Москва видя заплаха за българо-руските отношения

Причината – договорът с Полша за МиГ-овете
Обновена: 3 ное 2015 12:08 | 3 ное 2015 10:11, Елка Василева
226
Москва видя заплаха за българо-руските отношения
Снимка: архив, Reuters

Модернизираните в Полша изтребители МиГ-29 на българските Военновъздушни сили няма да имат гаранция от производителя. Това заяви заместник шефът на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Анатолий Пинчук, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

"Позицията на София е контрапродуктивна и е в разрез с духа и договореностите между нашите страни в областта на военно-техническото сътрудничество, по-специално в частта за защитата на интелектуалната собственост. Това безусловно ще има негативно отражение върху нашите по-нататъшни отношения в тази сфера", каза Пинчук.

Думите му идват ден, преди на 4 ноември Народното събрание да обсъди ратифицирането на споразумението, съгласно което Полша ще модернизира българските самолети МиГ-29.

Документацията на двигателите на тези изтребители е предадена на Варшава от Украйна в нарушение на правото на интелектуална собственост от страна на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ", пише Лента.ru.

На 16 октомври беше съобщено, че РСК "МиГ" може да спре обслужването на българските изтребители МиГ-29, ако София подпише договор с Варшава за ремонт на двигателите на самолетите. Руската компания си запазва правото да оспори правомерността на документа "предвид очевидното нарушаване на нашите права като разработчик и производител на самолетите".

Самолетите МиГ-29 са доставени на България през 1989-1990 г. Общо от СССР са били доставени 18 самолета МиГ-29 /един се разби през 1994 г./ и четири учебно-бойни МиГ-29УБ /един се разби през 2012 г./.

Към момента според различни оценки ВВС на България има до 15 боеспособни машини от двата типа. През 2006 г. с РСК "МиГ" беше сключен договор за сервизно обслужване и модернизация на самолетите МиГ-29, който беше изпълнен през 2009 г., припомня Лента.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
До АнонименСподелям отчасти мнението с уточнението, че сме положили всички усилия да се обявяваме на думи против , а на практика да се подчиняваме. Така губим всички възможви предимства и те ни прекарват по най-неизгодната за нас тарифа. Така става с всички възможни сделки. Даже и с водката - на думи сме за санкции, но веригите продават руска водка!
4
7
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
"Москва видя заплаха за българо-руските отношения"*** наказват и заплашват България от момента в който се взе решение да влезем в НАТО и ЕС!
3
5
 
14
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Интересно ми е МС, НС, НСО и други подобни като им се счупят колите къде ги карат, при представителите на БМВ и Мерцедес или в кварталния сервиз?
2
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям праз!
1
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gorkite piloti deto schte letat sledsvenoto v Porscha a Rusia e prava.