари и разтривачи на уши.
7
3
 
9
 
! Отговори
Помнещ преди 8 години
OOН с комудрелка на чело :Х Боже опази!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не Кристин Лагард, по-непоносима личност не могат да намерят, може би само някоя американка.
5
1
 
6
 
! Отговори
Тъпчо преди 8 години
Като ги гледам кристалина та ирина, оти се абите - па че е маж ако ги избЕрат ....
4
9
 
18
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Според мен е крайно време да изберат гей за председател на ООН.Аз не знам защо Китай, Индия, Русия, Бразилия участват в този цирк.
3
2
 
11
 
! Отговори
Хах преди 8 години
Супер! Вече няма да има войни, само някои от страните няма да си говорят помежду си.
2
2
 
7
 
! Отговори
оксиморони преди 8 години
"Ако елиминираме половината от световното население, значително ще намалим шансовете да изберем най-добрия генерален секретар"----------------------------Като натискат да се избере задължително жена, не правят ли точно това? Игнорират половината население?
1
7
 
2
 
! Отговори
ъ преди 8 години
Дреме ми на ............. !!