Хлад между Русия и САЩ за Сирия и Украйна

Путин и Обама не се разбраха да задържи ли Асад властта
Обновена: 29 сеп 2015 06:48 | 29 сеп 2015 06:38, Елка Василева
181
Хлад между Русия и САЩ за Сирия и Украйна
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: Reuters

Хладно ръкостискане без размяна и на една дума, строги лица и взаимни обвинения по повод Сирия – така започна дългоочакваната среща между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама – първата за двамата държавници от юли 2013 г. насам.

Разговорът им продължи над час и 40 минути – много над предвидените 55 минути, като според американски официален представител половината от времето е било посветено на Сирия, а другата половина - на Украйна. Не е бил постигнат обаче значителен напредък в опита им да съгласуват позициите си за кризата в Сирия и политическото бъдеще на близкоизточната държава. Така хладният тон между Москва и Вашингтон се запази.

Путин и Обама се съгласиха да търсят дипломатическа развръзка на сирийската гражданска война, но не постигнаха съгласие по основния въпрос - дали сирийският президент Башар Асад трябва да задържи властта, обобщава агенция Ройтерс.

Още по темата

Двамата президенти се договориха за консултации между своите армии с цел избягване на стълкновение между американски и руски военни при потенциални операции в Сирия.

САЩ, Франция и други съюзнически държави бомбардират бойците от "Ислямска държава", които използваха властовия вакуум и превзеха части от Сирия и съседен Ирак с обявената цел да създадат ислямски халифат, напомня Ройтерс.

Подсилването напоследък на руското военно присъствие в Сирия, включително с допълнителни танкове и военни самолети, създаде опасения за непредумишлени или случайни сблъсъци между силите, както и въпросителни в САЩ за основните цели на Москва, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин заяви, че срещата му с президента на САЩ Барак Обама е била "много полезна и открита" и двамата са обсъдили руско участие във военна кампания срещу бойците от "Ислямска държава" в Сирия.

Путин уточни, че смята за незаконни въздушните удари на Франция, Австралия и САЩ в Сирия. Русия разглежда свое възможно участие в уреждане на конфликта само в съответствие с международното право, заяви пред журналисти Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Сирийският народ трябва да реши съдбата на Асад, не Обама или френският президент Оланд, заяви още Путин, отхвърляйки призивите на американския президент Обама и държавния глава на Франция Франсоа Оланд за изключване на Башар Асад от усилията за постигане на политическо решение на конфликта в Сирия.

След срещата с Обама руският президент Владимир Путин каза, че Русия обмисля какво повече може да направи, за да помогне на сирийското правителство и на кюрдските сили срещу бойците от "Ислямска държава". Същевременно той изключи възможността да изпрати на терен руски войници.

По-рано през деня двамата лидери изложиха напълно различни позиции за бъдещето на сирийския президент Башар Асад в своите речи пред годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Обама каза, че е готов за сътрудничество с Русия и Иран в опит да се сложи край на четиригодишната гражданска война в Сирия, при която загинаха най-малко 200 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Обама описа Асад като главния виновник, докато Путин каза, че няма алтернатива на сътрудничеството с армията на Асад в борбата с "Ислямска държава".

Путин призова за създаване на по-широка международна антитерористична коалиция.

Американско-руските отношения са сериозно обтегнати след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в източна Украйна, припомня Ройтерс.

По въпроса за Украйна Барак Обама отново подчерта американската подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на тази страна и посочи, че САЩ виждат възможности за напредък по така наречените Мински споразумения. Обама обаче изрази тревога за изпълнението на договореностите, заради плановете на сепаратистите да организират "незаконни" местни избори.

