Атентаторът от Квебек – канадец и фен на Марин льо Пен

При нападението в джамията бяха убити шест души, а 18 са ранени
31 яну 2017 08:40,
146
Атентаторът от Квебек – канадец и фен на Марин льо Пен
Снимка: Reuters

Полицията в канадската провинция Квебек потвърди самоличността на извършителя на терористичното нападение в неделя срещу джамията в град Квебек и му предяви обвинение в предумишлено убийство на шест души и в опит за убийство на още пет (колкото са тежко ранените), предадоха Ройтерс и ТАСС.

За убиец беше посочен 27-годишният канадски френскоезичен гражданин Александър Бисонет. Той се яви за кратко пред съда днес в затворнически дрехи, за да чуе обвинението, но мълча през цялото време, гледайки в краката си и правейки нервни тикове с ръцете си.

Още по темата
Съдебното заседание по делото бе насрочено за 21 февруари. Дотогава обвиняемият остава в ареста.

По-рано бе съобщено, че вторият заподозрян - канадският гражданин от марокански произход Мохамед Кадир, след разпит е бил освободен и сега е квалифициран като свидетел на терористичния акт. Бисонет и Кадир били студенти от университета "Лавал" - най-големия френскоезичен университет в Северна Америка.

При нападението с огнестрелно оръжие в джамията бяха убити шест души, а 18 са ранени. По последни данни петима от ранените остават в болница, като състоянието на двама от тях е тежко. Според полицията в джамията по време на атентата имало още 39 души, които не са пострадали.

Известно е, че след кървавото си деяние Бисонет избяга от местопрестъплението с кола, но после сам позвъни в полицията и бе арестуван. В колата му били намерени пистолет и два автомата Калашников. Някои медии разпространиха и информация, че той е приел исляма, но засега тя не е официално потвърдена.

Репортери от вестник "Журнал дьо Квебек" разговаряли с бивши състуденти на Бисонет, където той изучавал социални науки. Те го описали като привърженик на деснорадикални идеи и ксенофоб, който четял много, имал дълбоки познания по история и по актуални политически събития и проблеми. Според Ройтерс той бил известен в социалните мрежи в интернет като привърженик на лидерката на крайнодесния френски "Национален фронт" Марин льо Пен и като антифеминист.

От профила му във Facebook личало още, че харесва новия американски президент Доналд Тръмп, симпатизира на сепаратистката партия в Квебек, на израелските въоръжени сили, на хеви-метъл бандата "Мегадет" и на попзвездата Кейти Пери. Запознати го представят и като необщителен самотник. Единственият му близък човек бил неговият брат близнак, с когото се появявал навсякъде.

От вчера джамиите и училищата на мюсюлманските общности в няколко канадски града са поставени под засилена полицейска охрана, съобщи Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: джамияКвебекБисонет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
6
 
! Отговори
Комунист-Идиот преди 7 години
Браво момче.
73
1
 
12
 
! Отговори
България няма нужда преди 7 години
Родните шимпанзета по пътищата избиват повече хора от всеки терорист. За година в България умират толкова на пътя, колкото от всички атентати в Западна Европа взети заедно. По-възможно е да те удари светкавица, отколкото да те сполети атентат. А още по-възможно е докогато минаваш пешеходната пътека да те помете някой див чалгаджия/чалгаджийка, бързащ за село. Ако си жив ще изреве "що не гледаш къде минаваш да ти таковам таковата" и ще те доубие. Ако си мъртъв ще те хвърли в храстите. Те тва е
72
1
 
6
 
! Отговори
До 73 преди 7 години
Нали знаеш, че сега ще ти скочи нарцисът, пардон циникът?
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кредиторът започва да притиска кредитополучателя. ЗаЛюПената постклимактеричка е в цайтнот, изборите идват, а не се вижда резултат от гласуваното и "доверие". Май ще връща парите.
70
1
 
0
 
! Отговори
Сс преди 7 години
Най доказаната теория е че 66 е слаботелесен в главата,друг амсалак пък пише че чрез пропаганда навил руснака за война,*** колкото щеш
69
5
 
