Унгария излиза от разпределението на бежанците

Брюксел вкарва фентъзито "Игра на тронове" в агитацията за мигрантите
Обновена: 16 сеп 2015 19:23 | 16 сеп 2015 19:23,
54
Унгария излиза от разпределението на бежанците
Снимка: Архив Reuters

Унгария не желае да получи статут на "гранична" държава в миграционната криза, както и да участва в преразпределението на бежанците. Това съобщи министърът за имиграция на Люскембург Жан Аселборн, чиято страна председателства ЕС до края на годината.

Аселборн направи изявлението пред Европейския парламент, който се кани спешно да гласува утре за преразпределянето на 120 000 бежанци, 54 000 от тях от Унгария. Вотът на парламента е необходим, за да могат вътрешните министри от ЕС, които са свикани отново спешно в Брюксел на 22 септември, да го приемат. В понеделник те не можаха да го направят, тъй като Люксембургското председателство на Съвета настоя разместването на бежанците да бъде одобрено от всички страни членки, а Унгария и Чехия, подкрепени от Словакия и Румъния, отказаха.

Аселборн заяви, че "всеки който чука на вратата ни, защото е преследван, има право да се възползва от правата си по Женевската конвенция. Ако си затваря очите, ЕС ще загуби доверие".

Излизането на Унгария от квотното разселване на бежанците става само ден, след като беше завършена телената ограда по границата й със Сърбия. От почти 10 000 броят на влезли в страната за ден спадна на под 400. Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди, че "тези хора няма да бъдат спрени от студеното море, огради или армията", защото те търсят сигурно място за себе си и децата си.

Аврамопулос призова страните членки спешно да се обединят около предложените от Еврокомисията решения за преразпределяне на бежанци, укрепване на границите, ускоряване на процедурите за разглеждане на молбите за убежище и връщане на отхвърлените и за подпомагане на Африка, които Жан-Клод Юнкер предложи на 9 септември.

Унгарският премиер Виктор Орбан е срещу квотите от самото начало. Будапеща не участва и в разпределението на 32 256 бежанци, което ЕС прие в понеделник. Признаването на статут "гранична" държава за Унгария, какъвто имат Гърция и Италия, щеше да й даде възможност да получи допълнително пари и експертна помощ.

Опитвайки се да разшири подкрепата за себе си, Европейската комисия вкара нова реторика в бежанския дебат. Първият й зам.-председател Франс Тимерманс се обърна към хората, които гледат фентазито "Игра на тронове", което разказва за нарастващата заплаха от предстояща зима и митичните същества на Севера: "Вие знаете, какво значи изразът "Зимата идва".
 
"Зимата идва буквално, но зимата може да дойде и метафорично за Европейския съюз, ако се окажем неспособни да действаме през следващите дни и седмици", каза заместникът на Юнкер.
 
Тимерманс призова евродепутатите да обяснят на избирателите си, че Брюксел не се занимава само с разместване на бежанците, а търси цялостно решение, включително за укрепване на границите и финансиране на съседите на Сирия, където се намират още 4 млн. бежанци, за да не тръгват към Европа.
 
Провалът на вътрешните министри в понеделник да разпределят 120-те хиляди бежанци в останалите страни, предизвика необичайно разгорещен дебат в Европейския парламент, където бяха разменени дори обвинения в расизъм и нацизъм. Решенията на канцлера Меркел, бяха широко критикувани, особено от дясно. Консервативни политици настояха Германия да се откаже от социалните помощи за бежанците, за да прекрати техния поток. Използването на газ срещу мигрантите от унгарската полиция бе отхвърлено от мнозина. Мари Льо Пен от крайната десница призова за незабавна отмяна на Шенген, затваряне на границите и връщането на всички мигранти. Мнозинството депутати, особено от големите политически групи - ЕНП и социалистите, обаче подкрепиха предложенията за преразпределение на бежанците и настояха за повече солидарност към тях и за единодействие.

