Какво би станало, ако Китай превземе Тайван?

Какви са способностите на Тайван да се защити?
273
Какво би станало, ако Китай превземе Тайван?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Китай увеличава военния натиск срещу Тайван и демонстрира огромното си военно превъзходство, но ако се стигне до истинска война, възможностите му може да се окажат ограничени, твърди експерт по проблемите на Азия.

Джози-Мари Перкун е политоложка, експертка по проблемите на Тайван. Работи в университета в град Трир. Ето какво споделя тя пред "Дойче Веле".

Военните маневри на Китай дали не са тренировка за евентуално нахлуване в Тайван?

Джози-Мари Перкун: Целта на военното учение е да демонстрира възможностите на Китай. Пекин иска да покаже, че разполага с военната мощ, която ще му позволи да завладее острова и да наложи своите интереси. Не съм убедена, че предприеманите сега действия подсказват какво би направил Китай оттук нататък – военното учение е просто една твърде голяма демонстрация. Китайската армия не би си разкрила дотолкова картите, че да покаже как би превзела острова.

Но сега виждаме, че заплахата се увеличава. Навлизането в зоната от 12 мили около Тайван е новост. Използването на бойни муниции и подчертаването на прецизността, с която ракетите достигнаха до своите цели, искаше да покаже, че вече се гради нов нов сценарий на заплаха.

Атаката е едно, превземането на една страна или на един остров – нещо съвсем друго. В състояние ли е Китай сега не просто да атакува Тайван, но и наистина да го превземе?

Джози-Мари Перкун: Това не е невъзможно. Но въпросът е дали окупацията ще може да се задържи трайно и на каква съпротива ще се натъкне. Всичко това ще е свързано с големи разрушения, откъдето произтича въпросът – дали Китай действително би спечелил нещо.

Още по темата
В подобна ситуация Китай ще изгуби редица сфери, на които той с удоволствие би сложил ръка –  става дума за икономическите мощности на Тайван и на първо място за IТ- и телекомуникационната промишленост. Точно толкова засегната ще бъда и полупроводниковата индустрия. Затова бих казала следното: в материален план надмощието е факт, но дали военните възможности ще са достатъчни и за трайна окупация, не е толкова сигурно. Към всичко казано дотук трябва да добавим и това, че населението на Тайван въобще не желае да бъде „освобождавано“.

Какви са способностите на Тайван да се защити?

Джози-Мари Перкун: Китайската армия категорично превъзхожда Тайван и в трите направления – по суша, въздух и вода. Ако бойните самолети на Тайван са 400, китайските са четири пъти повече. По сходен начин стоят нещата с военноморските сили: Китай разполага с над 30 бойни кораба, Тайван има четири. Съотношението при подводниците е 70 към две.

Военният потенциал на Тайван е много по-ограничен от този на китайската армия. Но пък Тайван се ползва с широка подкрепа, най-вече от страна на САЩ. Има и тесни контакти с други партньори в региона. Япония, например, миналата година обяви, че ще разглежда евентуално нападение срещу Тайван като нападение срещу собствената ѝ територия.

С посещението си Нанси Пелоси съзнателно обърна погледите на цял свят към този конфликт. Къде и как би могъл Западът да подкрепи Тайван?

Джози-Мари Перкун: Това вече е форма на подкрепа – да не се допусне този конфликт да бъде забравен. Конкретно Западът трябва да покаже, че приветства тази солидарност. Германия би могла да разшири двустранните отношения. И трябва да покажем ясно, че поддържаме демокрациите в Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ Е СТАНАЛО ТОВА, ЧЕ КИТАЙ Е ПРЕВЗЕЛ ТАЙВАН !...
200
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Цун Кай Го - "Западът" се нарича там където залязва Слънцето. Щом изгрева от изток (Япония а.к.а. Страната на Изгряващото Слънце), значи залезва в САЩ и съответно т.нар. Запад е САЩ
199
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатият Тайван ще бъде окраден до шушка от управляващата китайска върхушка. За това е целият зор, има едни пари, дето трябва да бъдат откраднати. Това беше и целта на Русия в Украйна, да я прегазят, после да прегазят Полша, Балтика, Румъния и България и да крадат, щото са мързеливи и некадърни да работят. Ама руснаците си счупих зъбките, същото ще стане и с Китай.
198
5
 
