Обама отива в Хирошима, за да излекува старите рани

Американският президент обаче няма да поднесе извинения
11 май 2016 16:14, Елка Василева
81
Обама отива в Хирошима, за да излекува старите рани
Снимка: архив, Reuters

Този месец Барак Обама, воден от желание да изцери старите рани и да ентусиазира новите поколения, ще стане първият действащ американски президент, който ще посети Хирошима, където преди седемдесет години САЩ хвърлиха унищожителна атомна бомба, поставила началото на ядрената ера, пише Нанси Бенак от Асошиейтед прес.

Президентът се надява, че като посети Парка на мира близо до епицентъра на взрива от 1945 година, ще даде тласък на усилията по света за премахване на ядрени оръжия.

Но Белият дом се постара да подчертае, че Обама няма да поднесе извинения за бомбардировката и това показва колко деликатно е посещението му в политически план.

Бен Роудс, заместник-съветникът на президента по националната сигурност, го заяви съвсем ясно: "Той няма да даде нова оценка на решението да се използва атомна бомба в края на Втората световна война". Вместо това, посочи Роудс в изявлението си, Обама ще насочи вниманието върху жертвите на войната и ще предложи "дългосрочна визия" за безядрен свят.

Японският премиер Шиндзо Абе, който ще придружава Обама в Хирошима, заяви, че нито е необходимо, нито се очаква той да поднася извинения.

"Премиерът на единствената страна в света, преживяла ужаса на атомните атаки, и лидерът на единствената страна в света, използвала атомно оръжие по време на война, заедно ще почетат паметта на жертвите", каза Абе пред репортери. "Мисля, че това е начин да се изрази уважение към жертвите на атомните бомбардировки и към оцелелите, които още изпитват страдания".

Американското нападение срещу Хирошима на 6 август 1945 г. убива 140 000 души. Втората бомба, хвърлена два дни по-късно над Нагасаки, убива 70 000 души.

Бомбардировките остават дълбоки белези в поколения японци - и физически и психически, но много американци смятат, че те са ускорили края на Втората световна война и така са спасили живота на много повече хора. На 15 август Япония обявява, че капитулира.

Що се отнася до визитата на Обама, японците са готови за нея - седемдесет години след бомбардировките.

В допитване на телевизия Ен Ейч Кей този месец 70 процента от анкетираните японци казаха, че искат Обама да дойде, а само 2 процента казаха, че са против.

Особено дълго са чакали хората, преживели бомбардировките. Броят на оцелелите, наричани в Япония "хибакуша" и имащи право на медицински грижи от държавата, през март са били повече от 183 000. Средната им възраст днес е над 80 години.

"Най-сетне дойде този ден", каза 91-годишният Сунао Цубои, преживял бомбардировките и ръководител на организация на оцелели в западния японски град.
"Ние не искаме извинение", каза Цубои пред Ен Ейч Кей. "Искаме само да го видим как поднася цветя в Парка на мира и свежда мълчаливо глава. Това ще е първата стъпка към премахване на ядрените оръжия".

Визитата на президента, която ще се състои в края на планираното му пътуване до Япония и Виетнам, се очакваше отдавна, още откакто през април мемориала в Хирошима посети държавният секретар Джон Кери.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи приветства намерението на Обама да посети града и каза, че това е "смело решение, проява на съвест и разум". Той изрази надежда, че президентът ще чуе историите на оцелелите. Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе каза, че президентът ще "отправи силно послание за свят без ядрени оръжия".

Призивът на Обама за свят, свободен от ядрени оръжия, в известен смисъл повтаря посланието на бившия президент Джими Картър, който през 1984 г. посети Хирошима и обеща да работи като обикновен гражданин за "премахване на ядрените оръжия от лицето на земята".

Въпреки силната символика, която носи посещението на Обама, антиядрени сдружения казват, че не е достатъчно само едно силно президентско послание: президентът, който в първата година от мандата си призова от Прага за свят без ядрени оръжия, трябва да използва последната си година като президент, за да предприеме по-решителни стъпки, казват те.

Президентът би трябвало да "използва тази възможност, за да набележи конкретни действия, които САЩ и други страни биха могли и биха следвали, за да се доближим до свят, свободен от ядрени оръжия", каза Дарил Кимбъл, изпълнителен директор на независимата Асоциация за контрол над въоръженията.

Кевин Мартин, председател на "Действия за мир", базирана в САЩ организация, добави, че Обама "няма да изглежда искрен, ако на думи приканва към премахване на ядрените оръжия по света, а в същото време администрацията му продължава да планира да похарчи трилиони долари през следващите 30 години за модернизиране на ядрените оръжия".

