Москва се отказа да разполага Ту-22М3 в Крим

Експерт: От бази в България може да бъдат поразени руски летища
Обновена: 28 юли 2015 14:11 | 28 юли 2015 11:14, Елка Василева
155
Москва се отказа да разполага Ту-22М3 в Крим
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на отбраната се отказа - поне засега, от планираното разполагане на ескадрила бомбардировачи с далечен обсег Ту-22М3, пише "Московский комсомолец".

"Главнокомандващият Военновъздушните сили Виктор Бондарев заяви, че в момента на полуострова бездруго има достатъчно сили и средства за решаване на задачите", пояснява изданието.

По-рано обаче източници от министерството на отбраната и дори от външното неведнъж огласяваха идеята да бъдат прехвърлени в Крим 10 такива ракетоносци, които могат да носят ядрени оръжия, напомня вестникът.

Тази година в румънската база Девеселу ще започне да носи бойно дежурство комплекс от системата за ПРО на САЩ с 24 противоракети Standard SM във вариант земя-въздух. Според руското военно ведомство тази база ще е сред първите мишени за руските ударни средства, ако САЩ атакуват Русия, писа миналата седмица електронният вестник "Взгляд".

Още по темата

Главнокомандващият руските ВВС опровергава тази новина, но допълва, че ако бъде поставена тази задача, "ние като военни ще я изпълним в посочения срок".

Редица експерти заявяват, че обсегът на Ту-22М3, ако са базирани в Крим, би могло да обхваща както базите на НАТО в Източна и Южна Европа, където сега усилено се разполагат и обикновени оръжия, и елементи от европейската ПРО, така и на практика всяка точка от Западна Европа.

Затова самолетите "стратези" в Крим ще са реален възпиращ фактор за недоброжелателите на Русия. Съчетани с комплекси "Искандер-М", чийто обсег според ракетите варира от 500 до 2000 километра, те ще накарат западните "ястреби" сериозно и за дълго време да загърбят своите "ястребови" планове, пише "Московский комсомолец".

"Експерти вече изчислиха, че за гарантирано унищожаване на комплексите за ПРО в Румъния и Полша, а и на всички корабни групировки на САЩ, притежаващи система за ПРО, в Черно и Средиземно море (естествено, ако заплашват нашата сигурност), за Русия е достатъчно да има на това направление към 22-25 оперативни ракети "Искандер-М" и също толкова крилати ракети на тежки бомбардировачи Ту-22М3", уточнява вестникът.

Няма нужда Москва да разполага такива бомбардировачи в Крим - те могат да действат и от бази в Централна Русия. Освен това на полуострова няма и структури на руското министерство на отбраната, които поддържат ядрено-техническа сигурност, твърди обаче военният експерт Виктор Мураховски.

Ако Ту-22М3 бъдат постоянно разположени в Крим, те ще бъдат уязвими за оръжия на НАТО, "например корабни", каквито пактът може да разположи в Черноморския регион.

Базите на НАТО и на САЩ в България и Румъния, които ще бъдат взети на прицел от руските бомбардировачи, имат авиация, напълно способна да порази предни летища на Русия, заявява специалистът.

Според него за руските войски ще е по-разумно да използват срещу обекти на ПРО в Европа крилати ракети тип "Калибър", с каквито е въоръжен Черноморският флот на Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: НАТОРусияКримТу-22 М3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
13
 
4
 
! Отговори
запознат до 91 преди 8 години
Стига глупости, от фондация Америка за България само хубави неща сме видели!Руската антизападна пропаганда в България вече минава всякакви граници на благоприличие! Кремъл съвсем ни е взел за аборигени!
50
1
 
12
 
! Отговори
Жул преди 8 години
Доказано е, че няма кой да спре руските ракети. Висши американски военни също потвърждават това. Четете!!!! НО не това е важното. Важното е, че ако започне война всички обикновени хора ще страдат, а политиците ще си седят на топло.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямата вреда за България нанесоха НПО-тата - Сорос и Америка за България. С фалшивите си долари плащат на разни гейчета и пр. *** и промиват яко акъла на българите.
48
0
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименПриятелю моли се да не започва голяма патаклама. .спасение няма ...Няма 100 процента сигурност..1 на 100 да пада и достига целта си това са 300...400 мегаполиса да бъдат унищожени от калибъра на Ню Йорк. .Бостън. .Париж. ..колко мегаполюся има в Русия заслужаващи ядрен удар. ..ще има едновременен залп а не поединично изтрелване. ..тогава защитата се издънва. ..
47
8
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До РОССИЯ:) Няма ангели , а интереси. Русия освободи България, като искаше да я направи задунайска губерния. Не се получи заради запада. Русия се съгласи да разцепи България на 3 части, защот следваха римската мъдрост "разделяй и владей". Русия не подкрепи България в Балканската война за сметка на нейната по-близка страна сърбия. Ако бе сторила това - нямаше да има и втора балканска война и България нямаше да разбие руските и румънски войски на делтата на Дунав 1916-та. ПСВойна щеше да е 2 год
46
3
 
