Радев: От евросъюз на ценности - съюз на сметки и пазарлък

Президентът срещу тенденцията за Европа на скорости на Европейския съвет
319
Радев: От евросъюз на ценности - съюз на сметки и пазарлък
Снимка: БТА, архив

"Налице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък". Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел при пристигането си за участие в заседанието на Европейския съвет.

На него ще се обсъждат и сценариите за "Европа на скорости".

Още по темата
Според Радев от тази седмица Европа няма да бъде същата.

"Тук съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единството и солидарността, и да се противопоставя на тенденцията за Европа на две скорости - за формирането на център и периферия", посочи държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му дебатът за бъдещето на Европа по нови механизми, както се предлагат, едва започва.

Предстои да разгледаме Римската декларация, едва сега започва дебатът по Бялата книга на Европейската комисия - ще приключи през декември, когато ще има някакво решение, което всички очакваме. Дотогава трябва да извършим много задълбочен анализ, да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава да има анализ от институциите, но и да стигне до всички граждани. Това е важен дебат, посочи президентът.

Той съобщи, че още на 23 февруари е разговарял по телефона с министър-председателя на Малта (председателстваща Съвета на ЕС - бел. кор.) Джоузеф Мускат.

Изказах категорична подкрепа за Доналд Туск, заяви президентът по повод насрочения за днес избор на нов председател на Европейския съвет и очакванията Туск да бъде преизбран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: брюкселЕСРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
12
 
! Отговори
Циник до 164 преди 7 години
"...Русия щедро ще раздава ресурси..."Ъхъ...и Чебурашка завива шоколад в станиол..А ти като се събуди....беше отвит...и на мръсно течение!
91
14
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
По руско-комунистическо време тук какви милионери бяхме всички... едно кафе беше 200 лв., хляба /ако има/ 70 лв. Кафето с връзки, ток изнасяхме и стояхме на тъмно. Голям кеф!!!
90
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На една, или на две скорости ЕС потъва в историята. Източна Европа се връща към Русия. Руската широка душа отново щедро ще раздава ресурси да изградим онова което западняците окрадоха и разрушиха. Все пак преди да се съюзим отново ще трябва да се изрита цялата европродажна пасмина.
89
2
 
16
 
! Отговори
8 преди 7 години
То ЕС винаги си е било сметки и пазарлък, *** политици чак сега стоплиха
88
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато им лижите дирниците ще сме периферия
87
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ся започва сеира на комбайнера. Ще се надсмея на всички дето го избраха!
86
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много си елементарен другарю . Без ЕС България ще заприлича на Анадолска провинция в Турция . Просто не ставаш за нищо . che sega na kakvo prilicha na s bejanzite nali evropa zadaljava balgaria da gi vzima
85
12
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
На "латентния безпартиен комунист" Радев...хич не му е лесно! Ще се разчекне да направи шпагата между европеец...и миришещ на махорка Беломорканал мужик!
84
6
 
3
 
! Отговори
Геро преди 7 години
Хе-хе на 145-ти сигурно шефа му е червен олигарх и го оставил на минимална заплата откак ГЕРП са на власт , защото не може да се дореди до държавни поръчки.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук става въпрос за България не за крим. БЪЛГАРИЯ Е БЪЛГАРСКА НЕ РУСКА И НЯМА ДА БЪДЕ! LICHI SI CHE E BALGARSKA S MARIONETKI UPRAVNIZI I PRODADENA NA ZIONISTITE KADETO NI MAKNAT NAVLEZI OT ZIAL SVIAT POD FORMATA NA BEJANZI
82
0
 
7
 
! Отговори
Андрешко. преди 7 години
До #92. Да ЕС е политически съюз,но кой тогава взема политическите решения,да бъде отпуснат заем на Гърция и при какви условия да бъде върнат заема и какви реформи те трябва да направят? Не мисля,че тези решения се вземат от някоя банка,защото са политически решения. На нас няма кой да ни даде т.н. еврофондове,ако няма политическо решение за това...
81
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 145Много си елементарен другарю . Без ЕС България ще заприлича на Анадолска провинция в Турция . Просто не ставаш за нищо .
80
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 27 Март ще плачете още по - усилено путинчетата!
79
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
balgariq be6e razru6ena ot balgarite - te uni6tojiha ikonomikata,zemedelieto,jivotnovadstvoto v zamqna na oholen jivot i mizerstva6t narod - za jalti stotinki bg sa gotovi du6ata si da prodadat
78
5
 
18
 
! Отговори
До 134 преди 7 години
Моля???Плевнелиев защитаваше България???Тоя предател, подмазвач на БКП и после на ЕС и НАТО?? Той е срам за историята на тази страна. Продажник. Да се лигавиш в Брюксел и да раздаваш ордени Стара планина, на разни шефове на НАТО, не те прави защитник на интересите на страната ти
77
10
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
До вън от ЕСХаповете, хаповете човече!
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега са сменили тактитаката. Преди пак нещо аргументи представяха, носеха вода от 9 кладенеца, сега само пълнят форумите с обиди срещи Русия да разводняват другите коментари за да не може да става дискусия по темата.
75
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плачете ли гербави калинки? Плачете ли? Щом плачункате значи това е посоката. За 8 години ни разказахте играта с мизерия.
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не чух и не видях Германия и Франция да са по бедни от ЕС. Не знам защо искат да го делят - дали заплашват или ги е страх от Войните дето подкрепиха - АФганистан,Либия,Ирак,Сирия,Украйна /страхотни примери за Демократично развитие/.Или вече стана ясно, че можеш да вземеш каквото поискаш, а останалото да го метнеш през прозореца, грешка извън ЕС. А тези приказки за логично разделяне са само началото на реформата в ЕС.
73
1
 
14
 
! Отговори
Цвекло преди 7 години
Крим е Руски, въпроса е приключен!България ще е последната страна която ще напусне ЕС, този въпрос също е приключен!