Границите в Европа се връщат

Западна преса: Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти
Обновена: 14 сеп 2015 11:27 | 14 сеп 2015 09:22, Елка Василева
180
Границите в Европа се връщат
Снимка: Reuters

Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти, като въведе граничен контрол - драматичен ход, който показва колко голям натиск оказва бежанската криза върху свидната система за свободно придвижване на Европа, пише в. "Файненшъл таймс".

Непривичният за Берлин ход да опази границите си, като въведе ограничения върху Шенгенското пространство, е в разрив с основните принципи на ЕС да позволява пътуване без граници и паспорти в по-голямата част от блока, допълва британското издание.

Още по темата

Контролът по границата на Германия с Австрия бе възстановен ден преди министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС да обсъдят план за разселване на десетки хиляди бежанци в Европа, пише "Ню Йорк таймс".

Много правителства основно в Източна Европа посрещат на нож идеята да бъдат задължени да приемат повече мигранти, отколкото искат. Кризата е най-новото и вероятно най-тежкото изпитание на волята на европейците да работят заедно за решаване на големи проблеми на фона на набиращите сила популистки, националистически и евроскептични движения на континента, допълва американският вестник.

Този ход на правителството на Ангела Меркел бе възприет като ясен признак (да не кажем директно послание) към останалите членове на ЕС, че Германия е все по-изтощена от това, че носи на гърба си толкова голяма част от тежестта на най-голямата хуманитарна криза в Европа от десетилетия.

Някои обаче ги тревожи друго: ако най-богатата и могъща държава сред 28-те дава признаци, че е на прага на силите си, как Европа въобще ще успее да намери път за излизане от тази извънредна ситуация, на която не й се вижда краят, пише "Ню Йорк таймс".

Въпреки че Меркел получи шумни овации заради гостоприемното си отношение към бежанците, през последните дни се наблюдават все по-голямо недоволство срещу либералния й подход, включително в десноцентристкия й блок, пише "Файненшъл таймс".

Председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер не спести критиките си пред сп. "Шпигел": да се позволи идването в Германия на бежанците, намиращи се на територията на Унгария, е "грешка, която ще ни държи влага дълго време", заяви той.

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер каза, че паричната сума, която се отпуска в помощ на мигрантите, трябва да бъде преосмислена, за да не бъде толкова привлекателна. Макар че Германската социалдемократическа партия продължава да подкрепя приемането на бежанци, вицеканцлерът Зигмар Габриел призна, че неспособността на Европа да намери общо решение е довела Германия до предела на възможностите й, пише в. "Фигаро".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те пуснах вълка в кошарата и сега ще залостват портата, хитро. Само чакайте да поотраснат вълчетата и да се народят още вълци.
54
3
 
42
 
! Отговори
Арабела се завръща преди 8 години
Това не са никакви бежанци, а джихадисти. И не искат демокрацията на Европа, а ислям.
53
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕЕЕЕЕЕ, хайде сега .....проверки....че защо?!?Нали преди 10 дена посрещаха тази *** като герои от войната.Много е *** тази Меркел, жалко че скоро няма да има избори,но тя може да си подаде оставката и сама.Тези хора нямат място в Европа - трябва да бъдат ЕКСТРАДИРАНИ незабавно, преди да е започнала зимата.Това е нагла *** - където мине, трева не никне - нали видяхте снимките с ***, които оставят след себе си.Не искат дори елементарна чистота да пазят - ние сме длъжни да им слугуваме
52
2
 
13
 
! Отговори
италиянеца преди 8 години
Мислех да се прибирам към БГ ама тук Италия са в шенген със Словения и са на ново че прават митница, смешници какви са тия глупости *** народ. Има разлика от митница и митничат. Просто са сложили хора по границите да гледат кой минава и клко минават
51
3
 
52
 
! Отговори
Не съм вярвал, че... преди 8 години
Европейците излязоха големи ***. Обама ги скара с Русия (разбирай и Китай), разбута арабските кочини и предизвика преселението на народите. Ако продължават така, след 10 години западняците ще са по-бедни от нас и ще искат визи за България, за да избягат от арабските си приятели.
50
3
 