Пред журналисти Путин заяви, че санкциите срещу Русия не могат да бъдат ефективни. "Ние от самото начало казвахме, че политиката на санкции и изолация в съвременния свят е неефективна и нейните цели по правило не се постигат", каза Путин, отговаряйки на журналистически въпрос може ли да се смята опитът за изолация на Русия за провален.
 "По отношение на такава държава като Русия, това (изолацията) е просто невъзможна, достатъчно е да се погледне на географската карта", заяви Владимир Путин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
До Анонимен 101 Айде не реви , за да не ти го казвам аз ,а Джон Пилджър , в статията си " Защо възходът на фашизма отново е актуална тема ": " През 1960 година в Афганистан, най-бедната държава в света по онова време, започва революция, която през 1978 г. в крайна сметка сваля аристократичния режим. Народната демократична партия на Афганистан (НДПА) създава правителство и обявява своята реформаторска програма, която включва ликвидирането на феодализма, свободното изповядване на всичкирелигии
62
0
 
5
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
до Анонимен 94 и 96 До АнонименАко имаш съмнение кой създаде Ал Кайда и другите терористи , може да си прочетеш това изказване на Хилъри Клинтън :novinar.bg/news/hilari-klintan-prizna-che-sasht-sa-sazdali-al-kajda_Mzc5Njs3Ng==.html"Да си припомним, че хората, срещу които днес се борим са същите, които ние самите създадохме преди 20 години. Тогава направихме това, защото бяхме участници в борбата със Съветския съюз. "cross.bg/klintun-hora-neka-1450521.html#axzz3lYhGJKoF
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Просто истинатаУбеди ме, талибаните ги създаде СССР с нападението си над суверенен Афганистан през 1979 година, до тогава имаше терористи единствено в Близкия изток, червените бригади в Германия и няколко келемета в Южна Америка като простака Че и комунистическия аферист Карлос.
60
0
 
5
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
до Анонимен 94 и 96 ИДИЛ прониква в Сирия като част от въоръжената опозиция срещу правителството на Башар ал-Асад, заедно с Джабхат ан-Нусра (сирийският клон на Ал-Каида), но идеологически различия предизвикват война между двете групировки.[12] През 2013 групировките от Сирия и Ирак се обединяват под водачеството на Абу Бакр ал-Багдади.
59
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 941. ИД в голямата си час са социопати и изверги? Да Путин каза че повече от 2000 граждани на РФ се бият на страната на ИД. ДА Какво ще стане ако тези Хубосници се приберат в РФ? КАТО МИНИМУМ ПОВИШАВАНЕ НА КРИМИНОГЕННАТА ОБСТАНОВКА. Кой политик къде по света иска това?2. САЩ, САрабия, КАТАР, ОАЕ и т.н не приемат Бежанци от Района - знаят какви може да се промъкнат с обикновените хора. САЩ казаха 90хил но само с паспорти и дипломи и ние ще си ги избираме - ЕЕЕ кажи това на Меркел
58
0
 
5
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
До Анонимен 94 Ако имаш съмнение кой създаде Ал Кайда и другите терористи , може да си прочетеш И това изказване на Хилъри Клинтън :cross.bg/klintun-hora-neka-1450521.html#axzz3lYhGJKoFВнасянето на хора беше начин да се справим със Съветския съюз и, познайте какво, справихме се с тях. Загубиха милиарди долари и това доведе до колапса на СССР, така че съществува много силен аргумент, че това не е била лоша инвестиция", Нека да бъдем откровени, ние помогнахме да се създаде проблемът, с който сега се борим", заключва Хилъри Клинтън.Найс, а ?
57
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех,товариш Путин, не мина номерът ,нито с бежанците, нито с Украйна.Май наред е номерът със СП по футбол,!
56
0
 
