Вносът на храни от Украйна е изкривил румънския пазар

За това призна министърът на земеделието на Румъния
17 фев 2023 11:33, Елка Василева
28
Вносът на храни от Украйна е изкривил румънския пазар
Снимка: архив, БГНЕС

Румъния е внесла храни на обща стойност над 12 млрд. евро през първите 11 месеца на 2022 г., което е с 30,6 процента повече от същия период на предходната година, сочат данни на Националния статистически институт, цитирани от информационния сайт Зиаре.

Още по темата
През въпросния период вносът от Украйна се е увеличил осем пъти и половина, като е съставлявал около 8 процента от общата стойност, посочва Зиаре и публикува обяснения на министъра на земеделието Петре Дая как се е стигнало до това Румъния да получава храни от страна, засегната от война.

"Това е проблем на момента, породен от тези конфликти, които всички познаваме и които създадоха цяла поредица от проблеми. Това навлизане на продукти и зърнени култури от Украйна разстрои румънския пазар“, каза министърът пред телевизия Антена 3.

Той призна, че с навлизането на продукти на по-ниска цена и блокирането на съществуващи търговски коридори румънският пазар се е изкривил в ущърб на румънските производители.

Министърът съобщи, че въз основа на представените данни Румъния заедно с пет други страни е поискала от Европейската комисия да се намеси, за да бъдат подпомогнати румънските земеделци.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
Това зърно преди 1 година
Дали наистина е украинско? Една жена на пазара казваше, че американци са изкупили много земя там. Това зърно с отровите може да е американско с украински произход. А в Африка каква цена ще му вземат? Европа плаща повече и не гледа качеството.
24
2
 
8
 
! Отговори
Petar преди 1 година
Украина е долна и лъжлива наци ,но Русия ще я превъспита.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да бъде! Нали украинците щяха да хранят гладуващите в Еритрея и Судан! И по нашите телевизии плакаха за африканците и хулиха руснаците.
22
3
 
4
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
На крив пазар вълната му пречи
21
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Аууууу румънците изядоха храната на украинците
20
2
 
18
 
! Отговори
Манафите преди 1 година
Да ви изкривят! ЕС С ТЕЗИ ПОМОЩИ КЪМ УКРАЙНА, ОРГАБИ ДРУГИ ДЪРЖАВИ!ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ЕС И САЩ,УМРЕТЕ!!!
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърното от Украйна не трябваше ли да е за "гладуващите" в Африка? Що ще в Румъняска и ***? Или тези държави вече официално се водят като африкански?
18
1
 
21
 
! Отговори
хм преди 1 година
Еййй, че нагли. А спрения износ на зърно от Украйна преди година не изкриви ли пазара в обратната посока? Кога цената на пшеницата и слънчогледа излетяха в небето, заради Украйна не протестираха. Не правиха и компромис. Зрънце нямали да дадат под пазарните цени. Пазарна икономика било. Сега пазара като е надолу голям рев. Нали искате пазара да определя цените. Ами сега това определя. Утре като определеи висока цена, няма да се откажете от нея. Нагляри ненаядени.
17
7
 
6
 
! Отговори
Психодиспансер преди 1 година
А бе тук само Македонииияяяяя и Путин О'фили! Като ядохте фуражното зърно на родните производители, щото другото е изнесено за ''бели'' страни не ревахте!
16
2
 
17
 
! Отговори
... преди 1 година
В същото време полски зърнопроизводители протестират на границата с укропитеците заради контрабандния евтин внос със съмнитени качества. Та така, за практиките на ЕС.
15
2
 
13
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Без крайности в отношението към Украина, бих попитал някое българско официално лице постави ли този проблем на масата, защото има такива основания. И ако, не то защо? Защото, според мен, ни управляват некомпетентни хора, които правят нещо друго,, защото се страхуват, защото са откъснати от реалността политикани и защото крадат.
14
1
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нали официално зърното от украина трябваше да пътува за африка последнокакво прави в румъния и българия и като подбива цената защо цените са веченедостъпни
13
2
 
24
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Какво хленчите бе, нали целия свят сме длъжни да помагаме на "ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ" От там ще внасяте я, нали сте независими от Путин, от Беларус и от кого ли не. Това с храната също е част от помощта. Добре, че времето на Украйна изтича неумолимо.
12
1
 
21
 
! Отговори
ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ преди 1 година
"Заведение в Милано продава чийзбургер с брашно от щурци"... без думи!
11
0
 
18
 
! Отговори
Испанските прасета преди 1 година
Са доволни от украинското зърно! Чакат още!
10
0
 
17
 
! Отговори
А че преди 1 година
...кой ги кара да внасят от евгиното украинско??? Ами да внасят от скъпото европейско, бе!!! Ха ха ха! Нали са в ЕС?
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре де, украинското жито всички знаем, че не се произвежда по европейски стандарт и реално то е за Африка, защо се продава в ЕС?....
8
1
 
22
 
! Отговори
За фураж преди 1 година
Украинското зърно отишло за фураж. А бедните и гладни - да го... Басе и лицемерието с тия "зърнени" сделки!
7
2
 
18
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Вщера гледам под моста във Варна,изнасяме висококачествена българска царевица!Пълно е със зърновози
6
0
 
20
 
! Отговори
В ЕС преди 1 година
...всичко поскъпна драстично. Добре че е Китай! А мини електрическата им кола е 4200 долара!!! Кога ще ги сгигнем китайците???!