Две трети от руснаците икономисват от храна

Проучване: 21,7 млн. от тях живеят под прага на бедността
Обновена: 8 сеп 2015 22:08 | 8 сеп 2015 21:46, Анисия Иванова
89
Две трети от руснаците икономисват от храна
Снимка: архив Reuters

Над две трети от руснаците заявяват, че правят икономии от хранителни продукти, за да се справят при сегашната криза, довела до силен спад на покупателната способност на домакинствата. Това сочи проучване на смятания за независим център Левада, цитирано от Франс прес.

Общо 69 от анкетираните посочват, че се опитват да купуват по-евтини храни през последните два-три месеца. През март 2014 година те са били 54 на сто.

Над една четвърт от руснаците (28 процента) отговарят, че не са намалили бюджета си за храна, според допитването, осъществено през август сред 1600 руснаци в 46 области.

Делът на руснаците, намалили разходите си, е най-голям от финансовата криза през 2009 година, довел до срив на икономическата активност в страната и по-голямо от сегашното нарастване на безработицата, но последвани по-бързо от мощно възстановяване.

Сегашната рецесия се дължи най-вече на спада на потреблението и на покупателната способност. Покачването на цените осезаемо се ускори поради срива на рублата в края на 2014 година в резултат на поевтиняването на петрола и западните санкции заради украинската криза, последвани в отговор от руско ембарго за вноса на повечето хранителни продукти от страни, прилагащи санкциите.

Така броят на руснаците, живеещи под прага на бедността се е увеличил с 14,8 на сто за една година до 21,7 милиона души през второто тримесечие или 15,1 на сто от населението, по данни на статистическата служба Росстат.
Този праг е около 10 000 рубли на месец (130 евро).

В този труден за домакинствата контекст решението на Кремъл да унищожи ембаргови продукти предизвика рядка по мащабите си реакция в Русия. Тонове праскови, нектарини, месо и сирена, конфискувани на границите или в магазините, биват смачкани или изгорени.

Руската комунистическа партия предложи тези храни да се раздават на бедните и определи унищожаването им като "крайна и прекалено силна мярка". (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
аж преди 8 години
тук колко икономисват напишете да видим
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА ДОБРЕ. АМА ЗАЩО НЕ НАПИШЕТЕ ЕДНА СТАТИЯ ЗА 5-те МИЛИОНА ГЛАДНИ БЪЛГАРИ БЕ ТАВАРИШИ ДЖУРНАЛЕТА? ИЛИ ЩЕ КАЖЕТЕ ЧЕ ПО ДАЛЕЧЕ ОТ НОСА СИ НЕ ВИЖДАТЕ ЗАТОВА ВИЖДАТЕ ЧАК В РУСИЯ. Е ТАКА МОЖЕ!!!!!!!!!
32
4
 
12
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Тъкмо ми се обадиха от Русия и то от Москва, и от Мало Тиквино (Задбайкалието).Прочели статията на сайта и ме помолиха да уточня, че вече три червърти икономисват от храна, а една пета вече гладуват. Те самите гладуват. Помолиха и да попитам написалия статията дали не би могъл да им даде половината от хонорара си (като му го изплати сорос), та да си купят малко ядене...
31
1
 
13
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Добре че пишеш за глада на руснаците, защото иначе трябваше да пишеш за глада на българите!
30
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-смешно не бях чел.Представете си,че има хора ходили наскоро в Русия
29
6
 
14
 
! Отговори
отДнесДата преди 8 години
Guardian: Производството на сирене в РФ се възроди благодарение на ембарготоНа щандовете на руските магазини има огромен асортимент от сирена. Сега гражданите могат да си купят моцарела от Твер, фета от Вологда и камамбер от Краснодар. Руските власти предприемат мерки по пълно задоволяване на селскостопанския сектор. Освен това в местното производство са по-къси пътеките за доставки и производителите могат по-добре да ги контролират. Тези фактори осигуряват успешното развитие на производството
28
7
 
12
 
! Отговори
Владо преди 8 години
Бях в Русия преди една седмица. Не живеят богато, но не и по- зле от нас, българите. Статията определено е пропагандна. Минималната им заплата не е 1500 долара, но е над два пъти по- голяма от българската. А в магазините има всичко - хляб, месо, риба, плодове и зеленчуци, включително и вносни - банани, праскови, мандарини...
27
1
 
11
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Народът казва: " На чужд гроб недей плака"!! От времето на "най-успешния" БГ политик, който разсипа държавата, Иван Костов, на едно куче в приют порционът е по-голям в левове, отколкото порционът на социалния пенсионер! И продължава да е така! При това безсрамие у нашенско, какво сте заплакали за руснаците?
26
3
 
9
 
! Отговори
stoiancho преди 8 години
По интересно е не от какво се лишават руснаците а от какво се лишавааме ние. Тази статия /а и други подобни/ измества вниманието ни някъде другаде. Сещам се за онази шопска мъдрост - я не сакам я да съм добре' я сакам вуте да е зле.
25
5
 
13
 
! Отговори
Джеферсън Дейвис преди 8 години
Абсолютно *** статия от някоя паралелна вселена! А стадото пасе ли пасе.
24
5
 
5
 
! Отговори
до анонимен 41 преди 8 години
а преди да дойде бойко си взимал по 800 без да работиш ли??? и сега можеш да вземеш 300 само ако работиш??? мисля, че разбирам къде е проблемът и в твоя случай не е у бойко....
23
0
 
6
 
! Отговори
Ус оф а преди 8 години
ти ако им видиш средната ... остей всички там с хайвер закусват
22
4
 
5
 
! Отговори
us of a преди 8 години
пичове, утре продавам къщата и двете коли, и подавам документи за емиграция в рашата. тука в us of a не си е живот. $1500 викате е минималната заплата - супер, значи и пари за море в БГ ще ми стигнат, където ходят и богатите руснаци. дайте инфо къде да запиша щерката, путиновата къде ходи в университет, москва ли или санкт петербург?
21
4
 
3
 
! Отговори
36 преди 8 години
човека може да има на предвид годишната заплата :)
20
4
 
10
 
! Отговори
морски преди 8 години
Да,също и 95% от българите икономисват за същото.
19
8
 
2
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Apple най-голямата в света компания по пазарна капитализация, изкачи нов исторически рекорд от над 700 млрд. долара, пише Bloomberg.Някой да каже колко БВП то на Русия ?
18
6
 
1
 
! Отговори
хахаххахахах преди 8 години
Бедна Русия минимална заплата 1500 доларана политиците им ли ? горе доло 115 000 рибли хахахаххаа
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
голяма работа,че няма какво да ядат!имат калашници ракети ,танкове пък и "Крим наш"урааа...
16
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията била пропаганда..да бе,можем да видим колко са богати руснаците по морето,ама като видим колко малък процент от руснаците имат международен паспорт и се вижда колко са богати.Страна в която 2% държат 70% от всички пари ще да е многоооо развита и богата държава,да знаете..
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анониментьп и злобен пенсионер ще сравняваш америкаските заплати и пенсия с руските