Киев очаква още санкции срещу Москва заради ядреното оръжие в Беларус

Украйна иска и още оръжия
26 мар 2023 10:47, Александър Попов
64
Киев очаква още санкции срещу Москва заради ядреното оръжие в Беларус
Снимка: БГНЕС/EPA

Киев очаква от Европа още санкции срещу Москва след решението на руския президент Владимир Путин да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус, заяви днес в ефира на френската телевизия LCI Михайло Подоляк, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Подоляк озвучи също така искането на Украйна Европа да ѝ достави още оръжия, които да бъдат използвани за извършването на контранастъпление.

"Нужно е да бъде увеличен военният потенциал на Украйна за контранастъпление и да бъдат въведени засилени санкциите срещу Русия".

Руският президент Владимир Путин обяви вчера, че по искане на Минск ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус.

Беларуският президент Александър Лукашенко отдавна повдига въпроса за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, която граничи с Полша, каза Путин. "В това също няма нищо необичайно: първо, САЩ правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат тактическите си ядрени оръжия на територията на съюзническите си държави", добави той.

"Договорихме се, че ще направим същото - без да нарушаваме нашите задължения, подчертавам, без да нарушаваме международните си задължения за неразпространение на ядрените оръжия", каза още руският президент.

Русия е разположила десет самолета в Беларус, които могат да бъдат въоръжени с тактически ядрени оръжия, каза руският президент и добави, че Москва вече е прехвърлила на Беларус няколко тактически ракетни системи "Искандер", които могат да се използват за изстрелване на ядрени оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А обеднения уран, който пристига от Британия? Санкции?????? Съд в Хага?
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако я повторите още един път ще ви е за трети път днес