Кметът на Чикаго се извини заради бездушната полиция

Обеща "тотална реформа" заради полицейска стрелба по чернокож
10 дек 2015 08:22,
2
Кметът на Чикаго се извини заради бездушната полиция
Чернокожият тийнейджър секунди преди да бъде убит. Снимка: Reuters

Подложеният на тежки критики кмет на Чикаго Рам Еманюъл заради полицейска стрелба, довела до смъртта на чернокож тийнейджър, се извини за проблемите в местната полиция в реч от днес и обеща реформи, предаде Ройтерс.

В специална реч пред Градския съвет той каза "Извинявам се" и обеща "пълна и тотална реформа на системата".

Още по темата

В емоционалното си изказване Еманюъл, който управлява третия по големина град в САЩ, повтори стъпките за промени, вече обещани от него преди това.

Те включват създаване на експертна група, която да разгледа въпроса за отговорността на полицията, назначаване на нов шеф на агенцията, занимаваща се с неправомерни действия от страна на органите на реда, както и определяне на нов ръководител на полицията.

Кметът разкритикува в частност "кода на мълчанието", който не позволява на полицейските служители да съобщават за неправомерно поведение от страна на техни колеги.

Еманюъл произнесе речта си след двуседмични протести в Чикаго, след като бе разпространен видеозапис от 2014 г. от камера в полицейска кола, показващ как полицай Джейсън ван Дайк прострелва 16 пъти 17-годишния Лакуан Макдоналд.

Ван Дайк, който е бял, миналия месец бе обвинен в предумишлено убийство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
33
 
! Отговори
65 преди 8 години
А при нас е обратното-много шум се вдига ,много празни приказки по всички ТВ от господа защитници на свободното слово.И при нас краят е същият-една голяма нула.Много ми е интересно какъв отзвук ще има поведението на ловешките полицаи,които чупиха стъкла на софийски коли.Аз го знаех ,но снощи го чух в ,,Часът на Милен Цветков''Да видим битият журналист какво ще предприеме???
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обърнете внимание на свободата на медиите и гласността в СПЩ. Инцидентът се е случил преди една година, видеозаписът видя бял свят едва преди 2 седмици и след двуседмични масови протести чикагския кмет благоволи да се извини. Да видим ще последват ли реални реформи или ще си останат само с обещанието за такива.