Руската МиГ: След Полша ще ремонтирате 2 пъти по-често

Москва щяла да ни даде по-дълга гаранция за самолетите
Обновена: 30 окт 2015 20:23 | 30 окт 2015 20:07, Анисия Иванова
112
Руската МиГ: След Полша ще ремонтирате 2 пъти по-често
Архив: Булфото

Стойността на ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29, принадлежащи на военновъздушните сили на България, ще бъде приблизително еднаква и в Русия, и в Полша - около 1 милион евро.

Русия обаче гарантира по-траен резултат, заяви генералният директор на Руската компания "Миг" Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

"Ако погледнем условията на договора, ще видим, че стойността на ремонта на тези двигатели в нашата страна е приблизително еднаква с тази в Полша", каза той в ефира на телевизия "Россия-24".

Полша, която сключи с България договор за ремонт на нейните самолети, обаче дава гаранция за 350 летателни часа, а ремонт в Русия би дал гаранция за 500 летателни часа.

"Българската страна ще трябва два пъти по-често да се обръща с молба за ремонт на тези двигатели". "Тогава питаме къде е икономическата изгода? Простата аритметична сметка показва, че е по-изгоден ремонтът в Русия", каза Коротков.

Така погледнато, смята той, причината да бъде избрана Полша е свързана не с икономически, а с политически причини - санкциите срещу Русия или натиск от страна на партньорите в НАТО.

Полша е получила от Украйна документация, свързана с ремонта на изтребители МиГ-29, въпреки че Киев няма право да прави подобно нещо, заяви генералният директор на руската самолетостроителна корпорация.
"Не сме предоставяли никаква документация за ремонт на двигатели и самолети. Има протокол, в който е написано, че документацията, която притежава Полша, е взета от Украйна преди време, но Украйна не е имала право да предоставя на трети лица интелектуална собственост, принадлежаща на "МиГ", каза Коротков.

Той допълни, че следващата седмица споразумението между Полша и България за ремонта на изтребителите може да бъде ратифицирано.

България подписа договора с Полша за модернизация на самолетите МиГ-29 на 22 октомври.
Министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк парафираха споразумението във Варшава.

Срещу 6 милиона и 138 хиляди евро полските Военно-авиационни заводи ще ремонтират шест български двигателя. Така до началото на септември 2016 г. България трябва да прибави към авиацията си още три изправни машини.

След ремонта ресурсът на двигателите до следващия ремонт ще бъде 350 часа или 8 години, а гаранцията на двигателите след ремонт ще бъде 24 месеца или 200 летателни часа.

Договорът между България и Полша е за срок от 10 месеца. Полската страна се ангажира да модернизира напълно четири български двигателя до 6 месеца след доставката им. Още два двигателя ще са готови четири месеца след това.

България тепърва ще води преговори с Полша по още две точки – полската страна да осигури пълна логистична поддръжка за самолетите ни, както и да ги приведе в пълно съответствие със стандартите в НАТО.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Шпек преди 8 години
Още помня полския фият на 1000 км и е за ремонт
66
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
миг 31 се разби в камчатка снощи ЕТО КАКВО ВЕЛИКИЯ СЕРВИЗ НА МИГ какво ни предлага
65
2
 
6
 
! Отговори
искам да попитам преди 8 години
Къде в България армия?
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз мисля, че цената на Русия е същата като на Полша, НО американското посолство звънна на наглата Тиква, и му препоръча Полша!
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха! Българите намериха сигурни партнери. И кой? Поляки.... Ха-ха-ха
62
1
 
11
 
! Отговори
Сравнявайте сравними преди 8 години
До колиоСините ангели летяха с Ф-18. По-принцип Ф-18 изпълнява различни задачи от Миг-29. Поради тази причина е по-слабичък от МИГ-а, като таван, скорост, скороподемност и т.н. Та, не сравнявайте несравнимите неща.
61
1
 
2
 
! Отговори
нЕма страшно преди 8 години
МаТрял има ще си сковем няколко ескадрили етажерки ,че и за гемии ще остане и тогава след плевела напред треперете врагове.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо и са на Бьлгария самолети когато ни пазят самолетите на Ердоган !!!
59
2
 
9
 
! Отговори
дедо Мано преди 8 години
До АнонименГолям *** си. Кой западен самолет превъзхожда по ТТД руските от същия клас? По малко пиши простотии повече мисли!
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гаранцията и ресурса не са ли различни неща?Вчера споменаха, че отпускат пари за нов многоцелеви изстребител. За половин ескадрила по-интересно е какъв самолет ще вземем. И още:"България тепърва ще води преговори с Полша по още две точки полската страна да осигури пълна логистична поддръжка за самолетите ни, както и да ги приведе в пълно съответствие със стандартите в НАТО. Пише че поляците имат необходимата документация за ремонт. Едва ли руснаците могат да ги приведат по тези стандарти.
57
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе по-траен резултат...ако го прави пак примата в понеделник или петък ще има да трака и 'лопа и ако литне ще е пак добре.Тези летящи ковчези са си изпяли песента отдавна. Трябваше да ги "продадат" на някоя "братска" африканска страна там да им се радват. Дали ще имаме 5-6 колхозни щайги или няма да имаме никакви, е все едно.Като страна член на НАТО ни трябват модерни Западни самолети, които нямаме все още поради некадърността и алчността на управляващите.
56
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
голям смях са руснаците миг ни давала 500 часа гаранция НО защо ли в дава в РУСИЯ по 150 ЛЮБОПИТЕН Е И ФАКТА ЧЕ НАЙ НОВИТЕ МИК 29 к за флота ги дават с 240 часа ушата държава пиян народ и много к у х а пропаганда
55
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 70 демек имате москвич вземете си още един да се наказвате ДВОЙНО
54
18
 
6
 
! Отговори
pilot преди 8 години
Самолетите са пълен *** където и да ги ремонтират. От 1990 г. насам няма нито един спечелен въздушен бой от МИГ-29, било срещу западни или други руски самолети.
53
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
компания миг е деветата дупка на кавала и оцелява на изкуствено дишане . Мнението и не тежи никъде
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то ще се види да не излезе че с рашко сме ремонтирали 2-3 пъти по често
51
18
 
8
 
! Отговори
РАД преди 8 години
Нещо май посмениха тона руснаците :)Нали са гоУеми, а ние сме някакви дребни риби? Интересно защо продължават толкова настоятелно да продират ден през ден гърло и да жалят за това колко сме се "набутали"?Какво са се закахърили за нашите 4-5 МиГ-а? Да си държат там на останалите клиенти-*** от близкия изток и Сърбия и това е !
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 77Наистина, ако не искам Русия- необходимо е да се обичаме ( по- бързо , нали?) всички диви мюслимите . Аллаху акбар, братя- българите!
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шоп. 74. "с шпионска цел по нашите летища".... Каква дива глупост, ужас! Русия повече не иска да знае нищо за България,Русия днес напълно забравила къде е България! Да бъде живи и здрави,братя- българите!
48
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москва щяла да ни даде по-дълга гаранция за самолетитеИ за какъв чeп ни е по-дълга гаранция, и без друго тая скрап ще я даваме за претопяване.