Расте пристрастеността към интернет хазарта сред младите

Експерти подчертават, че броят на сайтовете за залагания се е увеличил
4 яну 2023 11:08, Петя Славова
54
Расте пристрастеността към интернет хазарта сред младите
Снимка: БГНЕС

Експерти предупреждават за увеличаване на интернет хазарта сред младежите в Турция и по света, като се има предвид широкото използване на мобилни устройства, което се е увеличило значително през последните няколко години, предава "Дейли Сабах".

Подчертавайки, че броят на сайтовете за залагания във виртуална среда се е увеличил, д-р Дженгиз Сойлу, който е психиатър, посочи, че честотата на използване на тези сайтове от младежите се е покачила рязко.

"Увеличаването на пристрастяването към виртуалните хазартни игри предизвика сериозни социално-икономически и психически проблеми в Турция и по света. То се превърна във важен проблем на общественото здраве, особено сред младите хора", подчерта той.

Наричайки 21-ви век "век на пристрастяването", здравният специалист обясни, че "виртуалните хазартни зависимости", които са доста разпространени сред младежите поради лесния достъп до интернет, сега са станали по-лесни със съществуването на "незаконни и виртуални казина".

По-нататък той добави, че игрите за спортни залагания, които са лесно достъпни по интернет, са тези, които привличат все повече младите хора. "Фактът, че тези залози могат да се правят, проследяват, внасят и теглят лесно по интернет, също увеличава риска от пристрастяване", отбеляза Сойлу, цитиран от БГНЕС.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) разпространението на хазартните игри сред възрастните възлиза средно на 3%. Сойлу обаче посочи, че макар този проблем да е по-разпространен сред мъжете на възраст между 40 и 50 години, средната възраст на пристрастените напоследък намалява.

"Изследване, проведено от Британската комисия по хазарта през 2021 г., разкри, че децата и младите хора са изложени на значителен риск от хазартни разстройства", каза той и добави, че според същото изследване приблизително 350 милиона души по света проявяват някакъв вид проблемно хазартно поведение всяка година. Едва 10% от тях обмислят възможността да се подложат на терапия, а още по-малко продължават лечението си.

По отношение на причините, които подтикват хората към хазарт, Сойлу подчерта, че сред основните причини са търсенето на тръпка и желанието да се избяга от нежелани емоции и мисли. Социализацията е друга причина младите хора да се отдават на такива дейности.

По отношение на патологичната хазартна зависимост като психично заболяване, Сойлу заяви, че хората се потапят изцяло в хазарта и не могат да се спрат въпреки негативните последици.

Той каза, че хазартът често нарушава ежедневните дейности и често се превръща в основен приоритет на човека, като по този начин го въвлича в порочен кръг, от който няма изход.

''Този порочен кръг води до много негативни последици, като например сериозни финансови загуби, проблеми в семейството, насилие и разводи, както и до много други негативни психологически последици като депресия, нарушения на съня и дори самоубийство'', обясни Сойлу, като подчерта, че хората, които изпитват такива симптоми, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: младихазартСЗО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом спонсори на спортни отбори и турнири станаха хазартните платформи,а спорта възпитава подрастващите.Нищо чудно да сме и първата държава в която ще се предлагат след време теглене на бързи кредити с цел задоволяване на пороци,и това да е официално,не само в казината както е досега,а да си има промоутъри и там както в магазините на бяла и черна техника
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хазартът е грях! Алкохолът също. Бог гледа, може и да не ви накаже в този свят, вай да си ви е след смъртта. Нема бегане от Божия съд. От земния ше се спасиш, но душата кой ще я спаси?!
17
1
 
32
 
! Отговори
Вчера преди 1 година
Вчера видях снимка от физкултурен салон на столично училище. Провело се е състезание по волейбол, като учениците бяха на видима възраст 10-12 години. ЦЕЛИЯТ салон беше облепен с банери на *Bet. Спонсорството си е спонсорство, но не е нормално хазарт да се рекламира в начало училище....поне според мен, но пък много хора ме обвиняват,че съм със "старо, закостеняло" мислене, пък съм само на 33.
16
2
 
16
 
! Отговори
хазарт преди 1 година
наркотици и чалга. Тва е средата де растат, кво да стане от тях. Даже има "популярни" личности с такива прякори, ко очаквате? Квото посееш, тва ще пожънеш
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще расте ми ... Сега една апликация на телефона. Преди се изискваше, да станеш, да отидеш до казиното, да седиш там. Сега, като те запеше крастата, цъкаш на екранпето и опаааа, 10-20 лева за 5 минутки....
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До евала - Отърваха се от Черепа, защото налуя блокираше онлайн хазарта още от 2004-а години.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хазарт и алкохол къща не хранят
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 - За храна?
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хазартът е болест, но благодарение на едни лобисти, се разглежда като "приятно занимание за всички". Да, трябвя да има леглани казина, защото инапе ще има нелегални, а там е много страшно. Но е грешно, активно да промотираме хазарта. 15 годишните гледат реклами за хазарт постоянно и ги сърбят пръстчетстя, да пускат фишове, да "цъкат врътки" и дори да търкат билетчета.
10
2
 
23
 
! Отговори
Шах преди 1 година
Човек може да победи компютър само като го изключи !
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че Ицето и Митето си пълнят джобовете като приканват хората да стават комарджии
8
1
 
16
 
! Отговори
М преди 1 година
До там сме я докарали защото тези сайтове са на хора близки до властта и медиите. Не са виновни само младите че се пристрастяват към хазарт. Ти ако разполагаш само с 10-15 лв на ден за какво ще ти стигнат? За инвестиция , за образование или за бизнес? Не за нищо не стават. Ще си купиш или цигари и алкохол или ще заложиш с цел случайно да спечелиш. Обществото така е нагласило нещата за да прибере тези пари които за нищо друго не ти стигат.
7
1
 
30
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Който и сайт да отвориш, все реклами на някакъв" ...бет". По телевизията постоянно интелектуалния титан Стоичков и Рачков Пръдлето ни разправят, че "... Бонусите са важни". Оттървахме се от манията по талончетата на Черепа, веднага мястото му беше заето от други тарикати, близки до коя да е власт, щом си плащат на джоб на политиците.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божков беше мниго лош, затова го изгониха и след него, ЗАВАЛЯХА реклами за хазартни игри.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами кнам идея - спрете да промотирате хазарт в рекламоте си.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите са готови на всичко само да не работят.
3
1
 
28
 
! Отговори
Митко Щурия преди 1 година
Бедния човек лесно се поддава в стремежа си за бързо забогатяване,манипулиран отвсякъде с реклами за бонуси,а бедните са много в БГ,само ТОТОТО замира,защото не дава лесно печалби
2
1
 
38
 
! Отговори
Ей така става... преди 1 година
Е как няма да расте, на 10 реклами, 6 за хазарт, 3 за бързи кредити и 1 за лекарства...
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма държава е така, растат наркоманите, хазартните и необразованите. Погром.