Германия затваря три от последните си шест атомни централи

Страната планира 80% от тока да е от възобновяеми източници до 2030 г.
1 яну 2022 18:04, Анисия Иванова
138
Германия затваря три от последните си шест атомни централи
Снимка: БГНЕС

Германия изведе от експлоатация три от последните си шест атомни централи, придвижвайки се по-близо към целта си за прекратяване на зависимостта от ядрена енергия и пренасочване към възобновяеми енергоизточници, предаде Ройтерс.

Правителството реши да ускори поетапното отказване от ядрената енергия след аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г., когато земетресение и цунами разрушиха крайбрежната електроцентрала в най-тежката ядрена катастрофа в света след тази от Чернобил през 1986 г.

Реакторите в Брокдорф, Гронде и Гундреминген, управлявани от Е.ОН и Ер Ве Е, бяха спрени късно снощи след три и половина десетилетия в експлоатация. Последните три реактора - Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2, ще бъдат спрени в края на 2022 г.

Компанията "ПройсенЕлектра", която управлява реакторите в Брокдорф и Гронде каза в свое съобщение от днес, че двата реактора са били изведени от експлоатация малко преди полунощ местно време вчера. Ер Ве Е каза, че реакторът в Гундреминген Це също е спрял да генерира електроенергия вчера вечерта. Изпълнителният директор на "ПройсенЕлектра" Гидо Кнот благодари на служителите за тяхната ангажираност към безопасността: "Ние направихме решаващ принос за сигурното, щадящо климата и надеждно енергоподаване в Германия в продължение на десетилетия".

Поетапното отказване от ядрената енергия, която някои хора смятат за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата икономика в Европа на фона на амбициозните климатични цели, които си е поставила и повишаващите се цени на енергията.

Шестте ядрени реакторa през 2021 г. са произвеждали около 12 процента от електричеството в Германия, сочат предварителни данни. Делът на възобновяемите енергийни източници е почти 41 процента, следвани от въглищата с малко под 28 процента и природният газ с около 15 процента.

Германия планира до 2030 г. да произвежда 80 процента от електричеството си от възобновяеми енергийни източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: ГерманияАЕЦзатваряне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия има вътрешно море - Охотско море. Сещате ли се, защо япончетата никога няма да получат четирите острова от Южните Курили? Военна плячка на СССР! В северната част на това море има грамаден залив, където приливите достигат 16 м. Като построят грамадна стена м/у западния бряг и Камчатка, през тръбите в тази стена ще преминава два пъти дневно огромно количество вода. Ще се произвежда огромно количество еленергия. Ама там нямат нужда от толкова много!ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ВОДОРОД!Н2!
90
1
 
7
 
! Отговори
До Франция преди 2 години
".....отдавна сме на зелени енергии от слънце и вятър, вече сме забравили какво е сметка за ток " - аз съм на Пълна Фитосинтеза, сутрин отворя прозореца да закуся малко, на обед ако напече слънцето мога дори да стана за малко от леглото, но сметките за ток продължават да ми идват :)))
89
0
 
17
 
! Отговори
ВИНАГИ СИ МИСЛЕХ преди 2 години
че сме най-глупавата нация в света, Слава на Господ днес Германците ни изпревариха.
88
1
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Е, моите съболезнования за Германия и Бог да я прости !
87
10
 
1
 
! Отговори
от Франция преди 2 години
Същото и тук, отнавна сме на зелени енергии от слънце и вятър, вече сме забравили какво е сметка за ток, комуниста Путин да си пие сам газта и да чака рухването на капитализма.
86
11
 
1
 
! Отговори
от Дания преди 2 години
И тука е така, всички минахме на зелено и си правим зелен ток без пари, спираме да купуваме газ от Русия, Путин фалира и връща Крим.
85
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм от 4 години в голяма компания в Норвегия, напълно енергийно независима, правиме си ток с био генератори от отпадъците от кафе машината и закуските, на тавана имаме соларни панели а в двора вятърни перки. Вече не работим, защото произвеждаме толкова много зелена енергия че я продаваме и с приходите ни плащат големи заплати.
84
6
 
2
 
! Отговори
Спондж Боб преди 2 години
Почти същата картинка е и в Германия, така че чакайте да паднат германците. Както едно време чакахме да падне "зaгнивaщия капитализъм".
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената икономика иска зелено производство осъществявано от учтиви малки зелени човечета. Днес в Крим, утре и в други страни.
82
10
 
5
 
! Отговори
Спондж Боб преди 2 години
От коментарите разбирам че никой не е наясно с реалната ситуация в Европа. От две години работя за голяма компания в Нидерландия която е напълно енергийно независима, огромните производствени бази се отопляват с термо помпи, покривите са покрити с фтоволтаици а огромните резервоари с вода дойде една немска фирма и ги покри със същите панели на понтони. Отделно в града в който живея покривите на цели квартали са покрити с тях а ветрогенераторите всеки който е летял над Нидерландия знае какви са.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да затварят всичкото. Завесата пада.
80
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея германци за трети път ще настъпят мотиката.
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересното е, че няма дори и един загинал от реакторната катастрофа във Фукушима.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкоз много говориха за дивертификации особено в енергийните източници и производства,а сега почват да говорят в свиването им само до едни източници като възобновяеми от които водите в планините от дъждовете събрана в дефилетата им от преградни стени на язовири за да не предизвикват наводнения са с голям КПД и покриват понятието възобновяем природен източник с възможност за използване на други цели в стопанството и още с произведения продукт да възобновява необходимо ниво на източника в язовира
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2021 година в ЕС завършва с перфектна буря на енергийния пазар. Цените на електроенергията на едро са се увеличили средно с 400-500% спрямо миналата година. Тази година ЕС е в ада по въпроса с цените на електроенергията. Ситуацията е сложна, но през 2022 ще стане дори 100 пъти по-лоша.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експертите "радват" населението на ЕС и Великобритания, която го напусна с прогнози за по-нататъшен ръст на цената на електроенергията.
75
3
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предлагам Европа да мине на геотермална енергия на ниски цени!
74
11
 
3
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
Най-големият Исторически парк в света до Варна и село Неофит Рилски вече се захранват изцяло с геотермална енергия на ниски цени, така че няма проблеми ;)
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В последните дни ветровете е Европа се усилиха и вятърните перки почнаха да произвеждат повече ток, съответно цената на газта падна от 2000$ на 800-1000$, но освен това сега са празници и промишлеността не е на пълни обороти и няма голямо търсене на ел-енергия. След време вятъра ще спре, и цената на газта отново ще се изстреля нагоре и промишеността ще продължи да колабира. Това е зелената енергетика.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
затварят щот се планира в европа да се бомбе яко, и да няа бомби върху подобни обекти, за тва само мелници и биовятър