2
 
! Отговори
Просто истината преди 8 години
До АнонименАко имаш съмнение кой създаде Ал Кайда и другите терористи , може да си прочетеш това изказване на Хилъри Клинтън : novinar.bg/news/hilari-klintan-prizna-che-sasht-sa-sazdali-al-kajda_Mzc5Njs3Ng==.html"Да си припомним, че хората, срещу които днес се борим са същите, които ние самите създадохме преди 20 години. Тогава направихме това, защото бяхме участници в борбата със Съветския съюз. "cross.bg/klintun-hora-neka-1450521.html#axzz3lYhGJKoF
55
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 89Анонимни пиши си името да ти се смеем персонално1. Сепаратистите в Украйна се пръкнаха месеци след като продължи неадекватната политика на кървавия майдан а се хванаха за оръжието след като им пуснаха Укрите кръв.2. РФ войски в Украйна няма за 1 година и 6 месеца нито една сателитна снимка. В Сирия 6 часа след пристигане на руските части имаше снимки по всички медии(техническо време за обработка между 1 и 2 часа на ниво сателит и компания оператор)
54
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 89а от руски, чугунени *** не щеш ли?
53
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ..И КВО СЕГА..? 92Путин иска общи действия със САЩ за да не може САЩ да се отметне и пак да направи някоя терористична организацийка на базата на не знам какви си борци за "свобода" незнам къде си финансирани от НЯКОЙ.И според теб Путин как ще се провали? Като спре финансирането на ИД които ДОКАЗАНО са ненормалници и арабите го признават. Като се опита и първо ограничи и ако успее спре незаконната търговия с нефт на ИД. Като избие главорезите и социопатите от ИД?
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам молба към Путин да започне производството на Голф 2 от германски каски. Ако са свършили, може и от американски.
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност в материала се говори повече за Сирия, където шансовете Русия да спечели някого на своя страна освен Иран са сведени до нула. По кризата в Украйна на Русия е даден ултиматум да си обира крушите от Украйна до Нова година иначе я чака нов пакет от санкции, това естествено не се споменава никъде в българските русофилски медии. Тук се споменава за някакви "незаконни" в кавички избори, сякаш България е признала ДНР и ЛНР за независими държави. Срам и позор за българската журналистика.
50
0
 
7
 
! Отговори
до 85 преди 8 години
Въпрос не е с повишена трудност, а е манипулативен.А относно янкито Дянков, който работи в Школата по икономика в Москва трябва да се знае, че тази школа е гнездо от оси и петоколонници, учредено и финансирано от пиндостански НПО за разрушаване на РФ отвътре.
49
0
 
14
 
! Отговори
до 84 преди 8 години
Забеляза ли, че ударът по Фолцваген беше нанесен веднага след като подалия вече оставка негов шеф сключи много изгодна сделка и за Европа и за Русия в Москва? Да вярвам ли, че е случайно съвпадение?От по-интелигентен
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега ще ви дам една рецепта срещу наивитет. Това да си наивен е по рождение и не се лекува. Но ако си го запишеш на една хартийка и си го припомняш всеки ден, ще си спестиш много грешки и техните последици!!! Никой, НИКОЙ НЕ НИ МИСЛИ ДОБРОТО НА НАС БЪЛГАРИТЕ И АКО НИЕ НЕ СИ ГО МИСЛИМ ЕДИН НА ДРУГ, ТО СМЕ ЗАГУБЕНИ.
47
1
 
9
 
! Отговори
До 80 преди 8 години
Добре де, я ми обясни тоя факт - след 1990 година "едното уж зло" го няма. И какво стана - светът цъфти и връзва, навсякъде мир и благоденствие, хората сити и доволни и песни пеят?????? 25 години на Русия гласът и не се чува и какво - КЪДЕ Е МИРНО И СПОКОЙНО!!! САМО НА МАРС! Хегемона си развърза шапката и почна газене наред, кой го вика и кой не.Кръв, преврати, гонения, локални войни и разорения!ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ,ПО ЦЯЛ СВЯТ!За бежанците пък въобще да не говорим.Айде да иде Русия да оправи нещата!
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега брадъри и братушки ще Ви задам един въпрос в повишена трудност (няма време!)))). Като изчезне България, къде според Вас ще избяга Боко Велики? В САЩ или в Русия? Ще ви дам и един жокер- вероятно където избяга и янкито Дянков. Най- вероятно!
45
4
 
12
 
! Отговори
До 76 преди 8 години
Ха-ха-хи-хи...в еуропката били преодоляли санкциите!! Боже, ***, техните проблеми ТЕПЪРВА ЗАПОЧВАТ! Тепърва започва банкрута на фермерите, нашествието на безработни иноверци, пълно затваряне на руския пазар. Я си намерете веднага нов пазар за 500 милиарда! Може, на Марс! Айде продавайте там скапани фолсфагени на марсианските амеби! Пфу, колко *** има по нашите сайтове, а дано марсианските амеби са по-умни, иска ни се с някой по-интелигентен да си поговорим!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те много добре знаят какви ги творят. И едните и другите! Бете им мамата и гледайте България, че уйде коня в ряката!!!