Руската МиГ: След Полша ще ремонтирате 2 пъти по-често

Москва щяла да ни даде по-дълга гаранция за самолетите
Обновена: 30 окт 2015 20:23 | 30 окт 2015 20:07, Анисия Иванова
112
Руската МиГ: След Полша ще ремонтирате 2 пъти по-често
Архив: Булфото

Стойността на ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29, принадлежащи на военновъздушните сили на България, ще бъде приблизително еднаква и в Русия, и в Полша - около 1 милион евро.

Русия обаче гарантира по-траен резултат, заяви генералният директор на Руската компания "Миг" Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

"Ако погледнем условията на договора, ще видим, че стойността на ремонта на тези двигатели в нашата страна е приблизително еднаква с тази в Полша", каза той в ефира на телевизия "Россия-24".

Полша, която сключи с България договор за ремонт на нейните самолети, обаче дава гаранция за 350 летателни часа, а ремонт в Русия би дал гаранция за 500 летателни часа.

"Българската страна ще трябва два пъти по-често да се обръща с молба за ремонт на тези двигатели". "Тогава питаме къде е икономическата изгода? Простата аритметична сметка показва, че е по-изгоден ремонтът в Русия", каза Коротков.

Така погледнато, смята той, причината да бъде избрана Полша е свързана не с икономически, а с политически причини - санкциите срещу Русия или натиск от страна на партньорите в НАТО.

Полша е получила от Украйна документация, свързана с ремонта на изтребители МиГ-29, въпреки че Киев няма право да прави подобно нещо, заяви генералният директор на руската самолетостроителна корпорация.
"Не сме предоставяли никаква документация за ремонт на двигатели и самолети. Има протокол, в който е написано, че документацията, която притежава Полша, е взета от Украйна преди време, но Украйна не е имала право да предоставя на трети лица интелектуална собственост, принадлежаща на "МиГ", каза Коротков.

Той допълни, че следващата седмица споразумението между Полша и България за ремонта на изтребителите може да бъде ратифицирано.

България подписа договора с Полша за модернизация на самолетите МиГ-29 на 22 октомври.
Министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк парафираха споразумението във Варшава.

Срещу 6 милиона и 138 хиляди евро полските Военно-авиационни заводи ще ремонтират шест български двигателя. Така до началото на септември 2016 г. България трябва да прибави към авиацията си още три изправни машини.

След ремонта ресурсът на двигателите до следващия ремонт ще бъде 350 часа или 8 години, а гаранцията на двигателите след ремонт ще бъде 24 месеца или 200 летателни часа.

Договорът между България и Полша е за срок от 10 месеца. Полската страна се ангажира да модернизира напълно четири български двигателя до 6 месеца след доставката им. Още два двигателя ще са готови четири месеца след това.

България тепърва ще води преговори с Полша по още две точки – полската страна да осигури пълна логистична поддръжка за самолетите ни, както и да ги приведе в пълно съответствие със стандартите в НАТО.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма разлика кой ще ги ремонтира. По-добре да ги останат у дома, защото само това е безопасно за тях и за всички .
46
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алооооу,чугунените западни глави:Кой да ви каже,че е имало предложение от МиГ при закупуване на 10 броя МиГ-29М/М2 равняващ се на МиГ-35 поколение 4++,директорът е обещал 2 още подарък и като "офсетна" програма авиозаводът в Пловдив да е регионален представител за Европа,Африка и Близкият Изток за ремонт на двигатели и самолети МиГ!!!!Но,при офертиране закупуване на нов изтребител МиГ даже не са поканени?!?!?!?!Питайте си кратуните по висшите етажи бре!!Кой и защо замете тази оферта под килима!!
45
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бях на мястото на Русия щях да ги отсвиря българите и да ги оставя без самолети.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко трябва да съди Путин, че храни кучето с полски консерви а не с българска "Кучешка радост"
43
4
 
5
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Редно е България и Полша да сезират католикос Карекин II Нерсисян върховен патриарх на всички арменци за претенциите на МиГ.
42
5
 
14
 
! Отговори
колио преди 8 години
Някои от коментиращити твърдящи че 29 не стават за нищо гледал ли е сините ангели през92 година тъ там главно комадващия ген. Михо Михо им показа такова шоу на ф 16 че американците гледаха като поакони.Та това го видях с очите си и няма нужда да гледам статитика.
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бях пилот, нямаше да летя на тия самолети след полския ремонт и съм почти сигурен, че никой няма да иска да лети на такъв самолет.
40
0
 
0
 
! Отговори
ав.инж. преди 8 години
За голямо Ваше съжаление съм такъв и това, което съм написъл е истина! А това дали си ...., си е твоя ... Да прав си в едно за съпоставка са и съпоставката я написах.
39
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Бате Влади 58Да вярно е но все пак това е СТЪКМИСТИКА а не СтаистикаВсички победи срещу МиГ-29 са извършени от самолети подкрепяни от АУАКСТогава Ф-15/16/18 са просто техническо продължение на АуаксаВключително в Ирано-Иракската война и двете страни ползват собствени разработки АУАКСЕто в ИНДИЯ МиГ-29 воюва срещу Пакистан успешно но нямат Въздушни боеве при ескорта на Мираж 2000 при техните бомбени мисииКакто казах СТЪКМИСТИКАЩе Взема един А-50 + МиГ-29СМТ и ще разсипя всеки Ф-15/16/18
38
13
 
11
 
! Отговори
логика преди 8 години
Еми логично е. Накланяме се на запад - където има повече кинти и подкрепа.Така ще е. Руснаците като нищо не дават и не предлагат, и разчитат изцяло на "братство" (т.е. колониализъм) и стари лаври отпреди 140 години, да го ду..т
37
2
 
7
 
! Отговори
ав.инж. преди 8 години
Русия коли може да неправи добри но бойна авиация аз лично съм видял, че е наравена за релни войни! Когато пишите за успехите на ефчетата никой неспоменава колко към един руски ,,таралясник"???! Когато са 1:1 шанса на Ф16 към МиГ 29 е 1:99 , по данни на САЩ!!! Защо ли при обединението но Германия се запази ескадрила от МиГ 29, а ми засъпоставка?!
36
11
 
8
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Идея неам що *** изтриха, Бога ми!! Само бях написал, че МиГ -29 няма спечелен въздушен бой, което е самата истина!! Не вдявам, честно!
35
0
 
1
 
! Отговори
нека е преди 8 години
Аку
34
0
 
3
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Гроздето как е, как е?
33
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А па да видиме дали Опел ще ме осъди дето си ремонтирам старата си Астра в сервица на чичо Пешо в двора на АПК-то....Моя си е ,ще си ремонтирам където си искам, ще и кова феродо на накладките и ще я обувам с регенерат зимата....Да го духат руснаците. Самолетите са ни купувани от СССР, такава държава няма ,те не са никои в случая
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо руснаците ремонтират старите си Тойоти в нам кви си сервизи ,а не ги пращат във фирмения ?
31
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авторско право, патенти, оригинални резервни части - къде е Запада да защити корпоративните интереси и авторското право? Защо поляците не нарушават лицензи на западни фирми?
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полска работа. Миг-126 - полски фиат.
29
1
 
11
 
! Отговори
АТАКЛАРЪ преди 8 години
Ний от партия Юруш муруш атаклар аркадашлар сме съгласни с другарите от Рассия
28
8
 
7
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Веднага да бъдат изхвърлени МиГ-овете!!! Немедлено! До кога ще правим смучанки на руснаците?!?! За това подобие на изтребител , което не е спечелило нито един въздушен бой????!