50
 
! Отговори
:) преди 8 години
Германците си правеха сметката да оберат истинските бежанци с документи, професия, образование и т.н., а другите да ни ги върнат на нас "глупавите" българи, унгарци и т.н. НО не им се получи. Орбан излезе истински мъжкар и скоростно избута паплачта към "белите" държави. Браво ОРБАН ! Добре, че има и мъже в Източна Европа ! Ако беше наш Тиквун, досега в БГ-то щеше да има 500 000 араби в лагери с издръжка 1000 лева на месец, от които 500 щяха да влизат в банковите му сметки.
49
0
 
30
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
ДУПЕ ЕВРОПЕЙСКО ДА ИМ Е ЯКО....
48
0
 
25
 
! Отговори
Снежната кралица преди 8 години
Тетка Меркел към новопристигналите в Германия т.нар. сирийски бежанци (докато спуска пред тях кепенците на дома си) : "Страхотни селфита си щракнахме заедно, благодаря ви че наминахте и всичко най-добро !"
47
0
 
13
 
! Отговори
timi77 преди 8 години
червените паспорти пак се връщат във европа за патуване май пак ще се върне проверка на границата
46
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКТО БЯХ ПИСАЛ ПРЕДИ 14 ГОДИНИ ЕСС Е ВАВИЛОНСКА КУЛА КОЯТО ЩЕ СЕ СРУТИ С ГРЪМ И ТРЯСЪК. ТОГАВА МНОГО ОТ ТЕЗИ КОИТО СИ МИСЛЕХА ЧЕ ЕСС ЩЕ Е ВЕЧЕН МИ НАЦАКАХА МИНУСИ. Е И СЕГА ЩЕ МИ НАЦАКАТ ОБАЧЕ КОГАТО ИСТИНАТА Е НА ЛИЦЕ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ.НЕМОЖЕ ДА ПРОСЪЩЕСТВУВА НЕЩО КОЕТО Е СЪЗДАДЕНО ИЗКУСТВЕНО. ОСОБЕНО ПЪК КОГАТО СЕ ИЗПОЛЗВА ТОЛЕРАСТИЯ КОЯТО ВОДИ ДО УНИЩОЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВИ И ИНДЕНТИЧНОСТ НА НАЦИИ. НАЙ ВЕЧЕ ВОДЕНИ ОТ БЕЗМОЗЪЧНИ ТРИПОЛОВИ СЪЩЕСТВА КАТО ТЕЗИ ОТ БРЮКСЕЛСКОТО ЗЕЛЕ.
45
32
 
1
 
! Отговори
Рекордер преди 8 години
Това беше целта на Путин и путинистките му - да намачкат Германия. Обама гледа умно и си трайка защото и той е скрита ***. Сега, Европа или ще се стегне и ще стане Държава, или ще се разкапе с всички гадни последствия за всички, в това число и за путинистите.
44
0
 
21
 
! Отговори
до евроатлантик преди 8 години
Трябва да спреш да смесваш наркотиците с алкохол.
43
0
 
16
 
! Отговори
бг преди 8 години
Слава Богу говедата Плевнелиев и Борисов не изпратиха хеликоптера срещу Либия.
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хохохох представям си какъв вой ще нададат немските мошоци, дето идваха да ни режат оградата.
41
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неприятностите тепърва предстоят
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Падай в трапа Франкенщайн, творение краварско!
39
2
 
21
 
! Отговори
до 45 преди 8 години
Писна ми САЩ да са на всякъде където има проблемиДавам ти за пример Урогвай които дълги години бяха под техно влияние е кажи добре ли са там хората.
38
0
 
19
 
! Отговори
бг преди 8 години
Отановските Гасударства,които бомбардираха Либия,те да приемат всички муслемски бежанци.
37
3
 
11
 
! Отговори
до 34 преди 8 години
Ми те утре ще нападнат и Русия !И по СНН ще кажат как гадните Руснаци убиват войниците навлезли на РУСКА земя.Ти тук пак ще пишешеш ,че по добре ще е Путин да се предаде за да свърши войната
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vse edni anglia se vliza be3 da te proverqt i 4e ne naslagaxa,pokrai tynela pod lamansha kordoni not policai,da vardqt emigrantite ta sega tia revat 4e germania si vardi granicite