Северна Корея днес: Един парад с усещане за война

Пхенян обяви, че е готов за война, ако САЩ предприемат военни действия
15 апр 2017 14:58,
495

 Снимка: Reuters

Северна Корея демонстрира военна мощ на парад в памет на основателя си Ким Ир-Сен и обяви, че е готова за война, ако  САЩ поискат това.

Парадът идва на фона на нарастващото напрежение между двете държави заради ракетно-ядрените изпитания на Пхенян.

С парада днес Северна Корея отбеляза 105-годишнината от рождението на покойния си основател и "вечен президент" Ким Ир-сен, предаде ДПА.

Парадът прие лидерът на Ким Чен-ун - внук на Ким Ир-сен, който поздрави участващите войници и събралото се множество, показват кадри, излъчени от държавната телевизия.

Още по темата
На събитието бе показана и нова междуконтинентална балистична ракета, както и прототипи на ракети, които могат да се изстрелват от подводници, заяви южнокорейската армия, цитирана от южнокорейската агенция Йонхап, съобщи БТА.

В реч на парада висшият представител на държавното ръководство на Северна Корея Чхуе Ньон-хе заяви, че Северна Корея е готова за война, ако САЩ предприемат военни действия и каза, че Пхенян ще отговори на "ядрена война" с ядрените си оръжия.

Рожденият ден на Ким Ир-сен е честван в КНДР като "Денят на слънцето" и е най-важният национален празник.

Преди парада имаше спекулации, че Северна Корея ще използва този ден, за да извърши ракетно или ядрено изпитание. Американската телевизия Ен Би Си нюз съобщи в четвъртък, че ако стигнат да убеждението, че Пхенян е напът да извърши изпитание на ядрено оръжие, властите в САЩ може да нанесат превантивен военен удар.

На спътникови снимки от сряда се вижда, че севернокорейският ядрен полигон Пхунгие-ни е в готовност, съобщи американски аналитичен център.

За разлика от предишни паради, на които е присъствал Ким, сред гостите на днешния не беше забелязан високопоставен представител на китайската държава, отбелязва Ройтерс. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, но се обяви против ракетно-ядрените й изпитания и подкрепи режима на санкции на ООН.

Северна Корея показа днес нови типове междуконтинентални балистични ракети, монтирани върху шасита на камиони, което подсказва, че Пхенян работи върху нова концепция за такива ракети, заяви Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния.

Тя обаче припомни, че Северна Корея има навика да показват на паради някои нови оръжия, които още не са минали изпитания и не са били изстрелвани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
1
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До Viva С. КореяМного правилен въпрос си задаваш, следователно подозирай ''новината''.
276
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не ви е Сайгон.Курейците са пичове,няма лабаво
275
0
 
14
 
! Отговори
УжасТ преди 7 години
Луд от юг, луд от изток, луд от запад, луд от север...а сме дали да ни управлява селският *** !
274
0
 
16
 
! Отговори
Viva С. Корея преди 7 години
Току що гледах по една пловдивска новинарска телевизия новината, че американците са разработили и вече тестват нов, най-модерен вид ядрена бомба с плашещи характеристики, с която щели да обновят арсенала си от ядрени оръжия.Възниква въпроса: защо им на ФАЩ цял арсенал от ядрени оръжия, с които могат да унищожат всичко живо на земята и да я увредят за векове напред?И защо те могат да разработват такива оръжия, а когато Северна Корея го прави, я изкарват световното зло?
273
9
 
6
 
! Отговори
Бяхме преди години т преди 7 години
Никой от вас не би могъл да живее в С.Корея и един месец.Първо там няма интернет.Второ там всичкоза теб се решава от комуната.Нямаш право на лично мнение.Ще бъдете военнизирани.Ще трябва да градите Чучхе-сонгун.И да ходите в Мангюнде да поставяте цветя и ............още толкова далече от вашите разбирания неща. ........А найголемия им хотел и Небостъргачите са пусти ,има тук таме някои ,,избрани"Бяхме на гости на ,,семейство"което после разбрахме че са актьори правещи се на такова;
272
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо няма да стане,САЩ са подли, но страхливи, това не ти е да воюваш с държава въоръжена със съветски оръжия от 60те години.
271
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задунайските самовари съвсем изпушиха. След Северна Корея нали знаете чий ред идва.
270
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега не успяха, но дЕдо Дончо, ще подпали света !Много ме кефи то'я, дето ни обяснява, че САЩ, много са се разтревожили от качеството на скумрията в световния океан.
269
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените каскети как се разшумолиха. Да не забравите и КОКА КОЛАТА да забраните.
268
1
 
5
 
! Отговори
До 281 преди 7 години
Искаш да кажеш че над Тихия океан е безопасно ,всеки може да си думка.После като хапнеш скумрия или риба тон почваш да светиш и после вирваш петалата. Няма малка и голяма-радиациата винаги е вредна и смъртоносна.Сравнението с Чернобил е образно казано.Дали ще те гръмне пистолет или оръдеен снаряд изхода е един.
267
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Хубава,лоша,Северна Корея си седи на д..то, на собствената територия, изведнъж идва САЩ, и ще им налагат ( силово ) ,,демокрация"
266
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СМЪРТ ЗА СВЕТОВНИЯ АГРЕСОР-САЩ-ЦИОН
265
8
 
16
 
! Отговори
ДО Атакиста преди 7 години
Тя и Нинова си служи с аргументи.Но те като твойте неса истински.А Волен стана последна дупка на кавала в Полупатриотичния фронт.,сменяйки за пореден път ,,философиятаси" Помня го още от гл.редактор на ,,Демокрация"/Ти май не си бил роден тогава ,личи си по ,,хамериканци" и ,,Гроб"/ Сигурно си от ,,Шуменската школа ***. Едни и същи сте.Не сте ниво и с този език каквито и ,,аргументи" да извадиш не може да убедиш никой. Учи и порастни малкия.
264
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТти си още по-забавен
263
3
 
12
 
! Отговори
до 284 преди 7 години
Я да ни светнеш, какво си правил в Северна Корея? Ако за работа, абсурд да те вземат! Ако за екскурзия, у нас няма дестинация за там.Значи лъжеш мато телефонен измамник!
262
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТаргументите ти издишат корея има не повече от 5-6 ядрени опита
261
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 249къв чернобил от ядрена бойна глава над тихия океан, бе...? ти нормален ли си? Аварията в Чернобил отдели радиация за 1000 такива ракети.
260
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Руснакя кажи кои са истинските медии да чета само тях вече
259
8
 
4
 
! Отговори
До 268 преди 7 години
Девет държави имат ядренни бойни глави .Най много Сащ и Русия. Те намаляват реципрочно ,в последните години по бавно.Това че ги имат в арсенала си не значи че ,,гърмят" непрекъснато както казва по- долу един умник за С.Корея ,че 15 години правела опити.Всяка бомба е един Чернобил дечурлига.
258
3
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 271Аз винаги си служа с аргументи в този сайт срещу когото и да е.Запомни го!И когато този някой ми издиша в тезите си.... пише ей такива пртостотии като теб!Изчезна ли Волен Сидеров от небосклона? А тогава к'во майка си прави в правителството на ГРОБ?Да ти имам изчезването, Кълвач.