Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?

Шефката на МВФ ще се бори за равни права на работното място
16 окт 2019 09:05, Елка Василева
256
Кристалина Георгиева: Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

Още по темата

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.

Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено, пише БТА.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси противния ...!
182
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи по логиката на тоя бистър кристал някой трябва да ми плаща, като пускам прахосмукачка вкъщи... Няма по-лудо нещо на тоя свят от феминистка. Неслучайно тия субекти изобщо не приличат на жени, а са самосвали по 120 кг с боядисана в лилаво коса и пиърсинги на носа. Жените сами избират да не са толкова успешни и добре платени, колкото мъжете. Повечето жени се зъприемат като стока, продават се като такава и си изживяват живота като безгласен придатък на различни мъже.
181
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Кристалинке, а ранното пенсиониране на жените не е ли достатъчна компенсация?
180
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ако си изпера гащите вкъщи, това е незаплатен труд и явно сега някой ще трябва да ми го плати? Браво на сталинка проби дъното по тъпота
179
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами наистина като цяло "мъжките" професии са по-високо платени, под мъжки разбирам, че там са предимно мъже, не че жени не могат да правят същото, много жени искат същата работа и заплата, но ги отблъсква това, че ще са малцинство. повечето "женски" професии са близо до жълти стотинки.
178
1
 
23
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
- Другарко Георгиева, след вашата статия аз заплатих на жената че сготви, обаче литнала на крилата на феминизма , тя отказва да ми заплати за основния ремонт, който направих на банята. Махане на мазилка, грундиране и слагане на нова релефна мазилка. Моля за съвет.
177
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да дрънка глупости, Сталинка да вземе да апелира за еднакво платен труд за всички длъжности в ЕС! Като например учител, шивачи, продавачи, стротели и т.н. Независимо дали са в Германия или България да са еднакво ЗАПЛАТЕНИ! Стиска ли и на Сталинка?
176
7
 
20
 
! Отговори
Че преди 4 години
Ако трябва да плащам на жена ми да пере и кара прахосмукачката, ще си хвана 2-3 любовници, които ще вършат същата работа безплатно и ще се редуват. А и като се скарам с жена ми демонстративно си готвя, пера и гладя сам 2 дни и тя осъзнава, че спокойно мога и без нея, и бързо й идва акъла. Тая луда ли е ?!
175
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пера,не мия чинии,не мета,пък жените ми налитат.А пък познавам няколко мъже,които с удоволствие биха вършели тези неща,а пък жените не ги поглеждат.Що така?
174
3
 
19
 
! Отговори
Баце Теро преди 4 години
Ами ако съпругата домакниства с удоволствие и се чувства отлично от това и през ум не и минава за заплащане(дори би се обидила - та нали обича семейството си?)! тогава какво? Ще я накарата да се чувства зле?!Или ако мъжът домакинства повече(изключвате ли го - Как смеете!? по Грета...)би ли искал заплащане!?Пак ще оплескате нещата с пресоляване на манджата!
173
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Равенство? А незаплатеният труд на жените вкъщи?" Добри реторични въпроси, но питам аз защо обявиха по-ранното пенсиониране на жените за дискриминационно спрямо мъжете и продължават да изравняват възрастта за пенсиониране? По-ранното пенсиониране беше компенсация за допълнителния труд, а не привилегия по пол, както ни успиваха. Какво ни казва сега госпожата? Какво шикалкави след свършените зловредни дела. Гледай им делата на тези фарисеи, не им слушай приказките.
172
15
 
7
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До Анонимен:Първият програмист е жена - Ада Лъвлейс. Тя създава основите на програмните езици.
171
4
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
мен тая статия ме смущава и с друго:-Шефката на МВФ да нищи проблеми от битов характер..Защо,нема ли други задължения?..Което ме кара да мисля,че "Началниците" са турили тая ПАРАШУТИСТКА-"Фунт"-ът на МВФ ,за параван-само да подписва подадените й документи,но за да си отработва все пак заплатата,са я пуснали да нищи проблемите на жената в семейството..Няма да се учудя,ако продължи следващата изява с "ръководство по ръкоделие и плетиво"..Съвсем са побърка тоя свят...
170
3
 
27
 
! Отговори
Брадвата преди 4 години
Всеки ден ни разделят по признаци. Днес едните са расисти, друг ден са комунисти, а после - са фашисти. Утре някой става мъж, и понеже не е жена - оооо ше страдаш, ***! Вдругиден ставаш левскар, после чорбар, а накрая си стар. И така, разделено стадо се управлява ооооще по-лесно и от необразовано. А когато имаш и двата признака - вече им става рахат на ония лапачи по ЕС, МВФ, световна банда и т.н. Голям кеф им е, когато населението е разделено
169
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А незаплатеният труд на жените вкъщи?ТОЯ ЦИРК КЪДЕ ЛИ ГО Е ГЛЕДАЛА ТАЯ....ТАКЪВ ТРУД НЯМА ВСИЧКО Е 50/50 ИЛИ МЪЖЕТЕ СЕ СЧУПВАМЕ ОТ БАЧКАНЕИЛИ ТЪЙ НАР. СЪВРЕМЕННИ ЖЕНИ(ДЕТО ИЗОБЩО НЕ ЗНАМ ЩО СЕ ИМАТ ЗА ТАКИВА),НЕ ДАВАТ НА МЪЖА ДА Е МЪЖ....
168
3
 
14
 
! Отговори
рът преди 4 години
С това изказване ,колко семейства ще развалиКогато правим ръца-пръца вечерта с жената,кой трябва да плаща?Тя на мен или аз на нея да давам парите
167
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То жените вече освен за работа за друго и не стават.
166
2
 
10
 
! Отговори
колко си грозна! преди 4 години
До леле малеСтаваш за плашило на МВФ
165
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 187Нима?! Или зависи за каква работа говорим и за кои жени ;))?
164
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тТАЗИ В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕ?! Домашната работа е разделена по равно в дома. И жената,имъжа я вършат.