Ципрас губи влияние в кабинета и в партията си

Депутати от СИРИЗА настояват за нов референдум
9 юли 2015 13:42, Бойчо Попов
83
Ципрас губи влияние в кабинета и в партията си
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Подкрепата към гръцкия премиер Алексис Ципрас в собствената му партия започва да се стопява. Депутати от СИРИЗА вече призовават за нов референдум относно плановете за строги икономии, а радикалното ляво крило на правителството вероятно ще откаже да гласува евентуален нов спасителен пакет.

Енергийният министър Панайотис Лафазанис публично критикува планираните от Ципрас мерки за строги икономии. „Ние не искаме трета програма“, заяви Лафазанис пред агенция Ройтерс. Министърът няма да се съгласи с нови реформи, които ограничават възможностите за растеж на страната. Лафазанис е част от радикалното ляво крило на управляващата партия СИРИЗА. Близо 30 от 149-те депутати принадлежат към него.

И депутатът Янис Михелогианакис се противопоставя ясно срещу нови мерки за икономии. Той, заедно с други народни представители, призовават Ципрас да организира нов референдум. „Ние трябва да конкретизираме въпроса – искат ли гърците нови мерки за строги икономии, или алтернативни решения“, поясни депутатът по време на свое телевизионно участие.

Припомняме, че най-късно до тази вечер гръцкият кабинет трябва да представи нови предложения за гласуване пред местния парламент.

Според Kathemerini Гърция планира пакет от мерки за реформи на стойност 12 млрд. евро в рамките на две години, като мерките в този пакет са по-сурови от предложенията, които гръцкото правитество днес ще представи на кредиторите в опита да постигне споразумение с тях. Според медията по-суровите мерки са станали наложителни след затварянето на банките и въведените ограничения върху движението на капиталите и особено след прекратяване на преговорите с кредиторите.

Вестникът твърди, че вместо първоначалната прогноза за растеж от 0,5 на сто за тази година, вече се правели оценки за рецесия от 3 на сто. Смята се, че ако ситуацията в банковия сектор не се нормализира, тази рецесия може и да е по-голяма.

Това налага необходимостта от повече мерки, за да бъде постигната целта за първичен бюджетен излишък тази година от 1 на сто от БВП, 2 на сто от БВП през 2016 г., 3 на сто от БВП през 2017 г. и 3,5 на сто от БВП през 2018 г.

От тази гледна точка се преценява, че мерките на стойност 8 млрд. евро, които Гърция е представила пред кредиторите за тази и следващата година, трябва да бъдат увеличени с около 2 милиарда евро на година, като по този начин общата стойност на тези мерки за двете години ще възлезе на 12 млрд. евро.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до Одисей 1По информация SSU в резултат на престрелка в Мукачево загинал един мирен жител, още четирима са били ранени. Освен това са пострадали шестима служители от правоприлагащите органи, един от които е в тежко състояние. "Снимки от гранатомети и картечници са били унищожени три милицейские машина", добавя в услугата. Според прокуратурата региона Transcarpathian, също са пострадали петима души, с надпис "Десен сектор".
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧебурашкаСловакия, членуваща в Европейския съюз, се засили охраната на границата с Украйна. Причината за засилване на охраната в Ужгороде битка в град Мукачево в района на карпатите между бойци на "Десния сектор" и полицията.
48
4
 
17
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Европейската комисия трябва твърдо да заяви пред гръцките управляващи, че това е последната възможност за преговори и споразумение.
47
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наглеците никога нямат чувство за мярка и срам. .. Ципрас и компания са отвратителен феномен в международен план!
46
6
 
11
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Китайското икономическо "чудо" се срива. Гърция вече не е интересна новина.
45
7
 
15
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
Това мило момче се води по акъла на Кремълското джудже, и ето до къде я докара.
44
3
 
6
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Ама как така хем гордо защитава националните интереси, хем губи влияние?! Хахахахах... слабата мурзиля пропаганда се пропука здраво. :)))
43
4
 