Мария Габриел от ГЕРБ, заяви че България се е отказала да поставя като условие за приемане на допълнителен брой бежанци членството си в Шенген. Тя добави, че решенията трябва да се търсят в страните, от които идват бежанците, както и в транзитните държави, в които те изчакват по-сигурни времена. Социалистката Илиана Йотова настоя за постоянен механизъм за преразпределение на бежанците, тъй като с всяка минута предложените числа се обезсмислят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските бивши слуги на СССР, сегашни слуги на Брюксел, да наблюдават "Унгарските събития" и "Пражките пролети" и да се включат в коалицията срещу тях. Да защитят Европейския съюз и неговите "европейски ценности".
38
0
 
1
 
! Отговори
До изнервения 43 преди 8 години
Май е добре ти да понаучиш термините. Мигрант - Лице, което се преселва от една държава в друга; заселник, преселник. Имигрант - Човек, заселен за постоянно в чужда страна.Справка - rechnik.infoАман от неграмотни отворковци.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам Орбан и нашия Умчо от Б, търся някакви сравнения. Нашият се е надупил на всеки, само и само да не го махнат от властта.Продава и предава България без да си дава сметка, че унищожава България! Толкова е ***! Приемайки тук т.н.бежанци, не си дава сметка, че това ще го свали по вътрешни причини.Той е основната причина България да Запада, обезлюдява, умира!Да,нищо не се е развило както трябва освен корупцията и грабежа от всеки и всичко. Икономика няма,бизнеса е смазал ако не му кихат.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма страшно Тиквоня ще вземе и тяхната квота.
35
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 8 години
След като не могат да ходят в Унгария , сега талибаните могат да заповядат у нас. Тук ги чакат с отворени обятия Тиквата, Кунева-Пръмова, Сталинка и цялата пасмина спонсорирана от американски фондации. Коалиция БОСТАН даже ще им раздаде членски книжки за ГЕРБ или ДПС -по избор
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
български народе, правиш ли ракия, зимнина имаш ли ? е, ако има кафе и купони- повече нищо не ти и трябва!!!
33
0
 
3
 
! Отговори
Майната! преди 8 години
Тогава хайде да гласуваме да напуснем ЕС!!!!
32
2
 
10
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
затова не се чашете по "топките" ами си размърдайте задниците и отидете да гласувате, за НАЦИОНАЛИСТ, иначе..
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цветанке, айде малко по-кротко, намали емоцията. И изчисти лъжите, които си написала.
30
1
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Айде най-после научете правилния термин - Имигранти, а не мигранти.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Румбо Кой да обмисли тези варианти? ??? Жалките и страхливи народи си избират жалки и страхливи господари!
28
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СРАМ!!! Чехия, Унгария, Словакия и Румъния са отказали! Нашите женски полови органи са гласували ЗА!!!! Срам ме е, че съм един народ с изметта, която е яхнала държавата! Плюя на вас! Пфу
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"защото те търсят сигурно място за себе си и децата си". Защо тогава те тръгват от Сърбия към Унгария? Нали Сърбия не воюва с никого?
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големите *** и оядени популисти са ЕНП и социалистите. Благодарение на тези гадове Европа върви към пропаст.. Съвсем вероятно е да се появи нов чичо с мустачки и ще става каквото ще става.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Imam chustvoto che tuka pishat deca na milioneri? Pitam vqrno lie? Nikoi ne se oplakva chee bezraboten!
24
3
 
44
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Да живее Виктор Орбан,истински унгарец,който държи за Унгария и народа си,грандиозен политик и човек! А не като нашите нещастни васали и арогантни простаци,потънали в корупция и разврат и предатели на род и Родина!!!......
23
1
 
30
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
"Мария Габриел от ГЕРБ, заяви че България се е отказала да поставя като условие за приемане на допълнителен брой бежанци членството си в Шенген." Наш Бойко за едно потупване по рамото от чужденците е готов да разпилее държавата. Нещастен плазмодий.
22
2
 
34
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
"Европа не загива"....Европа загива,та пушек се дига!Определено трябва да се обмислят варианти за напускане на ЕС,ако всичко продължава по тоя начин!Те ако искат-да се самоубиват,ние не сме длъжни!
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧЕРНА БИОМАСА АГРЕСИВНИ ОРГАНИЗМИ пълзи към Европа.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До патриотПатриот, преди известно време пак бях пуснала линк с видеа от островите Кос и Лесбос...Трябва да започнем да се пробуждаме.