Ердоган: 32 хил. души загинаха след труса, 8000 са спасени

Общо 100 държави са оказали помощ на Турция
14 фев 2023 22:22, Йоана Цонева
36
Ердоган: 32 хил. души загинаха след труса, 8000 са спасени
Снимка: БГНЕС

Спасителните екипи в Турция са спасили над 8000 души, изваждайки ги изпод отломките след фаталното земетресение от 6 февруари. Това обяви днес президентът Реджеп Ердоган във видеообръщение към Световната правителствена среща на върха в Дубай.

Той каза още, че голяма част от ранените при трусовете вече са били изписани от болниците. Става въпрос за над 81 хиляди души, които пострадаха.

По последни данни на турските власти – загиналите само в страната са най-малко 31 974. Почти 196 хиляди души са били евакуирани от разтърсените региони до момента, а почти 250 хиляди души все още помагат в операциите за издирване и възстановяване. Сред тях има над 9000 чуждестранни граждани от 80 държави.

Още по темата
Общо 100 страни са оказали помощ, включително България.

Турция е благодарна на всички държави за помощта, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. "Бих искал още веднъж да благодаря на всички приятелски и братски страни, които денонощно събират помощи за нашия народ, подкрепят с екипите си усилията ни за търсене и спасяване на хора и не ни забравят в молитвите си", добави той.
Турция, която е изправена пред едно от "най-големите природни бедствия" не само в своята история, но и в историята на човечеството, никога няма да забрави "приятелството, което показахте в този мрачен ден", каза още Ердоган.

Общият брой на жертвите е по-висок, тъй като хиляди загинаха и в Сирия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заветите на Ататюрк са истината за Турция, откак кривна се върна назад.
9
1
 
11
 
! Отговори
generalzhelezniy преди 1 година
когато турците запитаха къде отидох 20те милиарда заделени срещу евентуални земетресения путин спря туитър, а спасителите го ползваха за да се координират и да спасяват хората. На практика ако ердоган не бе узаконил да се правят нестабилни строежи в земетръсни райони срещу някъв там рушвет, за което и самия той се бе похвалил че тоя закон е дал дом на 150 хиляди човека, това изобщо нямаше да стане. Много хора в момента мразят ердо и така и трябва,турция е втора след аржентина по инфлация в света
8
3
 
13
 
! Отговори
Бонар Овъртиоглу преди 1 година
Очакваш едно а виждаш нещо различно .Истината боли ,но там нямаше техника нямаше армия а се биеме у гърдите .Това поведение и реакцията да нямаш техника показва е едно Турция живее още в каменна ера а строителите техниците на сгради са под примитивни .Някой просто си халюцинира ,че Турция е велика и че се развива .
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боли ме з Ердо,къде беше най-много числената армия да помогне на бедстващите?Хората по селата сами са изравяли близките си.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган се държеше през цялото време на тази трагедия все едно е на предизборно мероприятие. Хората плачеха за близките си, а той вече говореше как неговата партия щяла за 1 година да вдигне нови блокове. А мъртвите ще върнеш ли? Заради некачественото строителство на неговите фирмаджии има толкова много жертви.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, че лъже. Нали е политик ! То във Варна преди 10 години имаше наводнение и цифрата на умрелите не беше грандиозна но пак излъгаха. Казаха 100 а бяха над 1000. Нищо ново!
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано има все повече хора които не живеят 150 години в миналото и не обвиняват хора които нямат нищо общо с тях времена.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган лъже, както винаги. По градовете със срутени сгради мирише на разлагащи се тела. Един турски журналист в ютуб канала си говори за поне 200 хил. жертви от това земетресение. Друг турски общественик икономист каза в своят ютуб канал, че всеки може да изчисли броят на жертвите, като види колко сгради са се срутили и колко хора са живели в тях. Той каза, че просто го е страх да каже каква е според него истинската цифра. Ердоган иска да изкара,че държавата е направила всичко, което не е вярно
2
0
 
9
 
! Отговори
Ердоган преди 1 година
Вервайте ми, аз никога не лъжа!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не ни се налага НИКОГА но наистина ако сме в беда ще се отзоват да помогнат.