Според оценки на Бюджетната служба на Конгреса от януари 2015 г. плановете на администрацията за ядрените сили ще струват 348 милиарда долара през следващите десет години. Други казват, че ще може да достигнат 1 трилион долара за следващите трийсет.

Посещението на Обама става в момент, когато ядреният дебат започна да звучи и в предизборната кампания за избор на негов наследник. Вероятният кандидат на Републиканците Доналд Тръмп подхвърли идеята да се позволи на Южна Корея и Япония да се сдобият с ядрени оръжия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ХирошимаБарак Обама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой му търси извинението на този?И хиляда пъти да се извини, полза никаква.Да търсят извинение от Господа, само Той може да им прости.
44
1
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
70 Това ли са ти православните панславянски ценности , такова ли ти е отношението към хора с друг цвят на кожата
43
1
 
6
 
! Отговори
пророка Олег преди 8 години
най - мракобесната държава в света е САЩ. стотици войни и милиони разпилени животино Видов ден ще има . това че са живели 50, 60 70 години що годе нормално, нищо не значи.
42
1
 
6
 
! Отговори
РККА преди 8 години
ИЗВИНИ СЕ БРЕ,ИЗВИНИ СЕ...................
41
3
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Ускорили края на ВСВ.Каква наглост. На умряло куче нож ще вадят.На всеки е ясно, че отмъщават за Пърл Харбър.
40
7
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
61 е и какво от това колко щяха дА загинат ако Яоония и Токио се пфевзенаха като Германия и Берлин известно ли ти е каквиса загубите на фарманците и на Съюзниците най вече на твоята Червена армия но и не по малко сред цивилното германско население
39
9
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Това с Хирошима наред с Куба бяха едни от най устойчивите във десетилетиятаопорни точки на ккломунягите но Обама е на път да ги закрие и обезмисли
38
1
 
8
 
! Отговори
до odysseus преди 8 години
"Е и какво от това"Стотици хиляди загинали, стотици хиляди ранени и незнайно колко умрели от рак вследствие на облъчването и твоят коментар е "е и какво от това"? Ти нормален ли бе?
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ден днешен САЩ остава единствената държава, която е използвала атомни бомби по време на война, за нападение на цивилното население и до ден днешен не са се извинили на японския народ за това престъпление срещу него.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви стари рани ще излекува, след като кениеца нямало да се извинява? САЩ изпари 300 000 цивилни души и два града, 140 000 ранени, 70% от сградите са били напълно разрушени, 90% от лекарите са умрели при бомбардировките, 50% от болниците са били разрушени и е нямало кой да се погрижи за оцелелите, още сумати народ е измрял от рак след това. САЩ извърши брутално военно престъпление. И Обама няма да се извини за това? Върховна наглост.
35
5
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
55 До Фукушима Япония беше втора икономика на земята благидарение на американците и те знаят това твърде добре
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Семейния терапевт и психолог Халед аль-Сакаби чрез серия видео уроци ни учи:Как правилно да бием жената (The Independent),"За сожаление, сега много жени искат да се чувстват равни на мъжете.Това е много сериозен проблем", счита терапевта.А друг саудитски молла пя - колко е вкусно женското особено ако не е сготвила илисте много гладни.Вобще хапването на човешко се натрапва по 2 линий ислям и пиндо прозореца на Овертон.Елхе донеси сол
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за да излекува старите рани - няма да поднесе извинения...Ясна работата!
32
1
 
1
 
! Отговори
SS до [#52] преди 8 години
Чичо Гошо, ти не знаеш ли, че япончетата имат интернет? - Там пише всичко както си е било, има го дори написано на японски (с йероглифи) А ти специално, може да си мислиш, и че Хитлер е пуснал бомбите
31
1
 
3
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Да вземе да оправи и учебниците на япончетата,че според старите учебници руснаците са пуснали атомните бомби.
30
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 8 години
тоа отивал тук или там... че какво ме интересува пък тва?! Ние си имаме други проблеми тук. А за хората в Япония - да му мислят как ще преглътнат престъпленията на американците
29
1
 
1
 
! Отговори
xaxa преди 8 години
stiga e, stiga tri e batinka
28
1
 
22
 
! Отговори
Криминалист преди 8 години
Престъпникът винаги се връща на местопрестъплението!
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 15 август Япония обявява, че капитулира не заради краварските бомби, а поради разгрома на едномилионната Квантунска армия от Червената армия на Генералисимус Сталин.
26
0
 
10
 
! Отговори
ТРУМАН преди 8 години
трябваше да го ОБЕСЯТ редом с Гьоринг в НЮРНБЕРГ. А ОБАМА с толкова пепел да си сипе на главата, че да побелее