Германия затваря три от последните си шест атомни централи

Страната планира 80% от тока да е от възобновяеми източници до 2030 г.
1 яну 2022 18:04, Анисия Иванова
138
Германия затваря три от последните си шест атомни централи
Снимка: БГНЕС

Германия изведе от експлоатация три от последните си шест атомни централи, придвижвайки се по-близо към целта си за прекратяване на зависимостта от ядрена енергия и пренасочване към възобновяеми енергоизточници, предаде Ройтерс.

Правителството реши да ускори поетапното отказване от ядрената енергия след аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г., когато земетресение и цунами разрушиха крайбрежната електроцентрала в най-тежката ядрена катастрофа в света след тази от Чернобил през 1986 г.

Реакторите в Брокдорф, Гронде и Гундреминген, управлявани от Е.ОН и Ер Ве Е, бяха спрени късно снощи след три и половина десетилетия в експлоатация. Последните три реактора - Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2, ще бъдат спрени в края на 2022 г.

Компанията "ПройсенЕлектра", която управлява реакторите в Брокдорф и Гронде каза в свое съобщение от днес, че двата реактора са били изведени от експлоатация малко преди полунощ местно време вчера. Ер Ве Е каза, че реакторът в Гундреминген Це също е спрял да генерира електроенергия вчера вечерта. Изпълнителният директор на "ПройсенЕлектра" Гидо Кнот благодари на служителите за тяхната ангажираност към безопасността: "Ние направихме решаващ принос за сигурното, щадящо климата и надеждно енергоподаване в Германия в продължение на десетилетия".

Поетапното отказване от ядрената енергия, която някои хора смятат за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата икономика в Европа на фона на амбициозните климатични цели, които си е поставила и повишаващите се цени на енергията.

Шестте ядрени реакторa през 2021 г. са произвеждали около 12 процента от електричеството в Германия, сочат предварителни данни. Делът на възобновяемите енергийни източници е почти 41 процента, следвани от въглищата с малко под 28 процента и природният газ с около 15 процента.

Германия планира до 2030 г. да произвежда 80 процента от електричеството си от възобновяеми енергийни източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: ГерманияАЕЦзатваряне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е абсолютен военен хегемон в света без конкуренция, Русия не иска слаб ЕС и не се страхува от ЕС. Русия иска силен икономически ЕС и немска промишеност който да произвежда стоки за потребление на конкурентни цени за да купуват руснаците. Немските стоки за потребление са най-добрите. В противен случай Русия трябва да купува китайски или собствени но те не са толкова добри.
50
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
Спаоред Бил Гейтс / книгата Как да избегнем климатичната катастрофа/ - близкото бъдеще на света е в тока произведен от АЕЦ. АЕЦ е сигурен - от аварии в АЕЦ са умрели хиляди пъти по.-малко хора от умрелите от замърсяването на ТЕЦ.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И американци, и руснаци искат слаб ЕС.............това не разбраха глу.павите чиновници в Брюксел!!!
48
0
 
3
 
! Отговори
за ЕС преди 2 години
ЕС ще стане лесна плячка на великите сили...............САЩ, Русия и Китай!!Бюрократите в Брюксел така и не разбраха, че и трите велики сили нямат полза от силен ЕС!!!
47
1
 
7
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Това се прави под натиска на задокеанския окупатор на Германия!
46
2
 
8
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
С това действие се слага началото на края на германската индустрия и бизнес! Да очакваме скоро режим на тока в Германия!
45
0
 
7
 
! Отговори
Много свежо преди 2 години
Кукуевропата си тегли сама ножа през гърлото с "алтернативната" енергетика, а базираните предимно в Щатите хиперспекуланти потриват мазните потни ръчички. Смятат да намажат десетки трилиони от пренасочването на средства към обричащите икономиката "зелени" отрасли. Само че и хитреците от големите фондове, и хапльовците от "екодвиженията" не могат да разберат, че разчистват пътя на Китай и Русия, които само на думи угаждат на това безумие, но си кътат ефективната енергетика. Егати бъдещето.
44
1
 
0
 
! Отговори
34 преди 2 години
Ама ти добре ли си да правиш сравнения с Капиталистичедките б..уци и нацистите
43
4
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Грешиш , не съм американофил.............но съм обективен.............САЩ за 200 години направиха това, която други държави не са направили за 2000 години..................и сега по-голямата част от науката на световно ниво се прави в САЩ!!!
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
43 е прав,информирайте са за операция кламер ще ви са изяснят много неща
41
3
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Руснаците са добри във физиката и военните технологии, но в области като генетика и биохимия САЩ са доста по-напред!!!
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A нашите бунаци искат да правят Белене... 10 милиарда долара, които после ще влязат в цената на тока...
39
2
 
6
 
! Отговори
Постижения преди 2 години
Първо такова нещо като американци няма, така че няма как американец да е по-добър от европеец в какво и да е било. Единствените американци в САЩ днес са индианците. Всички останали бели американци са европейци по произход. Всички постижения на САЩ се дължат върху труда на белият европеец. Така както единствената свястна Африканска държава бе управляване от бели европейци. Те и затова днешно време белите европейци са пречка номер едно за нов световен ред.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слънцето спира да грее, вятърът спира да духа и започваш да духаш супата.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам се каква ли е вероятността цунами или земетрсение да удари някоя немска централа и каква е същата вероятност тока да стане дори още по-скъп заради такива гении вярващи в екото.
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако САЩ са по-добри от Русия в някои научни направления............американците го дължат на немските учени, които започнаха да работят в САЩ след 1945 г.!!!
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След ВСВ голяма част от немските учени отидоха в САЩ...............немски учени изиграха основна роля за космическите програми на САЩ!!!!
34
1
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Макс Планк, Ото Хан, Емил Фишер .............мога да ти изброя още поне 10 имена на големи учени..........германци................голяма част от най-добрите учени - физици и химици са германци!!!
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая рякетня прогряма на Сящ е толкова допотопна малко умни хора разбират че ракетната технология на бъдещето е само една и тя е базирана на атомен ракетен двигател а не на тия допотопни химически горива и ракетни двигатели със смешна подемна сила а там само Ссср бяха постигнали успехи.
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"придвижвайки се по-близо към целта си за прекратяване на зависимостта от ядрена енергия и пренасочване към възобновяеми енергоизточници"______Поредното доказателство, че фрицовете отдавна са издyxaли гарнитурите.