3
 
! Отговори
до 73 преди 7 години
Поздравления за коментара. Кратко, точно, ясно. Все още се намират и нормални хора в тази бедна и оскотяла страна. Има надежда!
68
3
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 7 години
Браво!!!
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В амок е било. Иначе е читаво. Ревностно богобоязливо ристиенче.
66
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах как се молиха фенчетата на шимпанзето Тръмп, проститyтката льо Пен и император Владимир Първи Пичкин да се окаже черен/мюсюлманин/бежанец/арабин или каквото и да е, за да злорадстват, а той се оказа техен поклонник хахахах И сега се започва - ама то не всички фенове на Тръмп и льо Пен са психопати. Ама иначе всички бежанци са терористи. Жалки сте, смешни сте, *** сте, бедни сте, прости сте. Вие, феновете на гореизброените *** сте еволюционни отпадъци. Добре е да го знаете.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма втори. Сам е бил. Това пишат всичките западни вестници последно. Самотен стрелец без съучастници.
64
7
 
5
 
! Отговори
цж преди 7 години
Хахахаха, "крайно-десния фронт на прасето Мари ЛьоПен.Ис" е всъщност "крайно наведен на лЬо ***" фронт! Следователно тоя е фен на руската кочиня!!!
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото повикало, такова се обадило. ...Да, но защо се "обажда" 1000 години след"повикването"?Защо не се е обадило веднага след първите кръстоносни походи?
62
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До СотирНяма такова нещо. ''История на България'' от проф. Шишманов - 1937г. го доказва. Както и учебниците по история от тогава. Имаше някой ''лаладжии'' на тази тема, но то ги има и сега.
61
0
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Каквото повикало, такова се обадило. Това по отношение на онези които се "радват че са били прави че се е намерил и някакъв терорист дето се е мислил за християнин. И сега всичко е по равно? Един *** от Канада и да забравим атентатите в Париж Брюксел Ница Берлин и не десетки а хиляди други при които пострадаха невинни хора. Да не говорим за геноцида над християните във страните от Близкия Изток. Не подкрепям тероризъма в нито една форма но нима мислехте че ще ви се размине? Каквото повикало...
60
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Когато бяхме с Хитлер ,историците ни се надпреварваха да доказват ,че сме тюрки , а славяниките са били за забавление в юртите на прабългарите.Това не е случайно."Което си е самата истина! Няма по-силна и по-доказана теория от тази, че сме тюрки. И няма нищо лошо в това! Тюрки са били наричани всички народи от Централна Азия, които са били издръжливи. В наши дни има репликата "българи юнаци"... СлучаЕност? Не мислА!
59
4
 
2
 
! Отговори
Фалолог преди 7 години
Когато си с малко пикалце и си заобиколен от едрочленести мюслими най-естествено е да станеш расист. Едрочленести расисти няма.
58
5
 
6
 
! Отговори
:D преди 7 години
ахаха родните другари-ксенофоби отказват да повярват, че фенчетата на крайнодясната *** не са много по-различни от уахабитите. Сигурно и Брейвик, избил десетки деца, е мюсюлманин? С тази масова психоза, с която ви заливат най-добре се скриете в мазето на село, че бежанците идват да ви изядат чорапите! Те само си мечтаят да живеят в благоденстваща България и да ви откраднат работата (пазачи и миячи) :D И си пийте редовно хапчетата за да не последвате челния пример на атентаторът от Квебек!
57
3
 
2
 
! Отговори
Сотир преди 7 години
До юбералесКогато бяхме с Хитлер ,историците ни се надпреварваха да доказват ,че сме тюрки , а славяниките са били за забавление в юртите на прабългарите.Това не е случайно.
56
3
 
4
 
! Отговори
Драго грога преди 7 години
Тоя яко е ял кебапа на мароканския си любовник.
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Амуджите си мислеха, че отговор няма да има на гадориите им по света. Християните търпят, търпят да ги трепят като пилци и накрая хванаха автоматите.