Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия

На борда й има около 200 ядрени бойни глави, пише във Facebook арабистът
Обновена: 8 сеп 2015 22:43 | 8 сеп 2015 22:07, Анисия Иванова
287
Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия
Снимка: архив Reuters

Западни източници съобщават, че най-голямата руска подводница Дмитрий Донской (TK-208), с натовски код Typhoon, е отплавала за Средиземно море, по посока на сирийското крайбрежие. На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави. Това написа тази вечер в профила си в социалната мрежа Facebook проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Още по темата

От съобщението му става ясно още, че руската подводница е тръгнала от своята база в Северно море на 4 септември, ескортирана от два бойни кораби за борба срещу подводници.

"Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск. Анализатори считат, че изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада", пише експертът.

Той припомня, че на 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”.

"Държавният департамент е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”. Очевидно Джон Кери има опасения от руска намеса в ръководените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия", анализира Чуков.

Днес стана ясно, че Министерството на външните ни работи е отказала на Русия въздушен коридор за самолети, за които Москва е заявила, че пренасят хуманитарна помощ. "Въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения", заяви говорителят на външно Бетина Жотева. Малко след това министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че българските власти имат съмнения, че самолетите са пренасяли оръжие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
3
 
! Отговори
пуков преди 8 години
Чуков, с математика, че си зле - зле си! Ама и с главата май не си добре. То в Сименово едва ли са ви преподавали стратегически ракетни сили, но вес пак - ти ДВЕСТА бойни глази знаеш ли какво е? и срещу кого - Сирия ???
136
10
 
5
 
! Отговори
:)))) преди 8 години
Тази подводница да не е потънала като Курск вече :)))))Ако не е ще потъне :))))))))Сигурен съм :)))))))
135
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
какво има на борда на ам кораби в черно море най голямата база на нато е в южнатурция какви хора са на работа в новооткрития щаб на нато защо нищо не се правипо отношение на ид пускали се дронове 5 години арабска пролет и нищо и сегарусия ще почиства след краварите останалите ще се занимават с бежанците
134
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости, задача номер едно на стратегическите ядрени подводници е да седят скрити, за да могат да нанесат успешен удар (или контраудар) ако е необходимо. Ако всеки "специалист" можеше да каже къде е подводницата, то нямаше да има никакъв смисъл от нея.
133
3
 
8
 
! Отговори
113 преди 8 години
Доколкото съм чел този клас подводници влючително и щатските седят и по 6 месеца в океана. Точно преди отплаване капитана получава маршрута разписан за цялото плаване и точка. Често висят под ледовете в Арктика защото от там времето за "доставка на пратката" е най късо )
132
2
 
18
 
! Отговори
BOSS преди 8 години
До AaАбсолютно прав си. Тоя чуков хабер си няма от ядрени ракетоносци. Това е подводница, която дава 60-90 дневно дежурство, само в океан! плува бавно и тихо, никой, ама наистина никой на сушата не знае къде е , използва свръх нискочестотен сигнал за връзка от сушата, и то само заповед за атака! некакви комуникации със сушата. Такова чудо да влезе в средиземно море е абсурд. Русия има 9 подводници от този клас и всички периодично дават бойно дежурство - това е дежурство за ответен ядрен удар.
131
3
 
24
 
! Отговори
Aa преди 8 години
Автора е *** който не знае какво е мбр, как лети и за какво служи тя. Такива подводници действат само в океана, а и няма смисъл да се доближават до каквото и да е.
130
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя и Курск беше голяма, пък взе ,че далдиса!Язък за младите момчета.
129
3
 
20
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Немога да си представя даже че това е истина. Няма причина да я извеждат от базата освен за учение някакво или учебни маневри. При такъв обсег и точност на оръжията и - Няма никаква разлика за "вероятните и противници" къде се намира. Все пак това е стратегически ракетоносец. Не е предназначен за оперативно -тактически задачи. И като се вземе впредвид че не е упоментат "източника" - значи пак някой взе едни 5лв. "ей така" - за тая "новина"!!! Смешници!!!
128
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Гергов 247Бас ловя че не си прочел и една научна статия свързана с въоръженията на отделните държави и коя с какво разполага,за това и пишеш подобни тъпотий!Само ще ти кажа,че "изоставащата с 25 години Русия" извозва "напредналите"западняци в космоса,защото запада и САЩ са толкова"напред"че още един космическикораб не могат да построят,а гърмят като пиратки,че и спътниците си истрелват с руски двигатели,няма как Русия да е водеща страна в космоса ,а ти да ми говориш за изостаналост!
127
51
 
12
 
! Отговори
Гергов преди 8 години
Руссия изоставя от НАТО с 35 години във военно и технологично отнощение и това се задълбочава все повече.
126
5
 
33
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Къв пък е тоз Чуков че ще има достъп до такава информация. Май изпушелия от учене мозък е зел да получава факсове от космоса
125
1
 
22
 
! Отговори
Кольо преди 8 години
Така, леко се поразрових и ето официалното изявление: "Самая большая подлодка в мире покинула порт и отправилась на учения в Арктику.Участниками учений в числе прочих являются противолодочные корабли "Онега" и "Нарьян-Мар". (04.09.2015)Някой май е сбъркал (нарочно) Бяло море с Червено, като е измислял новините...
124
2
 
20
 
! Отговори
анон преди 8 години
Чуков , подводниците са направени за да плуват под вода .Това им е предназначението . А ти изглежда си доста уврвден и си търсиш изява .По добре *** на лекар за да успокоищ топката
123
2
 
27
 
! Отговори
Кольо преди 8 години
А,забравихте само да кажете кой е източника на новината-израелското издание DEBKAfile. Въпросната новина не е потвърдена официално от руски източници,което напълно обезмисля "психологическия" смисъл.А всякакъв друг такъв няма!Защото тия подводници са предназначени да се крият по океаните,а не да се ползват като някакви патрулни катери!Да не говорим,че при далекобойност от 8000 км,на подводницата не и трябва да си излиза от базата,за да порази цели в Сирия,камо ли да се пъха в тясното Средиземно.
122
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските нанороботи - най-големите нанороботи на света.
121
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските часовници - най-бързите часовници на света.
120
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските *** - най-тъпите *** в нет-а.
119
30
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руският *** - най-тъпият *** на свта.
118
29
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в този форум червени пенсионери тракат със ченета като кастанети