Германия затваря три от последните си шест атомни централи

Страната планира 80% от тока да е от възобновяеми източници до 2030 г.
1 яну 2022 18:04, Анисия Иванова
138
Германия затваря три от последните си шест атомни централи
Снимка: БГНЕС

Германия изведе от експлоатация три от последните си шест атомни централи, придвижвайки се по-близо към целта си за прекратяване на зависимостта от ядрена енергия и пренасочване към възобновяеми енергоизточници, предаде Ройтерс.

Правителството реши да ускори поетапното отказване от ядрената енергия след аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 г., когато земетресение и цунами разрушиха крайбрежната електроцентрала в най-тежката ядрена катастрофа в света след тази от Чернобил през 1986 г.

Реакторите в Брокдорф, Гронде и Гундреминген, управлявани от Е.ОН и Ер Ве Е, бяха спрени късно снощи след три и половина десетилетия в експлоатация. Последните три реактора - Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2, ще бъдат спрени в края на 2022 г.

Компанията "ПройсенЕлектра", която управлява реакторите в Брокдорф и Гронде каза в свое съобщение от днес, че двата реактора са били изведени от експлоатация малко преди полунощ местно време вчера. Ер Ве Е каза, че реакторът в Гундреминген Це също е спрял да генерира електроенергия вчера вечерта. Изпълнителният директор на "ПройсенЕлектра" Гидо Кнот благодари на служителите за тяхната ангажираност към безопасността: "Ние направихме решаващ принос за сигурното, щадящо климата и надеждно енергоподаване в Германия в продължение на десетилетия".

Поетапното отказване от ядрената енергия, която някои хора смятат за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата икономика в Европа на фона на амбициозните климатични цели, които си е поставила и повишаващите се цени на енергията.

Шестте ядрени реакторa през 2021 г. са произвеждали около 12 процента от електричеството в Германия, сочат предварителни данни. Делът на възобновяемите енергийни източници е почти 41 процента, следвани от въглищата с малко под 28 процента и природният газ с около 15 процента.

Германия планира до 2030 г. да произвежда 80 процента от електричеството си от възобновяеми енергийни източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: ГерманияАЕЦзатваряне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Ракетната програма на САЩ, от кого е създадена? ***.
30
1
 
17
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Това е друга тема. Вярно е. Но те си знаят най добре. Няма да видиш германец на нискоквалифициран труд. Само арабели и нашенци от Изт. Европа. Знаят си цената.
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все с тоянОто и дизел и кво са измислили допотопна технология при това дори тя не е тяхна.Освен Хайзенберг един немец няма в квантовата физика кой го знае и той отде е крал
28
2
 
18
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
В 19,00, юли на Александерплатцт няма нито една германка, но тълпи от ислямци и африканци шетат смело и нахално. Това е "бъдещето" на Немско, а все повече магазини и работилници стават собственост на ненемци.
27
2
 
18
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Абе ти да не си пил нещо с алкохола? Ако не бяха технологиите на Германия, сега САЩ нямаше да имат ракетна технология. Мале колко неграмотни хора има в бг. За това сме на този хал. Ми Мерцедес ми БМВ, ми корабостроителният бранш. Разсмя ме наистина. Ограмоти се малко за да не се излагаш
26
0
 
12
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Две световни войни..........а не три...............освен това ги разпалиха не обикновените германци , а банкерите и масоните!!!
25
7
 
11
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Абе брато, след пълната и капитулация в ПСВ, германия, само за няколко години съумява да стане номер 1 във военен и икономически аспект. След пълното и унищожение (буквално) във ВСВ сано след 10 години стъпва на краката си. Да, с помощта на плана Маршъл но сега са номер 1 отново. А виж ни нас великите българи, нация на повече от 1300 години с милиарди помощ от предприсъединителните и впоследствие ЕС фондове сме на дъното. Няма значение кой им е работил на германците. Те винаги успяват.
24
5
 
11
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Не е така................германците имат много големи учени................те измислиха двигателите с вътрешно горене........циклите на Ото и на Дизел...........и двамата са германци..............немските учени създадоха квантовата механика!!!
23
1
 
4
 
! Отговори
Патенти на природата преди 2 години
Природата е намерила най-ефективните решения за събиране и консервирае на енергията. Колко време ще се мине преди 'зелените' да се светнат?
22
8
 
7
 
! Отговори
Угурец преди 2 години
Не случайно се казва : тьп като немец. Ако не беше така, нямаше да разпалят 3 световни войни.
21
6
 
12
 
! Отговори
za France преди 2 години
Франция е велика сила...........единствената велика сила , която остана в ЕС...............Германия............ужас...................на германците още им е насадено чувството за вина.......заради Хитлер и фашистите...........затова германците толкова лесно се подават на командване и манипулации!!
20
3
 
27
 
! Отговори
Всичко е бизнес преди 2 години
Атомния начин за добиване на енергия е най-евтиния и ефективен метод... Но от възобновяемите източници се печелят повече пари.
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От германия само допотопни технологии нищо значимо е дошло.
18
3
 
20
 
! Отговори
До Майстора преди 2 години
Прав си.............100 %..............войната едва сега започва...........нормалните хора срещу масоните и глобалистите!!!
17
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Шолц Е па то нема нация,която да не използва труда на другите!..Може би изключение правим ние,макар че ако погледнем колко турци се блъскат по нашите земи,май ще се включим и ние в класацията..Работата е там,че дойчовците НАИСТИНА са дисциплинирана и кадърна,тоест СПОСОБНА нация!..Припомни си колко разработки със световно значение идват от тях !..А кой им оре нивите,стърже на струговете,мете им улиците и им носи бетона и варта,Е ДРУГ ВЪПРОС !
16
4
 
14
 
! Отговори
ядрен физик преди 2 години
Турция строи АЕЦ с руски реактори, тип ВВЕР (като реакторите в Козлодуй) ..............Румъния - също развива ядрена енергетика, но те използват друга технология.............канадско френски реактори с тежка вода тип CANDU.............скоро очаквам България да започне да купува електроенергия от Турция и Румъния!!!
15
3
 
31
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Познайте как ще си зареждат електромобилите скоро, когато всички коли станат на батерийки... Просто идеята е да нямат коли. Предстои сериозен опит в следващите години да ни превърнат в роби, ще трябва много да се съпротивляваме за да спрем това! Искат да заменят и месото с насекоми! Ако искате да продължите да живеете като човеци, ще се наложи да се борите!
14
1
 
6
 
! Отговори
за ЕС преди 2 години
Сега битката е кой да командва ЕС.............Германия или Франция!!!!
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитри хиени са франсетата..................хаха.......................ще си правят евтин ток от АЕЦ-овете и така ще командват ЕС..............пък германците нека се надуват, че играят първа цигулка в ЕС!!!!
12
1
 
14
 
! Отговори
France преди 2 години
Франция остава единствената велика сила и ядрена държава на континента.........след Брекзита.............а германците са много зле.................хаха.............ами като няма вятър...............Меркел ли ще духа на перките да правят ток или мигрантите????