Москва видя заплаха за българо-руските отношения

Причината – договорът с Полша за МиГ-овете
Обновена: 3 ное 2015 12:08 | 3 ное 2015 10:11, Елка Василева
226
Москва видя заплаха за българо-руските отношения
Снимка: архив, Reuters

Модернизираните в Полша изтребители МиГ-29 на българските Военновъздушни сили няма да имат гаранция от производителя. Това заяви заместник шефът на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Анатолий Пинчук, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

"Позицията на София е контрапродуктивна и е в разрез с духа и договореностите между нашите страни в областта на военно-техническото сътрудничество, по-специално в частта за защитата на интелектуалната собственост. Това безусловно ще има негативно отражение върху нашите по-нататъшни отношения в тази сфера", каза Пинчук.

Думите му идват ден, преди на 4 ноември Народното събрание да обсъди ратифицирането на споразумението, съгласно което Полша ще модернизира българските самолети МиГ-29.

Документацията на двигателите на тези изтребители е предадена на Варшава от Украйна в нарушение на правото на интелектуална собственост от страна на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ", пише Лента.ru.

На 16 октомври беше съобщено, че РСК "МиГ" може да спре обслужването на българските изтребители МиГ-29, ако София подпише договор с Варшава за ремонт на двигателите на самолетите. Руската компания си запазва правото да оспори правомерността на документа "предвид очевидното нарушаване на нашите права като разработчик и производител на самолетите".

Самолетите МиГ-29 са доставени на България през 1989-1990 г. Общо от СССР са били доставени 18 самолета МиГ-29 /един се разби през 1994 г./ и четири учебно-бойни МиГ-29УБ /един се разби през 2012 г./.

Към момента според различни оценки ВВС на България има до 15 боеспособни машини от двата типа. През 2006 г. с РСК "МиГ" беше сключен договор за сервизно обслужване и модернизация на самолетите МиГ-29, който беше изпълнен през 2009 г., припомня Лента.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На самом деле в России радуются тому, что эти консервные банки будут чинить пшеки! Я думаю в течении года двух большинство из этого хлама, попадает на первых же учениях НАТО. Болгары Вы *** кроме как очко кому-то вылизывать что ещ умеете?
24
3
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
44 Ти за българин ли се имаш
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Определено Путин трябва да намине и към нас,то не му коства много 2-3 СУ-та и ще си решим проблемите.Само Обонго да не реши да ни дари с "демокрация"...че си е*ало мамата...*** то и болници нямаме вече.
22
3
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
Добре,сега ще ти го напиша бавно за да го разбереш.Аз имам Мерцедес и когато има проблем не го карам на бай Пешо в гаража защото ще ми вземе евтино ,а го карам в оторизиран или фирмен сервиз защото не искам да закъсам някъде или да се претрепя.Разбра ли ила да го обясня като за тъпоъгълен гербер
21
4
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
40 Малинке никой няма нищо против добрия тон сами че в Москва постепенно се налага авторитарен режим при това с една много опасна доктрина която не вещае нищо добро
20
3
 
10
 
! Отговори
Калина до 27 преди 8 години
Не, българският народ не е убеден за ползите от това членство!И Волен играе сценки от селски вечеринки, за които му е добре платено. Нека не свързваме този продажник с кауза "Вън от ЕС и НАТО"! И трябва да се действа в друга посока - неможе само бяло и черно. В политиката трябва дипломация! Номерът е да сме в добри политически и икономически отношения и с двете страни, а не да се слагаме като.....айде да запазя добрия тон!
19
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ,що не дадохте и АЕЦ-а да ни го ремонтират поляците.Те знаят и могат всичко,а пак руснаци ще ни го правят.А "Фалкона " на Бойко защо не го ремонтираха пак поляци и евтино ,а извикаха хора от фирмата производител
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция става член на ЕС като нас, след което съвсем законно ни заливат 5-6 милиона платежоспособни купувачи на земя, желаещи да живеят в по-добър климат от анадолския и да бъдат обслужвани от покорна рая. А реститутките осребрили предателството си отиват да живеят в Маями и Лос Анджелис сред цивилизовано общество, не сред тия долнопробни пенсионери и безработни мърсящи центъра на София. Ех, дали Костов ще види мечтите си осъществени?
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
преди да ги пратим при путин ще има да поработят малко в трудови лагери после възелин и тогава на влака
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на който не му харесва да отива да живее при путин. имаше избори,видяхте се колко сте за руските партии бсп-атаклъ. товарим ви на два влака и за сибир
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 22,Приятелю,ти СИ в Африканския съюз,ама как да излезем се пита в задачата?
14
7
 
17
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Ние, българите, избрахме ЕС и НАТО. Друга алтернатива просто нямаме, къде да отидем, в Африканския съюз?
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Седесарите няма да се укротят, докато не видят България като вилает на Турция. Киряк Стефчовците най-мразят българите, след което най-омразна им е Русия.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Москва видя заплаха за българо-руските отношения"Бе как ги мислите тези заглавия?!? Малко мозък нямате ли?
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Сержант ИвановКои вие сте, сержанте, сте избрали НАТО. Да не сте депутат-безродник от БСП, ДПС ил СДС и да работите в интернет да пишете постове.
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно руснаците ще спрат ли да произвеждат на ръка и монтират резервни части за Западни автомобили, при положение че не могат да си позволят оригиналните.По тази логика трябва да се спре всякакъв внос за русия, защото те всичко крадат и копират!!!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusПримера за автомобила и самолета е ясно , че е примитивен.Но дори и той е неверен.В момента и при новите автомобили нещата стоят така.При новите автомобили , при ремонт , ако компютъра на автомобила не разпознае частта , той не може да се ремонтира.А това разпознаване се прави точно заради защитата на интелектуалната собственост.Без да си лицензиран и да имаш необходимата техника обезпечаваща този лиценз ремонта става криминален.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тея мигове на колко години са!Що братята американци не ни подарят някой рециклиран самолет и да не се занимаваме с Русия!Нали сме съюзници!Или и те искат да папкат от бедна България!
7
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
братушките продължават да настояват да ни дерат живи
6
9
 
15
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 7Съгласен съм с теб, обаче решението за ремонт в Полша не беше взето по икономически или технически, а по политически причини. Цената на руснаците и поляците е в общи линии еднаква, при поляците пестим мито и ДДС, а при руснаците щяхме да получим обслужване на всички системи по машината и двойно по-голям ресурс на двигателите.