Популярността на Макрон достигна 4-годишно дъно

Причината е пенсионната реформа
19 мар 2023 22:10, Красимир Ангелов
58
Популярността на Макрон достигна 4-годишно дъно
Снимка: БГНЕС

Популярността на френския президент Еманюел Макрон се е сринала до най-ниското ниво от дните на протестите на "жълтите жилетки" през 2019 г., показва допитване на фона на нарастващото противопоставяне на усилията му за повишаване на пенсионната възраст, пише Bloomberg.

Допитването на института Ifop за вестник Journal du Dimanche показва, че 28% от анкетираните са доволни от представянето на Макрон, спад с 4 пункта спрямо месец по-рано, съобщава изданието. Одобрението за премиера Елизабет Борн е останало непроменено на 29%.

Борн прокара предложението за пенсионната реформа в четвъртък без гласуване в парламента, след като стана ясно, че правителството не може да събере достатъчно подкрепа от депутатите. Сега тя ще трябва да се справя с вотове на недоверие в парламента в понеделник. Ако те са успешни, пенсионният закон ще бъде обезсилен и Борн ще трябва да подаде оставка.

Профсъюзите обещават да продължат стачките срещу закона, а протестиращи планират национални действия в четвъртък. По-малки демонстрации бяха организирани в цялата страна този уикенд.

От декември популярността на Макрон намалява с осем пункта, съобщава JDD. Ifop е изследвала 1928 души онлайн и по телефона от 9 до 16 март, деня, когато правителството прокара предложението за пенсионната реформа.

Междувременно френският министър на финансите Брюно льо Мер коментира, че Франция ще продължи с реформирането на пенсионната система въпреки уличните протести и вотовете на недоверие, планирани за понеделник.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
42
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Париж се тресе. По улиците горят коли и какво ли не. Масови сблъсъци, сълзотворен газ, гумени куршуми, арестувани, десетки до стотици хиляди протестират от седмица. В Атина от две седмици е така. Протести (макар и по-леки) има в Германия, в Испания, в Чехия, в Словакия, в Италия. Вие нито веднъж не сте споменали. Само с това какво ял Путин и какво казал Зеленски ни занимавате.
12
2
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Важното е, че ни реши въпроса с макетата! Даже гаранции ни даде човекът!
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрончо ще го гътнат скоро,след него ще е Шолц и другите пионки,ЕС се клати,превърнаха го в слуга на САЩ,нашите сега тръгнали да въвеждат еврото.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата истина за банкерчето на Родшилдови е ,че е мека kитka,а бабата е за пред хората
9
4
 
18
 
! Отговори
Даже и жена му преди 1 година
вече не му пускала,защото скоро щяла да се пенсионира,обаче съпругът и ОМакрон я прецака с пенсията... Сега ще трябва да преподава още 2 години,бабето :)
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доктор Гилотен ще го излекува!
7
2
 
7
 
! Отговори
Абсолютни преди 1 година
Глупости:)))))))
6
2
 
28
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Как може президент с 25% одобрение да бъде лигитимен ? А знаете ли, че само Орбан, Вучич,Лукашенко и Дуда са над 50% одобрение? Европа се управлява от режими и хора, които мнозинството не одобрява! А Путин е терорист, но подкрепата за него е 84% ? Кое е демокрация, обърквам се?
5
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*Бедните* французи не искат да се пенсионират на 64г.а ние понеже сме богати, понеже ни се бачка за страхотните ни заплати си бачкаме до 65г. а ако не ни стига стаж държавата *щедро* ни дава опцията да си купим стаж... В цяла Европа протести, само ние си кротуваме.... Еми явно сме доволни от живота си и си трайкаме. Заслужава ме си съдбата.Гордо се бием в гърдите, че сме на 1300г. ама не споменаваме че 200г сме под византийско а после и 500г по османско робство. Няма по търпелив роб от българина
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаха възможност да гласуват за не влечуго и я пропуснах. Сега да сърбат каквото са надробили.
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Макарон славата отдавна му залезе. Една пионка на Европейския съюз! Нищо друго!
2
2
 
30
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Макрон като представител на елита ( истинският елит) в ЕС ясно показа, че висшите управляващи но пиккакъв начин не желая и няма да се съобразяват с исканията на плебса. Цирковото представление наречено "Демокрация", свърши ! Задачата и предназначението на плебса е само и единствено да подсигури щстливото и спокойно съществуване на елита !
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще го пробутвате този видно с психични отклонения човек? Вместо да го пренасочите към някой добър психиатър, вие тука с глупости ни занимавате