Почина "бащата" на судокуто

Маки Каджи издъхна на 69-годишна възраст
Обновена: 17 авг 2021 13:52 | 17 авг 2021 13:18,
13
Почина "бащата" на судокуто
Снимка: Pixabay

"Бащата"“ на играта судоку Маки Каджи почина на 69-годишна възраст, предаде Франс прес.

„Каджи-сан, известен като човека, дал името на Судоку, беше обичан от любителите на пъзели по целия свят“, гласи съобщение на уебсайта на издателството „Николи“, което той основава.

Първоначалната идея на играта, Латинска площад, е изобретен през XVIII -ти век в Европа, швейцарски математик, Леонард Ойлер. Съвременната му версия, различна поради подразделението си на девет квадрата от девет кутии, е открита в началото на 80 -те години в американско списание от Маки Каджи, която след това я внася в Япония.

Още по темата

„Намирането на нов пъзел е като намирането на съкровище“, казва Маки Каджи пред BBC през 2007 г. Именно той му дава японското име „судоку“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ъ И накрая пише: (По статията работи), а не автор:Иначе ще излезе, че е плагиатствана, тъй като истинският автор е някой чуждестранен журналист.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ни кажат и за "майката", недай си боже се помине.
10
0
 
2
 
! Отговори
доктор преди 2 години
До ХмммСигурно са го ваксинирали... те за над 60 годишните там раздават Джонсън или Астра Зенека... Една бърза тромбоза я в сърце я в мозък и посли *** доказвай че не си камила... Пък и преди това се подписваш че си съгласен с всичко, т.е. могат да си го таксуват като самоубийство...
9
0
 
4
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Починал е твърде млад за японец. Интересно.
8
0
 
5
 
! Отговори
играч преди 2 години
Лека му пръст на човека, да почива в мир!
7
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Игри за напреднали :)))
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И най-трудното судоку се решава, но да разчетеш статия в dnes.bg е предизвикателство за човешките и машинните възможности.
5
2
 
7
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Реших най-трудното судоку на света! Напишете в Гуугъл "най-трудното судоку на двета" ище видите за какво става дума. Най-лесните судоку се означават с една звездичка, а най-трудните с пет звездички. Судокуто за гении на финландския математик Арто Инкала е с единадесет звездички. Решението на това судоку ми отне две седмици. За въвеждането на едно число от решетката, трябва да мислиш десет хода напред. Трудно е, но си заслужава за удовлетворението накрая.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз защо нищо не разбираш? Защото не можем да пиша ли? Не знаем!
3
0
 
8
 
! Отговори
Ъ преди 2 години
И тази статия, като останалите в dnes.bg, е крадена от тук-там, после пусната за превод от google translator, и накрая сглобена в едно от човек, който хал хабел си няма нито от български, нито от предмета на "статията".
2
0
 
12
 
! Отговори
Марин Попов преди 2 години
В последно време забелязвам много ниско ниво на изразяване. Редакторите да се отнасят по-сериозно към своята работа! Това е покъртително.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах си скункс на село, ама нещо... не , абе мани.