Навигационна грешка пратила руския СУ-30 над Турция

Самолетът бил навлязъл едва на няколкостотин метра
Обновена: 5 окт 2015 14:49 | 5 окт 2015 13:15, Елка Василева
247
Навигационна грешка пратила руския СУ-30 над Турция
Снимка: архив, Reuters

Русия е информирала Турция, че нарушаването на турското въздушно пространство край сирийската граница на 3 октомври е било резултат от "навигационна грешка", съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на източници от турската армия.

Още по темата

Според източниците руски СУ-30 е навлязъл на няколкостотин метра в турското въздушно пространство над град Яйладагъ, окръг Хатай, в събота, но се е върнал в пространството над Сирия след получено предупреждение.

Руските власти са информирали турския военен аташе в Москва за грешката, съобщиха пред "Хюриет дейли нюз" източници от руското посолство в Анкара.

Руският летателен апарат е напуснал турското въздушно пространство в посока Сирия, след като е бил прехванат от два изтребителя F-16 на турските ВВС, които патрулирали в района, бе посочено в огласено днес изявление на турското външно министерство.

Министерството е повикало посланика на Русия, за да протестира срещу нарушението, а външният министър Феридун Синирлиоглу е разговарял с руския си колега Сергей Лавров, както и с ключови партньори от НАТО.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: русияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука гледам некакви ентусиасти превъзнасят руската авиация) та на тях само ще им спомена 2 цифри - средногодишни летателни часове в руските ВВС - 60 часа, в турските - 280 часа, предполагам правите разликата
48
4
 
19
 
! Отговори
Ха ха преди 8 години
Все едно два заека да прихванат вълк и после да протестират.
47
2
 
15
 
! Отговори
Милко преди 8 години
Излезе официална информация от руското командване в Сирия, че САЩ умишлено манипулират GPS в района на конфликта. От това може да е "навигационната грешка".
46
1
 
10
 
! Отговори
Към Пост № 50 преди 8 години
турските изтребите ли то приземяват - били са Три. Генералът преценява ,че е невъзможно да им се противопостави и изпълнява всички техни заповеди !!изпускат го да кацне Пръв ..груба грешка !!.......то ги изчаква да притворят , да изгубят скороств момента , в който почти спират зад него - той отваря Пълен Форсаж на МИГ-а и с обратен вираж Бяга..било е рисково..но не е имаш Шанс !
45
3
 
10
 
! Отговори
По същото време преди 8 години
По същото време една ядрена подводница, поради навигационна грешка минала през Босфоря. Турците не протестирали.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
52, и щатските самолети които унищожиха болницата ли са летели по глонас?
43
1
 
14
 
! Отговори
до бгтурчин преди 8 години
Има такъв случай в миналото,но пилота е бил българин. По онова време имаше толкова турци-летци,колкото и арменци-миньори.
42
6
 
18
 
! Отговори
Не разбрах преди 8 години
Кой кой прихванал Су-то Ф-овете или обратно. Как може турска лисица да прихване сибирска мечка?
41
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми така е като разчита на ГЛОНАС
40
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБЕ СУ 30 може с ДВА ОТКОСА да унищожи Инджирлик със все всички самолети и американци там бе! СУ 30 може само хилядолетния сокол да го конкурира, а да го свали може само повреда!
39
0
 
8
 
! Отговори
Знаеш ли преди 8 години
До до 44..........Кой е БГ пилота - ???Българин е , но не е бягал а е бил Прихванат ..в момента е Генерал от запаса...и Депутат!съвипусник на братовчед ми е , да ,до 1989 год беше секретно , но от доста години се знае името му ;) ;)
38
7
 
22
 
! Отговори
SU-30 преди 8 години
Су-30 навлязъл по случйност на 300 метра в Турция и така 30 пъти. Руснаците накрая информирали НАТО и на 31 път турците протестирали, после вдигнали 2 броя Ф16 модел 1975 година.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те турците не вдигат изтребители по тревога. Там постоянно си патрулират - денонощно има самолети във въздуха.
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като говорим за навигационна грешка, трее да споменем разрушаването на болницата в Афганистан и избиването на дежурния персонал и пациентите. Обама после каза: Стават грешки! Сори.
35
3
 
21
 
! Отговори
R № 33 преди 8 години
До ЙК.......не е била такава целта на упражнението..по-скоро..лук "намек" ..какво следва ако има Непослушни...Ядрената подводница също "припомня"..Ще се "дерат Зайци"..но му беше времето..САЩ се уср***ха тотално в опитите си за световна хегемония..Трябва им Спирачка ...тя се казва "Путинова спирачка"
34
4
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
Приказваш пълни глупости!!!!! През 89-та руски пилот каца с Миг в Турция, няма такъв случай с български пилоти. Било засекретено у нас, всички подобни случаи са си документирани, има такива камания в Япония и в Дания мисля от двама поляци и т.н. Български пилоти подобно нещо не са правили!
33
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сръбски Миг29 свали навремето Стелт. Ко да прайш...
32
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ф-16 са свалили достатъчно мигове. Ся ще преминат на 'Су"-та. Говоря за новите модификации де -от старите са стотици:))
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
35, ми човекът е написал ясно: забавление.
30
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция трябва да действа като руснаците...да сваля вражеските самолети..На 1 септември 1983 г. във въздушното пространство в Далечния Изток на СССР е свален самолет "Боинг747" на Южнокорейските авиолинии от пилота на съветски изтребител Су-15. Самолетът се разбива югозападно от руския остров Сахалин. Преди това Полет 007 се е движел от Ню Йорк за Сеул с междинна спирка в Анкъридж, щата Аляска.На борда му са се намирали 246 пътници и екипаж от 23 души. След свалянето му не оцелява никой.