За Африка: Тръмп казал това, което мнозина не смеят да кажат на глас

Вулгарният език на президента затрудни превода в медиите
13 яну 2018 22:46, Елка Василева
223
За Африка: Тръмп казал това, което мнозина не смеят да кажат на глас
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че с вулгарното си изказване по адрес на Африка и Хаити единствено е изразил това, което много хора мислят, но не смеят да изрекат на глас, твърди пред Асошиейтед прес човек, който е разговарял с него.

Тръмп прекарал четвъртък вечер в разговори с приятели и съветници, за да поиска мнението им за станалото, твърди източникът, който пожелал да не бъде назован. Според него Тръмп не съжалявал за казаното и обвинил медиите, че го изопачават.

Още по темата

Критици на президента заклеймиха думите, използвани в четвъртък на среща с група сенатори в Белия дом, посветена на миграцията, а Тръмп и съветниците му не отрекоха, че действително ги е употребил.

Лидерите на Републиканската партия се въздържаха от изявления, с изключение на председателя на Камарата на представителите Пол Райън, който нарече вулгарния език на Тръмп "много местен".

Вулгарният израз, който американският президент Доналд Тръмп използва по адрес на страните в Африка и на Хаити, създаде истинска главоблъсканица за медиите по цял свят. Наложи се журналистите да черпят от най-цветистата лексика на родните си езици, за да преведат за читателите, зрителите и слушателите си словосъчетанието "shithole countries" (мръсни дупки), пишат Франс прес и Асошиейтед прес.

Преводът е труден, защото от една страна трябва да се запази използваният от държавния глава просташки език, а от друга - да се вземе предвид чувствителността на аудиторията, посочва АФП.

Повечето френски медии, включително агенция Франс прес, се спряха на "лайняни страни" ("pays de merde"), което е близко до буквалното значение. Подобни думи използват испански вестници и японската агенция "Киодо", а думата "merdaio" звучи още по-скандално от италианския "Кориере де ла сера". Чешката осведомителна агенция (ЧТК) внася друг нюанс, "задника на света".

Холандският вестник "Фолкскрант" и голяма част от медиите в страната избегнаха вулгаризмите и използваха словосъчетанието "изостанали страни", а германски медии написаха "миши дупки". Осведомителна агенция на Тайван избра превода "страни, където птиците не снасят яйца".

В Африка - континента, към който Тръмп отправи обидата - журналистите също се затрудниха. Редактор от вестник "Тайфа лео", част от медийната група на водещия кенийски вестник "Дейли нейшън" - заяви, че на суахили има буквален превод на казаното от американския президент, но тъй като то звучи прекалено нецензурно, за да бъде отпечатано, изданието е предпочело да използва евфемизъм за екскремент, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 80Заминавай - да се бориш с лошите французи!Внимавай местните да не те сложат в казана!
79
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Африка-един забравен континент, където бивши колонилани сили като Франция използват за да крадат нефт, газ и уран.Децата на Африка умират от глад и мизерия............но на западните демократи не им пука.Важното е да си тестват новите вируси и ваксини, продукт на западните фирми с цел печалби.
78
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Африка е превърната на експериментално поле, където западните сили тестват ваксини, лекарства, вируси.Освен това в Африка се продават оръжия масово и там човешкият живот не струва и един долар.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
shit - знаете какво значиhole - това е дупката откъдето излиза shit-aShithole - Какво толкова сложно има за превод?
76
8
 
9
 
! Отговори
О неразумни Чебурако преди 6 години
До Анонимен 61ссср ни бил хранил!?!? - ХА ХА ХАХАХАХА, Др. *** случайно до си чувал колко хил. тонове плодове, зеленчуци и тн. отиваха всеки месец в руската *** на времето? А чувал ли си Булгарплод? Създадена като мн. други Булгар_нещо си с цел ограбване на бг. народ. Пълен червен *** си ти!
75
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо грешно не е казал тръмп.който познава черните го знае.мизерници нищо не могат сами,по техните земи никога не са открити археологически останки или такива от цивилизации,белите ако не бяха ще умрат в мизерия,даже формата на скелета им говори,че не са като нас,а идват от маймуни.само ЮАР в Африка беше хубава, сега и тя отиде по дяволите като я взеха черните.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво толкова са се затруднили кат в директен,в буквален превод е известно за всички-тоалетни,ако си нямат тяхна специфична дума от минало време за мръсни дупки-тоалетни е най-разпространеното,нали летят натам-насам с самолети по авиогари и там си има табелки за посещаемост при нужда,как тогава ще преведат-мръсните пари се изсипаха в мръсните дупки,но не миришат кат се извадят както казал някой си император,а от тоалетните си излиза сярна миризма,с вида си унитаза и е олицетворение,подразбиране.
73
3
 
