Москва видя заплаха за българо-руските отношения

Причината – договорът с Полша за МиГ-овете
Обновена: 3 ное 2015 12:08 | 3 ное 2015 10:11, Елка Василева
226
Москва видя заплаха за българо-руските отношения
Снимка: архив, Reuters

Модернизираните в Полша изтребители МиГ-29 на българските Военновъздушни сили няма да имат гаранция от производителя. Това заяви заместник шефът на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Анатолий Пинчук, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

"Позицията на София е контрапродуктивна и е в разрез с духа и договореностите между нашите страни в областта на военно-техническото сътрудничество, по-специално в частта за защитата на интелектуалната собственост. Това безусловно ще има негативно отражение върху нашите по-нататъшни отношения в тази сфера", каза Пинчук.

Думите му идват ден, преди на 4 ноември Народното събрание да обсъди ратифицирането на споразумението, съгласно което Полша ще модернизира българските самолети МиГ-29.

Документацията на двигателите на тези изтребители е предадена на Варшава от Украйна в нарушение на правото на интелектуална собственост от страна на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ", пише Лента.ru.

На 16 октомври беше съобщено, че РСК "МиГ" може да спре обслужването на българските изтребители МиГ-29, ако София подпише договор с Варшава за ремонт на двигателите на самолетите. Руската компания си запазва правото да оспори правомерността на документа "предвид очевидното нарушаване на нашите права като разработчик и производител на самолетите".

Самолетите МиГ-29 са доставени на България през 1989-1990 г. Общо от СССР са били доставени 18 самолета МиГ-29 /един се разби през 1994 г./ и четири учебно-бойни МиГ-29УБ /един се разби през 2012 г./.

Към момента според различни оценки ВВС на България има до 15 боеспособни машини от двата типа. През 2006 г. с РСК "МиГ" беше сключен договор за сервизно обслужване и модернизация на самолетите МиГ-29, който беше изпълнен през 2009 г., припомня Лента.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 74,Нашия народ не стои зад Бойко,бъркаш се !
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е една абсурдна ситуация. Нарушителят на нашето въздушно пространство да ремонтира изтребителите които евентуални би трябвало да го спрат когато отново наруши границите на родината ми.
43
2
 
5
 
! Отговори
25г. преди 8 години
71От много източници, както от руски, така и от независими и дори американски и западни. При висок и ръст на БВП как ще има 12% безработица и 35% бедни? Защо всички стоят зад този поробител дето им загробва държавата? Аз не виждам нашият народ да стой твърдо зад Бойко или който да било зад някой. Докато Путин си го избират всеки мандат че и дори официално си слага поионка и си казва и пак го избират. Фатк е че дигна Русия от нищото даде им заплати оправи държавата и всички го харесват.
42
3
 
3
 
! Отговори
МИГ 29 преди 8 години
Те много надеждни тез мигове. От доставени 18 броя 2 броя катастрофирали.Това е над 10%.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аааа...познава познава,САЩ му се вика
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямата опасност за българо-руските отношения е източването на нашата татковина от големия брат: изнасяме за Русия стоки за $400 млн , а внасяме за $6 000 млн. Такъв пладнежки обир нито една държава в света не познава.
39
3
 
12
 
! Отговори
25г. преди 8 години
До 56 КироОткъде е тази информация? От както Путин е дошъл на власт БВП в продължение на 3г се покачва с 12% ... после доста години ръстът пада на 7% и а сега е на стабилните 3%, България не е видяла ръст от 3% от 1986г. Средната и минимална руска заплата се е покачила с 80% за времето на управление на Путин, имат изключително нисък % на безработица. Познавам се с българин в Крим който ми казва, че там вече живеят в пъти по-добре, на теб ли да вярвам или на човека който живее там? На фактите?
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 63,Русия няма как да е във война с България(ако беше,вече щеше да си бежанец друже).Виж България е във война със Русия по става
37
4
 
4
 
! Отговори
Заплаха преди 8 години
И кво сега, ще ни обявят война ли? Ами то наистина много ни се насъбра. Подписваме договори без да питаме Кремъл. Разпитваме недоносчето им Волен Сидеров, че и депутатския му имунитет ще вземаме. Само война ще ни оправи, Волене бегом пак в руското посолство, да искаш незабавно Русия да ни обяви война
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е във война с България вече над 70 години. Всички действия на Русия спрямо България са враждебни. Като се почне от златният ни резерв след войната, пенсионният ни фонд ,купуването евтина на нашите плодове и зеленчуци и продаването скъпо на всякакви суровини и машини ,та се стигне до най-високите цени в света на газа, най-високите заводски цени на бензина и дизела(Лукойл.Нефтохим) до Белене и Козлодуй
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия самолети са за кофата ама по български голф 2ката умрела ама в Перник и викат "новата кола" :D Аз със 30 годишна кола до морето няма да тръгна тия искат да пращат български момчета да летят с тия кофи! Или купете нови миг и то миг 35! Или нови там аналогични 4то поколение! Кви са тия кофи дето поправяме???
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато наш Миг изстреля "нещо" ...аз само бих се прекръстил.точка
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е мотивацията на конструкторското бюро "МИГ" да ремонтира и поддържа НАТО-вски самолети ?
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е в НАТО , Русия е враг на НАТО, значи Русия е враг на България. Представете си как руските "Лавочкин" се ремонтират в хангарите на "Луфтвафе" през 1943-та...Ха сега си представете как наш Миг-29 таман да изстреля ракета срещу нарушител на въздушното ни пространство(обикнавено руски Миг-29) и точна да натисне кнопката , от конструкторското бюро изключват с дистанционно клюк-масата на аероплана....
31
0
 
5
 
! Отговори
Калина преди 8 години
1. До 43 - Не използвам правото да представлявам българския народ. Напротив - изпратих контра на колегата, който твърдеше, че българският народ е убеден в ползите от членството ни в ЕС и НАТО.2. До Одисей - Аз не взимам страна за ЕС или за Русия. Казах, че политиката трябва да е базирана на дипломация и баланс, а не накрайно залитане към едните или другите. Хайде да се опитаме първо да си четем коментарите, после да нападаме?
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е обяснете ми защо не мога да си ремонтирам 14-годишната Астра в сервиза на бай Онойчо в АПК-ато ,а трябва да я ремонтирам в Булвария авто ? Моя си е ,ще си и сменям накладките където искам.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 47Аз не...кръстен съм на баба ми ОДИ и дядо ми СЕЙ....*** нещо от пустото ГМО не пониква нищо
28
4
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
50 И идея си нямаш какво е в Русия щом даваш ракива примери
27
3
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 8 години
Не говори глупости бе тутманик.Офертата на руснаците е почти колкото на поляците .Само ,че поляците дават 300 часа ресурс на двигателите след ремонта ,а руснаците дават 500 ч .Не слушай оня министър с присадения перчем какво ти говори .Той каза ,че сделката е за 16 милиона пък ние щели сме да спестим 20 милиона.Излиза ,че поляците ще ни платят за да ни ремонтират двигателите
26
1
 
7
 
! Отговори
До Оди Сей преди 8 години
Одисейчо ,а в България Боко и Ццецо като ти показваха картата на България изцяло в герберско лилаво на какво ти мирише .На демократичен или на мутренски режим.Това им проблема на западняците и американците, че руския народ не излезе *** като нас например и не позволява да го "демократизират ".Разбирай да го колонизират и да го ограбят.Виж ни нас как цъфтим и връзваме.На първо място сме по стандарт на живот в ЕС и руснаците ни завиждат страшно