Дни на ужас: Източна Европа премълча за Чернобил

Първомайска манифестация навред под радиоактивния дъжд
26 апр 2016 19:16, Елка Василева
319
Дни на ужас: Източна Европа премълча за Чернобил
Снимка: архив, Reuters

Хората в някогашния Източен блок научават за аварията в Чернобил едва няколко дни след катастрофата - когато вече са яли радиоактивна храна и са марширували за 1 май под капките на радиоактивния дъжд. Дойче веле припомня.

Април 1986 година. Куриозни сцени се разиграват в центъра на румънската столица Букурещ: необикновено дълга колона от черни държавни лимузини чака на опашка пред входа на едно министерство. Автомобилите влизат един по един, а минути по-късно излизат и изчезват нанякъде.

По онова време румънците са свикнали да чакат часове на опашка за хранителни продукти или бензин, но тази „опашка” от държавни лимузини излъчва нещо заплашително. Учениците от една гимназия в съседство бързо узнават тайната: един от шофьорите на лимузините им разказал, че трябва да напълни туби с чиста вода от дълбокия кладенец в двора на министерството, тъй като водата от водопровода била силно радиоактивна. По това време още няма никакво официално съобщение за повишена радиация.

Дни на ужаса

На 26 април 1986 година в 1 часа и 23 минути през нощта в украинската атомна централа Чернобил се стига до ядрена експлозия, която има катастрофални последици за околната среда не само в обширни части на тогавашния СССР, но и в Северна, Централна и Югоизточна Европа.

Радиоактивният облак над Чернобил бързо се разнася към Беларус и Русия, а два дни по-късно достига Скандинавия, Полша, южните части на ФРГ и ГДР.

Над Румъния и България пада радиоактивен дъжд. Само за няколко дни невидимата отрова обикаля цялото северно полукълбо.

„Всичко да остане под контрол”, гласи девизът на службите за сигурност в ГДР, които получават първите информации за катастрофата с три дни закъснение. Три дни, през които голяма част от източногерманците вече са научили новината от западните радиостанции и телевизионни канали.

В същото време медиите в ГДР продължават да разпространяват дезинформациите, подавани от Щази. Партийното и държавно ръководство иска не само да омаловажи станалото, но и да прикрие информациите за евентуалните икономически щети.

Тъй като ръководството на ГДР не публикува никакви данни за нивото на радиоактивното замърсяване при зеленчуците и млякото, тези стоки стават непродаваеми в чужбина. „Магазините никога не са били така пълни, както по онова време”, спомнят си очевидци. „Заразените хранителни продукти бяха разпределени из училищните столове”, свидетелства и някогашният източногермански правозащитник Себастиан Пфлугбайл.

Навсякъде информационно затъмнение

Сходна е ситуацията и в останалите социалистически страни. В България информационното затъмнение продължава няколко дни. Проф. Параскева Нинова, по онова време главен републикански консултант по педиатрия, разказва, че в дните след катастрофата е имало негласни указания на децата в болниците да не се дава прясно мляко и свежа салата. Тези информации обаче не достигат до широката общественост, а манифестацията за 1 май в София се провежда под капките на радиоактивния дъжд.

И в Румъния всички празнуват 1 май под открито небе. Чак по-късно румънският диктатор Чаушеску събира партийното ръководство и решава да съобщи на населението само „най-необходимите информации”.

Мнозина румънци научават за атомната катастрофа от западни радиостанции като Свободна Европа и Дойче Веле, но никой не осъзнава колко голяма е опасността. Чак на 2 май 1986 идва официалната препоръка децата да се държат предимно в затворени помещения, а плодовете и зеленчуците да се мият щателно. В началото на май в целия Източен блок започват да раздават йодни таблетки в детските градини и училищата.

И до днес няма достоверни данни за пораженията, нанесени от катастрофата в Чернобил. Проучванията по този въпрос са доста оскъдни, казва правозащитникът от бившата ГДР Себастиан Пфлугбайл. По думите му в първите години след катастрофата е било забранено да се води статистика за жертвите, за нивото на радиацията и за евентуалните последици за здравето на хората.