11
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Отхвърлите ли мерките, след най-много 2 седмици ви чака кървав Майдан от огладнелия народ! *** крадливи *** политически!
42
0
 
13
 
! Отговори
РАД преди 8 години
До 54Много ми е интересно прясната банка на БРИКС с капитал 100 млрд.долара (още не внесен) с колко ще кредитира фалирала Гърция, която има 320 млрд.Евро дългове :) И при какви условия де, щото нали гърците не приемат какви да е условия от кредитори :)Примерно нещо такова: 50 млрд. при лихва 0.2 % и опция за опрощаване на 30 % след 10 г . срещу обещания за борба с корупцията и несъбирането на данъци :):):)
41
0
 
8
 
! Отговори
... преди 8 години
Епа да се махнат от еврозоната де! Що не се махат!!!!!!!?????? *** не щат ей! И то защото ако върнат драхмата то в най скоро време с 100 000 000 драхми и до *** нема да те пуснат да идеш!
40
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ващам се на бас с всички всезнайковци тук, че скоро въпроса с гръцкия дълг ще бъде разрешен. Проблемите са много по-дълбоки, отколкото вие си мислите. Ако Гърция излезе от ЕС, директно отива в сферата на влияние на Русия. Мислите ли, че САЩ ще позволи това? Меркел в близките дни ще бъде добре инструктирана да не прави глупости. Запомнете едно важно нещо - в съвременната студена война, всичко е между САЩ и Русия. Другите държави, включително Германия са абсолютен пълне и украса на картинката.
39
1
 
7
 
! Отговори
RAD преди 8 години
До 48ОК. Противопоставиха се условията на кредиторите. Не искат да се реформират, не искат да са "роби" на кредиторите. Искат си привилегиите, високите заплати. Искат опрощаване. Да де, ама и другите държави от ЕС имат народи, които са ги избрали и които не са навити да опрощават. И к'во правим?
38
3
 
7
 
! Отговори
до руските тролчета преди 8 години
Вижте ся, дайте ми 100 000 евро на заем и после ми ги отпишете!! Веднага обличан тениска с лика на Ципрас!! :))))))
37
4
 
9
 
! Отговори
ОХИ, ОХИ преди 8 години
До Анонимен 48Само ти си мислиш така. На всички беше ясно (а особено в Европа), че гърците гласуват "за" или "против" еврото, и възприеха референдума по този начин, незвисимо от (съзнателно) объркания въпрос.Не става дума за демагогията на Ципрас, Варуфакис, Цириза - за целия свят гърците гласуваха против Еврозоната (която наричат "кредиторите")
36
7
 
6
 
! Отговори
охизация преди 8 години
Дърпаме шалтера, спира България за една седмица износа на ток за Гърция и ги връщаме в първи клас. Гърците стават готови на всичко, а ЕС спестява куп пари и цялата тази агония.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
47Иван Костов ли имаш предвид хахаха
34
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 45Пак чели и недоразбрали. Референдумът не беше за ЕС и Еврозоната - 80 % от грърците искат да са там. Референдумът беше затва, гърците да се противопоставят като народ срещу условията на кредиторите. Колко пъти ви се обясни това, но дъвкате едно и също като папагали без грам собствена мисъл.
33
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел скоро ще яде дървото и то от собствените си избиратели.
32
4
 
18
 
! Отговори
62 % ОХИ преди 8 години
62 % на рефенедум гласуваха против правилата на Еврозоната, и танцуваха за победата над еврото.ясно е, че НЕ искат еврото, така че не виждам проблема, да излизат от еврозоната.
31
1
 
13
 
! Отговори
RAD преди 8 години
До 27Ти колко от дълга на Гърция си склонен да поемеш ?Обзалагам се, че си от онези съседи в блока, които са против да им се вдигне месечната такса "Вход" с 1 лев, но иначе охотно се разпореждаш с подстригването на дълга...