Германия затваря три от последните си шест атомни централи

Страната планира 80% от тока да е от възобновяеми източници до 2030 г.
1 яну 2022 18:04, Анисия Иванова
138
Германия затваря три от последните си шест атомни централи
Снимка: БГНЕС

Германия изведе от експлоатация три от последните си шест атомни централи, придвижвайки се по-близо към целта си за прекратяване на зависимостта от ядрена енергия и пренасочване към възобновяеми енергоизточници, предаде Ройтерс.

Правителството реши да ускори поетапното отказване от ядрената енергия след аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г., когато земетресение и цунами разрушиха крайбрежната електроцентрала в най-тежката ядрена катастрофа в света след тази от Чернобил през 1986 г.

Реакторите в Брокдорф, Гронде и Гундреминген, управлявани от Е.ОН и Ер Ве Е, бяха спрени късно снощи след три и половина десетилетия в експлоатация. Последните три реактора - Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2, ще бъдат спрени в края на 2022 г.

Компанията "ПройсенЕлектра", която управлява реакторите в Брокдорф и Гронде каза в свое съобщение от днес, че двата реактора са били изведени от експлоатация малко преди полунощ местно време вчера. Ер Ве Е каза, че реакторът в Гундреминген Це също е спрял да генерира електроенергия вчера вечерта. Изпълнителният директор на "ПройсенЕлектра" Гидо Кнот благодари на служителите за тяхната ангажираност към безопасността: "Ние направихме решаващ принос за сигурното, щадящо климата и надеждно енергоподаване в Германия в продължение на десетилетия".

Поетапното отказване от ядрената енергия, която някои хора смятат за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата икономика в Европа на фона на амбициозните климатични цели, които си е поставила и повишаващите се цени на енергията.

Шестте ядрени реакторa през 2021 г. са произвеждали около 12 процента от електричеството в Германия, сочат предварителни данни. Делът на възобновяемите енергийни източници е почти 41 процента, следвани от въглищата с малко под 28 процента и природният газ с около 15 процента.

Германия планира до 2030 г. да произвежда 80 процента от електричеството си от възобновяеми енергийни източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: ГерманияАЕЦзатваряне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Население което само си избира крайно либерален лидер няма нужда от война. Те сами ще си умрат от глад. Тия си затварят Атомните централи, които произвеждат НАЙ-ЧИСТАТА енергия на планетата. Междувременно китайците обявиха през Август, че ще правят 43 въглищни централи, а самите германци ще произвеждат ток от горене на ГАЗ от северен поток, който ще е по-скъп И повече ще замърсява. За 70г от ядрена енергия им само 2 катастрофи, и двете от човешка простотия не от лоша централа!
110
1
 
4
 
! Отговори
Моргентау преди 2 години
Германия ще бъде разделена между Русия и Франция! Френски ядрен ток и руски газ ще я прегазят както Наполеон и Сталин не са я газили!
109
1
 
4
 
! Отговори
Алек преди 2 години
По-големи *** от тях няма. Ядрената енергия не само е най-чиста, но и е най-безопасна. И ся ще кажете "ама Чернобил, ама тва ама онова", ако си мислите, че по света се използват съветски недоразвити технологии, жестоко се лъжете.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия: против сме ядрената енергияПак Германиа: Франция, може ли да купим от вас електроенергия от ядрените ви реактори, понеже нашите соларки не работят винаги?
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди малко четох статия за Франция, че тия дни са имали негативен баланс и се е наложило да внасят ел. енергия. Та незнам от къде ще внасят немчугите
106
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 2 години
ДО СЕГА ТАКИВА УБИЙЦИ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ СМЕ ИЗБИРАЛИ....ВСИЧКИ ДО 9-ТО КОЛЯНО,СЪГЛАСНО ЗАВЕТА НА СВ. БОРИС1
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германците каквото искат да правят - кеф им АЕЦ-овете да затварят, кеф им тръбата на СП-2 да не пускат. Ама ние защо се втурваме да спираме тракийските ТЕЦ 1 и 3 и продаваме евтината еленергия на богатите държави от ЕС, а за нас остава скъпата от ВЕИ-тата. Г-да харвардци, опънете се на кльощавата германка и А.Лопес! Да мрем от студ ли искате? Е такова чудо и дебелият pigi от Банкя не би го измислил! Опънете се на танте Лайен, та да разбере, че и ние сме хора!
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поправака : Германия вниса - Германия внася
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо все ние българите трябва да сме откъм на-е-ба-ната страна и ни мачкат и нямаме право на свои проекти? Постройте АЕЦ Белене и прекарайте руската газ от ЮП, за да сме добре в България!
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия вниса атомна ел. енергия от Франция, затова не е голям проблем за Германия и сами си произвеждат соларни , вятърни, водни и други системи за ток, а ние хем не произвеждаме, хем се отказваме от евтината, качествена руска газ и АЕЦ Белене, което ни води до колапс на цените на всичко в България , а с тези ниски заплати и високи цени , цялото население ще избяга, освен чиновниците и шапкарите с превилегии, да не говорим, че и българския бизнес и цялата държава страда от високите цени.Постр
101
1
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Да не забравят къде ще приберат ключовете,че ще им потрябват,когато започнат да замръзват.
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия май ще пълнят гушите на руснаците с тези техни методики....
99
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изнасяхме ток за Гърция и Турция и затова имаше режим на тока. Сега ще изнасяме за Германия и ще имаме пак режим на тока. Сега не зависи от властта, защото има либерализация и диверсификация. Германия ще купува по капиталистически ток и ние по капиталистически ще имаме режим на тока.
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички европейци ще станат рептили и влечуги. Влечугите са много икономични, нагряват се от слънцето и ядат само по 2-3 пъти годишно. Трябва да се откажем от топлокръвния начин на живот, който харчи много енергия. Всеки европеец ще стане рептил-влечуго, черпещ енергия от слънцето.
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чрез диверсификацията ще изкупуват българския ток и ще ни оставят на тъмно и студено, а Велев ще реве като вдовица. Трябва да кажем твърдо нйе на европейските глуппости за диверсификация и либерализация. Всяка държава да си произвежда ток и да си купува газ по дългосрочни договори. Борси и спекула за газ и ток не е добра идея.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха-хаТия 40% стигат ли им за отопление, че гледам е настъпил рев за газ, петрол, въглища (от които се отказаха, май)...
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо няма - да затварят! Ще ми е интересно да видя как ще захранват предприятията си, топлото си, елавтомобилите си....Пак ще поскъпват газта и нефта!
94
10
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Всякакви таракани, взели да плачат за най-мощната икономика в Европа? Да паднеш от смях! Що не прочетохте, че от ВЕИ-та вече произвеждат над 40% от енергията в момента! Що не прочетохте, че този процент трябва да стане ...80 ? И щом са го казали германците, значи ще го направят! Пък Путин нека пак строява войските си, да плаши и рекетира света, че да им купуват газта! До 5-10 години технологиите ще са далеч напред,, и ЕС няма да има стигане..
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХерМания ще стане африка на Европа XD
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До от Дания.....Къде по-точно живееш в Дания? На Вестеброгаде, Кьобнхавн? Познавам този град като петте си пръста! Лъжеш като на Асанчо дъртия дядо! "Путин фалира и връща Крим". И каква е връзката с Крим, не се разбира, обясни! И на кого го връща? На България, зер в Крим е била столицата на Велика България! Или на Генуа?