9
 
! Отговори
до 74 преди 8 години
Никога не съм чувал за френски противоракети Астер. Може и да има такива,но най известни са комплексите С-300 и 400, които цял свят купува. А при тях няма грешка, дори и според американците.
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да се коментира тук. При война България ще бъде изравнена но тия дето ни правят мишена ще бъдат някъде далече. Продължавайте да ги обожавате, аз ги ненавиждам.
44
2
 
9
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
БАЙ *** БЕШЕ БАЙ *** ГО ИМА И ЩЕ ГО ИМА.И СИ ОСТНА ТАКЪВ *** КАКЪВТО СИ БЕШЕ НЕ МОЖЕ ДА РАЗЛИЧИ ЗЛОТО ОТ ДОБРОТО.ЧЕ САЩ ТОВА Е ДЯВОЛА.РУСИЯ Е ДОБРИЯТ АНГЕЛ
43
1
 
10
 
! Отговори
до 63 преди 8 години
Личи си колко си неграмотен! Първо високата скорост на този самолет, означава, че мигновенно достига до точката от която ще изстреля крилатите ракети с обсег над 3000 км. И то без да напуска пределите на Русия, където няма кой да го свали. Наближава границата на Русия, натиска копчето Пуск и се връща обратно да си пие водката и да гледа по вечерните новини, че някой град в Европа го няма на картата.
42
1
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименВ Никарагуа и хундурас ще се разполагат ядрени установки да бранят южните граници на сащ..Русия и Китай са отговорни страни и отговорно ще пазят сащ...
41
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯНе мислите ли, че мнението на един не е представителна извадка? :) Най-малкото ако има ядрена атака в Турция, то това би се отразило на съседите и. Ако има война (а виждаме такива сигнали за съжаление) - също. При всички положения не е добре и всеки здраво мислещ българин, че дори и грък не го желае. Да не говорим, че има и други съображения за добросъседство, които за съжаление не се изпълняват на 100%, но някой няма изгода от това.
40
2
 
7
 
! Отговори
Black Sea преди 8 години
До 57Ааа тука са си руснаците с имоти. А Туй че алчните ни брокери и фирми продължават да рушат Черноморието ни е друга тема. Даже ми е драго че са я закъсали щото са забравили поговорката : преди да лапнеш нещо мери не само дали ще влезе през устата а и дали ще излезе отзад. Ама к'во да ти говоря. Явно и ти си от тези дето като видят морето викат: "Ето го и Дунава!".
39
5
 
5
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
До гладни въшки.КАКТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ПУТИН.РУСКИНИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ МЪЖЕТЕ ПОНЕ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ.А ТАКИВА КАТО ВАС ГОСПОДИНЕ НОСЯТ ИМ ЧАНТИТЕ В БГ НА МОРЕТО ЗА 0.50 ЦЕНТА.КОЯ НАЦИЯ СА ПОВЕЧЕ НА ЧЕРНО МОРЕ.РУСНАЦИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ НА МОРЕТО НИ .А СЕГА ВИ ТРЯБВА ДА ХОДИТЕ НА МОРЕТО И ДА СЕ УВЕРИШ.РУСНАЦИТЕ ДАВАТ ПО 100 ДОЛАРА НА ТАКИВА ГЕЙ ДА СИ ВДИГНАТ КРАКАТА
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз тва се чудех защо тия самолети трябва да стоят там като могат да долетят от 2-3 хиляди километра за около час.Явно кафявата миризлива течност която обилно се отделя от сичкото нато при мисълта за руснаци е на привършване.
37
1
 
14
 
! Отговори
до 54мислещ българин преди 8 години
Аз също зная чужди езици но чувствам Русия близка до сърцето ми. Уважавам всяка друга държава, въпреки, че външната политика на някоя не ми харесва. И да знаете чужди езици незначи , че сте нещо повече от останалите хора след като умствения багаж е малък.
36
0
 
15
 
! Отговори
лелее преди 8 години
Не усещате ли че леко и финно медиите ни подготвят за война?Защо изпълнявате планана прецедента Роска и робота Митов?*** като са толкова отворени,давзимат М-16ките и да отиват да се биятсрещу Путин.Аз лично нямям намерениенякакви ***,*** да ме правятмишена.....
35
6
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До ПАЗАРДЖИКНе е добре да се застава между САЩ и Русия/ Нека си се трепят, но ние трябва да си спазваме отговорностите в НАТО, но да не сме по възможност предна линия. Русия е победима и то от много страни и коалиции, но повярвайте ми ние , българите, изобщо не желаем (а и не трябва) това да се проверява. В крайна сметка зависи кой натисне първи копчето. Земята така или иначе ще бъде унищожена в последствие :).
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯ 19Скоро турция ще яде ядрената тояга и вместо корана ще учат Менделеевата таблица на изуст.
33
1
 
15
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Сега недоразбралите и вярващите че България е обречена на вечен мир и спокойствие ............разбрахте ли защо сме им на НАТО и на САЩ ? Ние и такива като Румъния ? Разбрахте ли защо ни "ценят" толкова много ама зелени карти не дават? Ще ви подскажа ! В ШАХА ЗАЩО СА ПЕШКИТЕ ?
32
11
 
3
 
! Отговори
бальотчик преди 8 години
Ние летците на императора в залез -*** играем балет в имперския театр.