Почина "бащата" на судокуто

Маки Каджи издъхна на 69-годишна възраст
Обновена: 17 авг 2021 13:52 | 17 авг 2021 13:18, Ерол Емилов
13
Почина "бащата" на судокуто
Снимка: Pixabay

"Бащата"“ на играта судоку Маки Каджи почина на 69-годишна възраст, предаде Франс прес.

„Каджи-сан, известен като човека, дал името на Судоку, беше обичан от любителите на пъзели по целия свят“, гласи съобщение на уебсайта на издателството „Николи“, което той основава.

Първоначалната идея на играта, Латинска площад, е изобретен през XVIII -ти век в Европа, швейцарски математик, Леонард Ойлер. Съвременната му версия, различна поради подразделението си на девет квадрата от девет кутии, е открита в началото на 80 -те години в американско списание от Маки Каджи, която след това я внася в Япония.

Още по темата

„Намирането на нов пъзел е като намирането на съкровище“, казва Маки Каджи пред BBC през 2007 г. Именно той му дава японското име „судоку“.

 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ъ И накрая пише: (По статията работи), а не автор:Иначе ще излезе, че е плагиатствана, тъй като истинският автор е някой чуждестранен журналист.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ни кажат и за "майката", недай си боже се помине.
10
0
 
2
 
! Отговори
доктор преди 1 месец
До ХмммСигурно са го ваксинирали... те за над 60 годишните там раздават Джонсън или Астра Зенека... Една бърза тромбоза я в сърце я в мозък и посли иди доказвай че не си камила... Пък и преди това се подписваш че си съгласен с всичко, т.е. могат да си го таксуват като самоубийство...
9
0
 
4
 
! Отговори
Хммм преди 1 месец
Починал е твърде млад за японец. Интересно.
8
0
 
5
 
! Отговори
играч преди 1 месец
Лека му пръст на човека, да почива в мир!
7
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Игри за напреднали :)))
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И най-трудното судоку се решава, но да разчетеш статия в dnes.bg е предизвикателство за човешките и машинните възможности.
5
2
 
7
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
Реших най-трудното судоку на света! Напишете в Гуугъл "най-трудното судоку на двета" ище видите за какво става дума. Най-лесните судоку се означават с една звездичка, а най-трудните с пет звездички. Судокуто за гении на финландския математик Арто Инкала е с единадесет звездички. Решението на това судоку ми отне две седмици. За въвеждането на едно число от решетката, трябва да мислиш десет хода напред. Трудно е, но си заслужава за удовлетворението накрая.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз защо нищо не разбираш? Защото не можем да пиша ли? Не знаем!
3
0
 
8
 
! Отговори
Ъ преди 1 месец
И тази статия, като останалите в dnes.bg, е крадена от тук-там, после пусната за превод от google translator, и накрая сглобена в едно от човек, който хал хабел си няма нито от български, нито от предмета на "статията".
2
0
 
12
 
! Отговори
Марин Попов преди 1 месец
В последно време забелязвам много ниско ниво на изразяване. Редакторите да се отнасят по-сериозно към своята работа! Това е покъртително.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледах си скункс на село, ама нещо... не , абе мани.