Рейтингът на Меркел се топи заради бежанската криза

Баварският премиер критикува канцлера за политиката за мигрантите
24 сеп 2015 08:00,
20
Рейтингът на Меркел се топи заради бежанската криза
Снимка: Архив Reuters

Популярността на германския канцлер Ангела Меркел спадна до най-ниското си равнище след критиките към подхода й за справяне с миграционната криза, предаде ДПА.

Рейтингът на одобрение на Меркел е спаднал с 3 процентни пункта през изминалата седмица до 49 процента, се казва в публикувано днес проучване на социолозите от Института "Форса". То е направено по поръчка на германското седмично списание "Щерн" и частната медийна група Ер Те Ел.

Изследването показва, че подкрепата сред избирателите за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и сестринската му партия от Бавария, Християнсоциалния съюз (ХСС), е спаднала с 1 процентен пункт през изминалата седмица, до 40 процента.

"Фактът, че (блокът) ХДС-ХСС е загубил 1 процентен пункт, се дължи на критиките на баварския премиер (и председател на ХСС) Хорст Зеехофер към Ангела Меркел заради бежанската й политика", заяви ръководителят на "Форса" Манфред Гюлнер. Той добави, че блокът ХДС-ХСС бива наказан от избирателите заради разногласията в редиците му.

Меркел наскоро отстъпи от първоначалния си подход на "отворени обятия" към чужденците и призова за по-системни мерки за справяне с големия брой кандидати за убежище, които влизат в Германия и които може да достигнат 1 милион души тази година.

Но докато подкрепата за Меркел сред избирателите на ХДС е 89 процента, популярността й сред електората на ХСС е значително по-нисък, 74 процента.

Проучването на "Форса" показва също, че Алтернатива за Германия не е извлякла полза от безпокойството у част от избирателите заради бежанския поток. Подкрепата за политическата сила остава закотвена на 4 процента - под 5-процентния праг, необходим за влизане в парламента.

Изследването показва също, че Свободна демократическа партия (СвДП) извлича полза от разногласията в блока ХДС-ХСС и през изминалата седмица е спечелила 1 процент, с което достига ключовия 5-процентен праг.

СвДП, която бе коалиционен партньор на Меркел в предишното й правителство, не успя да влезе в Бундестага на изборите през 2013 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОрбанВреме е и меркел и рапоня да се прегледат по-сериозно!
11
0
 
7
 
! Отговори
Орбан преди 8 години
Време е и Бойко да започне да се държи като Виктор Орбан. В момента се искат още пари от Българтия при положение че вече е дала 100млн съизмерими с това което са дали Франция и Англия а има и 10 държави, които не са дали и стотинка. Повече би ни зарадвала снимка на Бойко до Орбан вместо до Меркел. Нестига това ами и три дела срещу България заради имигрантите. БАСТА
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време и е да се пенсионира от политиката! Както и за почти всички европейски лидери които ни предадоха! С изключение на малко които имаха достоинство като Виктор Орбан!
9
0
 
0
 
! Отговори
ksarax преди 8 години
До ауслендърТъмно в пряк и преносен смисъл.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре дошли!Ами приемай си ги, кво ни занимаваш и нас дърто куку...
7
1
 
10
 
! Отговори
иоиии преди 8 години
*** тая американска прислужница изобщо имала рейтинг,а???????????????
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква ти е изгодата от бежанците, Меркелллллллл?! Защо превърна Европа в арабски континент!??
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С такива политици Европа заслужава съдбата си. Къде ще сравняваме политически джуджета като Меркел и Оланд с Щрьодер, Кол, Митеран, Ширак, Де Гол???? А тази германците ще я гонят с камъни рано или късно!
4
0
 
35
 
! Отговори
ХАХА преди 8 години
ТОВА Е НАЙ-МРАЗЕНАТА ЖЕНА В ГЕРМАНИЯ ОТ ВСЕКИ РАБОТЕЩ ГЕРМАНЕЦ,А ЗА ПАРТИЯТА И,ТО ЩЕ СЕ ВИДИ НА ИЗБОРИТЕ
3
0
 
35
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
"-Бабо Меркел,где така? -На джамия,Мустафа!"
2
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е едно от най-големите недоразумения в историята на Германия вероятно
1
1
 
28
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
Където и да отиде, духът от бутилката е вече пуснат и трудно ще бъде върнат вътре...ако не и невъзможно! С тая политика се очертава тъмно бъдеще за Европа!