Северна Корея днес: Един парад с усещане за война

Пхенян обяви, че е готов за война, ако САЩ предприемат военни действия
15 апр 2017 14:58,
495

 Снимка: Reuters

Северна Корея демонстрира военна мощ на парад в памет на основателя си Ким Ир-Сен и обяви, че е готова за война, ако  САЩ поискат това.

Парадът идва на фона на нарастващото напрежение между двете държави заради ракетно-ядрените изпитания на Пхенян.

С парада днес Северна Корея отбеляза 105-годишнината от рождението на покойния си основател и "вечен президент" Ким Ир-сен, предаде ДПА.

Парадът прие лидерът на Ким Чен-ун - внук на Ким Ир-сен, който поздрави участващите войници и събралото се множество, показват кадри, излъчени от държавната телевизия.

Още по темата
На събитието бе показана и нова междуконтинентална балистична ракета, както и прототипи на ракети, които могат да се изстрелват от подводници, заяви южнокорейската армия, цитирана от южнокорейската агенция Йонхап, съобщи БТА.

В реч на парада висшият представител на държавното ръководство на Северна Корея Чхуе Ньон-хе заяви, че Северна Корея е готова за война, ако САЩ предприемат военни действия и каза, че Пхенян ще отговори на "ядрена война" с ядрените си оръжия.

Рожденият ден на Ким Ир-сен е честван в КНДР като "Денят на слънцето" и е най-важният национален празник.

Преди парада имаше спекулации, че Северна Корея ще използва този ден, за да извърши ракетно или ядрено изпитание. Американската телевизия Ен Би Си нюз съобщи в четвъртък, че ако стигнат да убеждението, че Пхенян е напът да извърши изпитание на ядрено оръжие, властите в САЩ може да нанесат превантивен военен удар.

На спътникови снимки от сряда се вижда, че севернокорейският ядрен полигон Пхунгие-ни е в готовност, съобщи американски аналитичен център.

За разлика от предишни паради, на които е присъствал Ким, сред гостите на днешния не беше забелязан високопоставен представител на китайската държава, отбелязва Ройтерс. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, но се обяви против ракетно-ядрените й изпитания и подкрепи режима на санкции на ООН.

Северна Корея показа днес нови типове междуконтинентални балистични ракети, монтирани върху шасита на камиони, което подсказва, че Пхенян работи върху нова концепция за такива ракети, заяви Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния.

Тя обаче припомни, че Северна Корея има навика да показват на паради някои нови оръжия, които още не са минали изпитания и не са били изстрелвани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
i shte marshiruvat i shte se smeiat kato tikvi, zashtoto taka ili inache shte gi ubie Prasch0 ili drugite.
56
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дядовихаха и какво точно може да научиш от СК? :)) шмиргел
55
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да е видял цивилизовна държава да прави военен парад? Не се сещам. Само комунистически кочини които си мислят, че ще уполашат запада или по-точно страната която има военен бюджет какъвто русия китай и ск заедно не могат да сънуват.
54
13
 
29
 
! Отговори
дядови преди 7 години
Евалла на корейците, те са Народ от който има много да се учим !
53
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sev koreya ,gladna kokoshka proso sunuva.Kato misli che shte stresne sveta
52
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нежните ервоатлантически същества се оросяват при вида на толкова много мъже събрани заедно!
51
4
 
24
 
! Отговори
Бум преди 7 години
Хора света е полудял,ни я така спокойно обсъждаме агресия на една страна срещу друга все едно играем на игри!?представяте ли си колко са ни промити мозъците и вече сме загубили всичко човешко!?и може би по добре всичко да свършва сега защото после ще е страшно за човечеството.
50
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
51 Те хамериканците и 2012-та пратиха няколко ядрени подводници в Корейския залив и Ким Чен като разбра това и си насочи ядрените ракети към западното крайбрежие на САЩ. Барак Обама за 1 седмица си изтегли всичките ядрени гемии от залива след това. Нещо да кажеш за това?
49
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 27 Не се лъжи ,че имат квартал с небострагачи, последната дума на техниката.Най-вероятно е финансиран и разработен от китайците.В Китай ,предимно провинция "Вътрешна Монголия" ,китайците са изградили и изграждат градове призраци в които за сега никой не живее.Китайците отказват да дават обяснения защо са им тези градове,според различни източници в тях може да живеят между 15 и 30млн.жители.
48
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то и Израел имат собствена ядрена програма и правят опити в пустинята Негев, ама нещо никой не им се зъби... Що така?!
47
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако им вдигнат санкциите всичката тази енергия и потенциал ще се насочи към производствао на стоки и потребление вместо да трашат пари за ракети - в крайна сметка севера и юга са един народ. Ще станат икономически тигър. Тогава Ким ще трябва да затваря границата само отвън, няма да му е нужно да я затваря в двете посоки.
46
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ обикалят като лисица около курник без смелост да влязат в Северна Корея.
45
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безродните ни русофили като видят военен парад и се подмокрят. Да сте видели някоя цивилизовна държава да прави такива?
44
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво стана с атомната бомба? Май нещо решиха да не я гърмят точно сега...
43
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
42 , Фашистът удари Северна Корея, смятай че ще има ядрени ракети като ответен удар...я по подводници на САЩ я по западното крайбрежие на САЩ!Дано се налазят, че ми писна от хамериканските *** да го играят световния жандарм!Кои бяхте вие, бе лайййньовци хамерикански за да определяте всичко в света??
42
2
 
8
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
Подозирам, че Ким Че има наследник, за това са тез празненства.Крайно време беше прочее.. :)
41
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
samo v strani ot tretiq svqt ima voenni paradi
40
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ ще гризнат дръвцето със Северна Корея.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Razlikata mejdu tyah e che usa ima opit s yadreno otujie nad dva grada i be otdavna
38
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малей! На тия вдигнат ли им санкциите и икономическата блокада само за няколко години ще задминат Южна Корея а южнокорейците ще им диша прахта! Най-вероятно е тогава да се обединят! Затова янките така им се пенят, но ще си останат само с пенявенето!