”И до днес няма достоверни данни, тъй като по онова време официалните цифри са били манипулирани”, твърди Пфлугбайл. Според изчисленията на Световната здравна организация катастрофата в Чернобил е причинила смъртта на най-малко 8 000 души.
 


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В по долният коментар ***= Е.лк.@
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И си ядохме салата и си пихме "чиста" вода и си играехме навън по цял ден... и никой не сметна за нужно да ни информира. А в същото време за едни специални хора се е докарвала храна чак от Латинска Америка, ама народът... че кой му пука за народа! *** това, че Пешо или Иван щели да се разболеят, че бебето на Мария ще се роди с увреждания. *** много важно! Важното е, че сме подкрепили Големият брат и не сме признали, че и там стават аварии.
183
0
 
3
 
! Отговори
КОМУНИЗЪМ=СМЪРТ преди 5 години
БОЛШЕВИКИЯ-КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ Е РАВЕН НА БАВНА МЪЧИТЕЛНА СМЪРТ
182
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 235Американска технология + Японско изпълнение + техническо недоглеждане (аварийните дизелови генератори са под морското равнище) = НАЙ-ГОЛЯМАТА СВЕТОВНА ЯДРЕНА КАТАСТРОФА В ИСТОРИЯТА - КАТАСТРОФАТА Е АКТИВНА ВЕЧЕ 5 ГОДИНА. Потенциално засегнати хора от 1/2 до 3/4 от населението на земята - всеки който има нещо общо с Тихоокеанския Басейн
181
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 233България/Сърбия претендира за едни земи. Воюва срещу съседни страни като други (великите сили отсвирват България/Гърция,Румъния и България подкрепят ембаргото) нищо не помагат. А на противниците ти се помага активноНали се усещаш че нещата са подобни.
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиОсвен това, няма "втора междусъюзническа" а има "втора балканска", която е наречена още "междусъюзническа". И в нея нашата страна България води война срещу едновременно Сърбия, Гърция, Черна гора, Османска империя и Румъния. И в интерес на истината се справяме доста успешно... като за положение в което се биеш с петима наведнъж. Въобще не си прав, че сърбите са в същото положение.
179
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 231ОО ДА АСИМИЛАЦИЯТА от страна на Сърбия започва с идване на Тито на власт. Но за наистина ефективна асимилация трябват поне 200 години и БЕЗ репресивни действия(само дето Сърбите само на репресии са разчитали) Само икономическо задушаване на местните богаташи но и поддържане на относително висок стандарт на асимилираните пред останалото население.
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боби, слушай сега приятел. Имам симпатии към тебе, щото си една идея малко по-цивилизован от останалите тук, които са си най-обикновени Tъпанари. Обаче не си прав. Никой не иска да го претопяват и да му налагат чужда воля. Сърбите просто си бяха повярвали - понеже военните им бяха все разни протежета на хора с купчини медали от времената в които на Сърбия и се дава всичко което поиска, понеже е на страната на победителите.
177
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 227Сърбите бяха в положението на България 1914 година втората Между съюзническа войнаПрочети историята
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданската в ойна в Югославия я почнаха сърбите и по точно сръбските ***, така както нашите тук започнаха възродителения процес но тук времето не им стигна а и Турция беше възпряна от САЩ иначе Югославия се случи това което трябваше да се случи тук. Това доказва само едно че национализмът е последното Оборище на комунизма. Тук трябваше враг да се създаде за да се отклони вниманието на народа от потъването икономика и прогнозата и корумпирана система в Югославия също да се отклони вниман
175
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 225Да именно КАЗУСА КОСОВО позволява няколко "РЕВОЛЮЦИОНЕРИ" подкрепени от някоя от ядрените сили в СС на ООН да откъснат парче от коя да е страна стига да им стиска и да го направят достатъчно бързо да не им попречат.ГАДНО НАЛИ?САЩ никога не са казали че КРИМ е НЕЗАКОННО направил нещо си. ТВЪРДЯТ ЧЕ НЕ ПРИЕМАТ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ.НЕЗАКОННО ТВЪРДЯТ ОТ УКРАЙНА и вероятно е така защото във законите на всяка страна има текстове в защита на цялостта на държавата.