41
 
! Отговори
Шитхоул преди 6 години
Тръмп си го е казал абсолютно точно! Не знам защо е този вой в пресата! Тези африкански държави са шитхоул и такива ще си останат. Защото не искат да се променят, защото са корумпирани до мозъка на костите си! Защото им е по-лесно да получават помощи и да преживяват някакси, отколкото да се променят, без значение колко милиарди налива Западът в тях!И веднъж завинаги политиците трябва да престанат с тази измислена политическа коректност. Истината, казана в прав ред! Без значение колко боли!
72
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие си мислите, че предстоящите мащабни планетарни промени само в рамките на следващите 20 години са някакъв майтап, а? Хаха! Старата его-парадигма е история, предстои да научите едни от най-важните духовни уроци в цялото мултиизмерно съществуване ;)
71
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При положение, че следващите 20 години Космоса предстои да заличи САЩ от съществуването заедно с целият капитализъм/егоизъм и масонските елити, това че те са се развили материално няма да има никакво значение за Земята, всички са равни, но някои предстои да бъдат изравнени :D Останете да гледате какъв космически процес за смяна на парадигмата се разгръща до 2050-та.
70
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да не забравяме джунглата в Кале."Тези *** - идвайки в Европа не се интегрират! Те пренасят навиците си в Европа!Изнасилват и крадат. Внасяйки милиони от тях Европа ще заприлича на Африка - бойно поле на кланове и племена. Африкански воини попаднали в европейски затвор - недоумяват - как в 3 звезден хотел - искат да ги наказват!
69
9
 
6
 
! Отговори
Селянина с колелото преди 6 години
Ние сме много добре (като тоалетната в Банско).
68
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Африканските павиани получиха независимост , и продължиха там, където бяха спряли - да се избиват взаимно , и да се множат! Местни вождове обучават 11годишни да убиват с калашник ... Боку Харам - отвличат непълнолетни - изнасилват ги, и ги убиват! Вождовете продават евтинко диаманти , злато, и платина - но не строят училищаи болници...а купуват още калашници и наемници опитни в убиването! Мухи лазят гладуващите деца, и апатичните им майки , чакат друг да се погрижи за тях! А Тръмп ги обижда!
67
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Използвал е много точно определение. Навсякъде, където има повече бройки от там заприличва на същото място. Да не забравяме джунглата в Кале.
66
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Вулгарен и ***,Тръмп е като повечето американци,в Америка култирата не е на почит(освен ако лицемерието не се приеме за култура).Обаче от друга страна Тръмп,пак като типичен американец,има нюх към бизнеса и управленски опит.Ако успее да го съвмести с яка доза лицемерие,ще успее и като президент.Може би трябва да си вземе учител с богат опит,най-добре от Англия.
65
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
61, същото можем да кажем за българите. Ние също сме с ниско IQ щом 30 години не можем да мръднем грам. Сега не ми давайте пример как по време на комунизма сме били добре - да били сме добре защото СССР ни хранеше и тока беше стотинки. По същия начин Франция и Великобритания са хранили африканците, а после като ги зарязаха - пълен колапс. Звучи ли ви познато? Значи и ние имаме ниско IQ, щом сме к...нефа и *** на Европа с вожд-буре, верен на колониалните началници. Украинците са като нас
64
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много страни в Африка са с по-голям брутен вътрешен продукт от България на глава. Така че тоя израз може да се отнася и за България.
63
0
 
9
 
! Отговори
Аз, до it преди 6 години
До Анонимен Не е лошо да пишеш на български! Никой не е длъжен да знае английски!!!
62
2
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
"Вулгарен израз", "Просташки език" и т.н. - това мнението и коментара на *** Василева ли е? И откъде-накъде тя ще натрапва мнението си на другите? Аз пък смятам, както и много други, че казаното от Тръмп е много уместно!
61
0
 
24
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Само по себе си почти всичко казано от Тръмп си е самата истина.Само че с Истина политика,да не говорим за дипломация не се прави.Всъщност истината е само за вътрешна консумация....Иначе съм сигурен,че и противниците му мислят същото,но говорят(и правят) друго,щото интересите им го налагат.