Опитът за преврат е благословия от Аллах, хвали се Ердоган

Турският генерален щаб вече е под контрола на проправителствените сили
Обновена: 16 юли 2016 11:26 | 16 юли 2016 09:26,
136
Опитът за преврат е благословия от Аллах, хвали се Ердоган
Снимка: Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че тези, "които са планирали опита за преврат ще платят най-високата цена и ще отговорят за това предателство", предаде NewEurope, цитиран от агенция Фокус.

Той добави, че този опит е "благословия от Аллах, защото ще ни позволи да прочистим армията от метежници". Той заяви, че е бил в Мармарис по време на случилото се , а хотелът му е бил бомбардиран веднага, след като го е напуснал за Истанбул. Той призова участващите в преврата да предадат оръжие.

Още по темата
След тази реч, много коментатори предположиха, че опитът за преврат, е организиран от самия Ердоган, определил го за "дар от Аллах".

Турският генерален щаб вече е под контрола на проправителствените сили, но малка група от разбунтувалите се войници все още се съпротивлява и контролира няколко военни хеликоптера, съобщи висш турски представител, цитиран от Ройтерс.

Според него превратаджиите не контролират никакви изтребители, а хеликоптерите, които те използват, скоро ще бъдат свалени. Нападенията над парламента и президентския дворец като цяло вече са прекратени.

Участниците в опита за преврат използваха ударни хеликоптери и танкове в опита си да свалят правителството, добави той.

Шефът на турската полиция Джелялетин Лекесиз, цитиран от АП, съобщи, че 16 заговорници са били убити при сблъсъците в сградата на командването на военната полиция през нощта, други 250 са арестувани. Той добави, че сблъсъците там продължават, но "скоро ще приключат".

Друг турски официален представител съобщи, че 29 полковници и петима генерали са били отстранени от постовете им заради опита за преврат. Задържани са 754 души от въоръжените сили. Сред арестуваните бил и ген. Мемдух Хакбилен - началник-щаб на турското командване за Егейския район.

До момента е съобщено за най-малко 60 убити по време на опита за преврат. Повечето от тях са цивилни.

Според министъра на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от Анадолската агенция, силите за сигурност "са постигнали резултати на много места" и са разбили заговорниците. Това включва Националната разузнавателна служба, полицията и правителствените сгради.

Според агенцията, цитирана от АП, в центъра за обучение на бронираните части Етимесгут край Анкара някои войници, взели участие в опита за преврат, са били арестувани от своите колеги - офицери и войници, и били предадени на полицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
11
 
! Отговори
Добрата новина преди 7 години
Днес окончателно рухна мита за единната и сплотена анадолска армия и държава!
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой не иска сближаване с Русия. След писмото до Путин взривиха Летище Ататюрк. Външни сили всячески се опитват да дестабилизират властта. След това опит за преврат. Една и съща ръка е замесена и в атентата в Ница във Франция. За да бъде отвлечено вниманието на света както и на Турция. Веднага след "Ница" последва превратът. Винаги когато има атентат в една точка на света след това е последван от друга на друго място.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно се разбра и то е, че тоя *** не е в състояние да контролира собствената си държава.
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питам се дали Ердоган сам не е планирал и изпълнил този псевдопреврат, за да има пълната легитимност съвсем да задуши демокрацията в Турция?
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приятелята на Борисов, Плевнелиев и Местан оцеля и този път.Това добре ли е или зле, никой не знае. Според мен е повече зле.
36
13
 
4
 
! Отговори
WS преди 7 години
напред НАТО_вска Турция ... изкоренете червените *** в ПКК. Светът е зад Вас ... само степните азиатци Ви корат!
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите управници да се радват , че сме *** народ , смирен , с робски манталитет и характер!
34
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 40Турците са ислямски фанатици по-опасни от арабите. Никаква Европа.
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И както винаги полицията отново се оказа слуга на властта. Така е навсякъде! Затова трябва да има армия защото тя е от народа ЗА народа. Жалко за преваления преврат. Тези 1500 войници са храбри момчета!
32
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такъв пал.ячо като Ердоган скоро не бях виждал- да си организира собствения преврат за заздравяване позициите му! Цирка беше толкова калпав-колкото турски сериал.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако беше Тиквата щеше да бъде скрит под леглото :)
30
11
 
2
 
! Отговори
АТАКА преди 7 години
Кремълските фашисти отново се провалиха .... хайде сега едно мейданче в Минск и Грозни ...
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паралелната армия е по-добрата им армия.
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъсна истината, че турския народ и ислямистки. Надявам се Меркел е Юнкер да си направят необходимите заключения.
27
0
 
17
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Ако ЕС иска мир, сега требва да напълни кюрдите в Северен Ирак и в Сирия с оръжие, амуниции и продоволствие. Требва да им се предостави и тежко въоръжение. Докато Ердоган има проблеми на южната си граница той нема да може да насъсква малограмотните мюсюлмани на Балканите към бунт. За съжаление обаче ЕС е твърде импотентна организация, за да взема адекватни решения, а западно-европейските държави все още сметат, че тех не ги засега какво става на Балканите.
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Ердоган е демократичния избор на турците,то значи няма,какво да се занимаваме с този народ и трябва да ги зачеркнем от картата на нормалните народи.
25
0
 
22
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Тоя мустакатко да не се мисли за безсмъртен. Направиха контрола че със преврат няма да стане защото 80% турците са повече талибани от колкото светско мислещи хора за това следващата стъпка ще е да му уредят среща с алах.
24
0
 
23
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 7 години
ТОЯ ДА НЕ СЕ ХВАЛИ ЗАЩОТО ИСТИНСКИЯ МАЙДАН ОТСЕГА ЗАПОЧВА. ДА ПОМИСЛИ КЪДЕ ЩЕ АБДИКИРА. ЯВНО Е ЗАБРАВИЛ ПОСЛАНИЕТО НА ПУТИН. СБОГОМ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.
23
23
 
3
 
! Отговори
помаk преди 7 години
Браво на Ердоан!Предателите пред съда!
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция колкото по-ислямистка, толкова по-добре. Всичко друго ще бъде опасно турско лицемерие.