От ООН разтревожени заради ромите в Гърмен и Варна

Критикуват Франция за систематичното експулсиране на роми
11 сеп 2015 13:50, Елка Василева
25
От ООН разтревожени заради ромите в Гърмен и Варна
Снимка: БТА

Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн изрази опасения от нови експулсирания на роми в Гърмен и Варна, предаде Франс прес.

"Там е предвидено да бъдат разрушени няколко къщи на роми, а изглежда не е предвидено никакво алтернативно настаняване" на тези хора, каза Хусейн в комюнике.

Още по темата

Той отбеляза, че принудителните експулсирания на роми са продължили през последните години в европейски страни като България, Франция, Албания, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Великобритания.

В същото време Хусейн отчете и някои положителни развития в последно време, сред които прекъсването от сръбските власти на принудителното евакуиране на ромския лагер в Гърмеч /ромски квартал в Белград/.

Върховният комисар на ООН за правата на човека разкритикува изрично Франция за систематичното експулсиране на роми.

"Става все по-ясно, че (в тази страна) съществува системна национална политика на принудително експулсиране на ромите", каза Хусейн в комюнике. Той призова френските власти да "заменят тази дискриминационна и вредна политика с една наистина интеграционна политика".

Тези критики бяха отправени две седмици след като френските власти евакуираха един от най-старите ромски лагери в страната, Самаритен, северно от Париж.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Крайно време е ООН да се разтревожи заради убийците на ИДИЛ, на ромите никой нищо не им е направил. Самите те са си виновни.
14
0
 
10
 
! Отговори
Морския преди 8 години
ЕС и ООН се разтревожили за правата на престъпниците, неплащащи с години ток, вода, данъци и крадящи от нас.Кметството на Варна започна да събаря едва като се разтревожи, че законните собственици на имотите където са копторите, ще ги съдят в международен съд.Горските отидоха да глобяват "диво" къмпингуващи български семейства до плажове - общодържавна собственост. За "диво" катуниращите човекоподобия - може всичко.Дали някоя институция ще се загрижи за правата на жертвите спазващи законите ??
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НаблюдателДостатъчно беше да им спрат безумните помощи и твърдо да прилагат закона и за най-дребното нарушение. Тогава, като видят дебелия край, ромите ще престанат да си веят байрака и да чакат наготово - сами ще се сетят как да се държат, какво да правят и ще работят, за да има какво да ядат!Онази стара приказка, наречена "Неволята учи", едва ли важи само за българите.
12
0
 
16
 
! Отговори
В ООН да се бяха преди 8 години
разтревожили за неродените българчета ...Запита ли се някой някога,седна ли да изчисли, колко пари трябваше да се отделят през последните 70 г. в България, за увеличаване на мизерните заплати и за стимулиране на строеж на жилища по цени,достъпни за младите - та да има условия всяка българка да роди поне по две деца?!После да съпостави тази евентуална цифра с милиардите, прахосани за строеж на предприятия,работещи на загуба и другите милиарди - взети като външен заем и потънали в частни сметки
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На зло куче - зъл прът. Каквото повикало, такова се обадило. Пусни *** под одъра, тя се катери отгоре му. Като не щеш мира, на ти секира. Ти го гониш през вратата, то се бута през прозореца. Чрез нахалство, към прогрес.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За справка на феса, това не е експулсиране, а е съблюдаване на законите и въвеждане във владение на законния собственик на имота.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местя!
8
1
 
25
 
! Отговори
OOH преди 8 години
ООН да си гледат работата в смисъл да се занимава с неща които не засягат суверенноста на държавите
7
1
 
21
 
! Отговори
SD преди 8 години
Гарван -гарвану око не вади !Поне последните 25 години ни останаха българските пословици и поговорки .
6
0
 
32
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Ми да си ги вземат в Ню Йорг да им направят палатки пред сградата на ООН баа к'во лицемерие!
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тревогите на Заид ал Хусейн ми разбиха спокойния сън.Сега се чудя сънотворни ли да взимам или да си го сложа на..
4
2
 
24
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Уважаемият ал Хусейин не се се тревожи за българите в Българияь, или е оставил тази огромна грижа на г-н Л. Местан ??
3
3
 
30
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Само да добавя, че на ромите им се предлагат социални жилища като компенсация на съборените незаконни къщи, само че отказват масово. Ами съжалявам, обаче са виновни всички политици, които повече от 20 години не намериха време и начин да интегрират това население. Асболютно съм убедена, че това може да стане, ако ги хванат още от деца и ги научат на ред и дисциплина, в началото ще е трудно заради родителите, но трябват радикални мерки. Няма начин. Защото скоро ромите ще ни се видят песен...
2
1
 
22
 
! Отговори
mars преди 8 години
OOH da go duhat i da ne se barkat kadeto ne im e rabota
1
0
 
38
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ПО-МАЛКО ДА СА РАЗТРЕВОЖЕНИ СОРОСОИДИОТИТЕ ЗА ТЕЗИ НЕРАБОТЕЩИ ПРЕСТЪПНИ ИНДИВИДИ. ЗАЩО ЛИ НЕ СЕ РАЗТРЕВОЖАТ КОГАТО УБИВАТ,ИЗНАСИЛВАТ И КРАДЪТ БЪЛГАРИТЕ?