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиДа... горкичките сърби. Защо все на тях се случва? :)) Защо всички искат да са далече от тях?
173
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 224В Хърватско и Босна имаше Сръбски анклави, Сърбите искаха да се отделят от републиките в нещо наречено Крайна ли беше няма значка. Тоест като Албанците в Косово. Почнаха Военни действия. Милициите на Хърватите и Босненците бяха първоначално помлени. След това запада се намеси срещу Сърбия с бомбардировки. Обявиха и геноцид не знам възможно да е вярно. ОБАЧЕ СЛЕД ТОВА И БОСНА И ХЪРВАТСКА НАИСТИНА НАПРАВИХА ГЕНОЦИД СРЕЩУ СЪРБИТЕ. И ТРИТЕ СТРАНИ СА ОСЪДЕНИ ЗА ТАЯ ВОЙНА
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиКакъв референдум бе братче, на шега ше кажа, че и в нашето семейство проведохме референдум, че ти заемаме жената, колата и апартамента. И твърдим, че си знаел за този референдум и си участвал в него. Оправяй се... решено е.
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"казуса Косово", АХХАХА :)Словенци, Хървати, Босненци, Македонци, Черногорци... всички поискаха да се отделят от Сърбия. Може би щото сърбите са се отнасяли добре с всички :) Нямаше "казус Словения", "казус Хърватия", "казус Босна" и т.н. ама сега ти се иска да има "казус Косово", нали? :))) Изведнъж когато и албанското население пропищя от сръбския фашизъM, тогава за теб това е "КАЗУС"!!! Няма казус...тенденция е. Очаквай Войводина да се отцепи също!!! И тогава ще искаш да бъде казус :)))
170
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 222Факти КОСОВО Албанците се хващат за оръжието - ХАОС УБИЙСТВА СТИГА СЕ ДОРИ ДО ОБВИНЕНИЯ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ В ГЕНОЦИД - създадена е НЕЖИЗНЕСПОСОБНА ДЪРЖАВА - реално няма работа а те се множат като Зайци и дори има глад в известна степенКРИМ след ПРЕВРАТ В УКРАЙНА - обявява НАМЕРЕНИЕ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ, ПРОВЕЖДА РЕФЕРЕНДУМ, ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ, по казуса КОСОВО е призната от член на СС на ООН. Подава молба за присъединяване към РФ. Обединение на двете формирования2 убити общо
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиОтново си проличава про-руското в теб. Руснаците също изтъкват Косово за греховните им постъпки в Крим. Само дето двете неща нямат нищо общо помежду си. Не и в главата на нормално мислещ човек. Албанското население в Косово е искало независимост - да. Но защо е искало? ЗАЩО? Никой не иска независимост, ако му е много хубаво там където се намира. Искат независимост, защото сърбите бият и убиват албанците. Ама албанците щото са по-прости и решават, че без бой няма да се дават. Ето това е!
168
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 220Уфф я си прочети историята. В един момент Албанците в Косово решават да искат незвисимост или поне автономия. Правят демонстрации които са разгонени. Вместо да продължат с политически действия се хващат за оръжието и АОК начели с може да се нарече главорез Хашим Тачи почва да стреля. Отговорът са Самоорганизирали се сръбски милиции и ХАОС. ООН се намесва. Хашим Тачи прочита декларация за независимост и САЩ и ние и сие веднага признаваме Косово - КАЗУСА КОСОВО.Доведе до КРИМ :-)
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиНа сърбите проблема им беше да лишат населението на Косово да си изповядва религията, която си иска. И сърбите там решиха да пожертват няколко естествено оградени сръбски села (анклави, както ги наричаш), за да може да реват после колко лошо се били държали етническите албанци с етническите сърби в Косово. Сърбите сами правиха контра и сами палиха пожари, за да може пушека да се види от цяла Европа. Ама не им мина номера.
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиАбе Боби... и ти ли? :)))