3
 
! Отговори
Цун Кай Го преди 1 година
От гледна точка на Тайван, "Западът" е Китай и Русия.
197
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо съществено няма да стане. Ще му наложат санкции и ще бъде като Русия. Много западни компании ще фалират, защото са вложили средства. Но не е края на света.
196
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички знаем какво ще стане. Прекрасната Тайванска икономика ще бъде пратена по дяволите за кефа на китайската компартия. Китайските олигарси ще приватизират и окрадат богатите тайвански производства и после цял Тайван дружно ще гладува заедно с КНР. А, и ще има крути мерки като живо зазиждане срещу Ковид 19.
195
1
 
4
 
! Отговори
Мъни мъни преди 1 година
...Какво би станало, ако Китай превземе Тайван..., но в материала всъщност се коментира дали може да го превземе ! Може би публикуваният текст е част от по-голямо интервю.
194
5
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ама вие не знаете ли? Съветниците на Сакси по линия на Белогвардейците и на Менгеле постоянно му повтаряли, че младите поколения на България са по-,опасни от възрастните, заради епигенетичният ефект , затова трябва да бъдат възможно най-тъпички и в училището да се постараят за това , но ако все пак някое по-умно се измъкне той си има авариен план - породата Доберман.
193
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дойче веле а най долното лъжливо медии в света схщо и франс прес
192
6
 
3
 
! Отговори
KироПростото преди 1 година
да не пише тука под ника Гбьф... Само такива като него могат да напишат тия простотии.
191
9
 
7
 
! Отговори
Ясновидец преди 1 година
Ще си го вземат и нищо повече никои не може да ги спре
190
11
 
6
 
! Отговори
У преди 1 година
До 400 самолета ! ПВО на Китай е съштото като на Русия, гола вода. В Украйна руската авиация и руското ПВО се изложиха на 100%. В Херсонска област господари във въздуха са украинците след като унищожиха там и четирите им установки С300 с антирасарни ракети.
189
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 1 година
В момента, в който Китай нахлуе в Тайван, TSMC ще взривят литографското а и всяко друго оборудване.
188
4
 
5
 
! Отговори
400 самолета ! преди 1 година
Ако не бъдат унищожени по летищата почти ще унищожат за десетки години въздушните сили на Китай ,завиди и колко са модерни и каква им е въздушната отбрана ! Тая битка не е решена въпреки китайското превъзходство !
187
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм сигурен, че един ден Китай ще се обедини с Тайван, но не по пътя по който се обедини ГФР и ГДР от малкото към голямото, а от голямото към малкото. С една дума това ще стане след ерата на китайския комунизъм.
186
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ама всички знаете, че Сакси страда от тежка параноя, кой ще му види сметката. Той с години пращаше кученцата си да терминират хора с потенциала да изяде подметката с идеята, че ако ги хване всичките всичко ще се забрави и той ще умре от естествена смърт заобиколен от близко семейство дето да му държи ръката.Е не ги хвана всичките!
185
3
 
5
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Еб ал съм ви ши баният сайт! НИкога повече няма да влизам тук да ви пиша коментaри и да ви трупам трафик! Нещаcтници! Да го дy ха те!
184
15
 
3
 
! Отговори
Гбьф преди 1 година
Нужно е НАТО да удари с ядрено Пекин и още 1-2 града, а за Путкинистан е достатъчно Масквата и Ленинградска и всички ще тръгнат срещу жужето
183
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Що бе Сакси да не се измъквам така? Всички знаем какво ще се случи с героя дето ти види сметката. Ти си се подсигурил да му се върне! Ще се измъкна и още как и айде това да ми е грешката! Или както се казва полузлината дето ще я свърша!
182
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Китай превземе Тайван ще постави света на колене. За незнаещите острова е основния производител на чипове (а за 3 нанометровите единствения ) които го държи контролира света. Тук не става въпрос за острова а за производството на електроника от телефони до автомобили и още каквото се сетите. Та така .....