Населението на Япония се топи с рекордни темпове

Цели райони се обезлюдяват, милиони къщи са празни и се рушат
26 юли 2023 22:49, Елка Василева
134
Населението на Япония се топи с рекордни темпове
Снимка: архив, БГНЕС

Японското население продължава да се топи с рекордни темпове. Миналата година японците са намалели с 801 000 души в сравнение с предходната, до 122,4 милиона, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от ДПА.

Освен рекордните 1,57 милиона смъртни случая, през миналата година са се родили само 772 000 деца, което е по-малко от всякога.

За първи път всичките 47 префектури в страната отбелязват спад в броя на местните граждани.

Заедно с живеещите постоянно в Япония чужденци населението на страната наброява 125,4 милиона души, което е с около 511 000 души по-малко, отколкото година по-рано.

Това означава, че населението на третата по сила икономика в света намалява през последните 14 години. Предвид ниската раждаемост и слабата имиграция Япония застарява по-бързо от всяка друга индустриална държава.

Цели райони се обезлюдяват, милиони къщи са празни и се рушат, затварят се училища.

Японският премиер Фумио Кишида призова "за безпрецедентни мерки" за увеличаване на раждаемостта, така че до 2030 г. намаляването на населението да спре.

Има съмнения обаче доколко ефективни биха били подобни инициативи, които най-често представляват продължение на вече съществуващи мерки.
(БТА, Десислава Иванова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
2
 
! Отговори
Дуло преди 9 месеца
Япония показва - японците ще живеят минимум до 130 години а във фабриките ще работя основно роботи.
73
2
 
5
 
! Отговори
Бъ преди 9 месеца
В Япония се развива много силна индустрия за производство на роботи. Те ще заменят липсващите работници.
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И в България е същото освен в ромейските общества.Защо а ми просто е навсякъде където има висока раждаемост се женят рано и родителите уреждат нещата жената няма глас.Където има феминизация жената си вей минжъта с тоя и оня и ряжда на 40 каквя раждаемост очаквате
71
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Япония ли тия са източните англичани и нацисти владели и грабели от съседите но сега стана трудно Корея стана силна Китай същи Виетнамни той натам е тръгнал и тия логипно олабват
70
1
 
3
 
! Отговори
Енчо Капитански преди 9 месеца
Те в скоро време ще започнат масово да живеят повече от 100 години, той ми говори за някакви 83 години.
69
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Императорът трябва да им заповяда да се размножават, за да завладеят света. Ще го последват сляпо. Японците са полухора, неразвита раса от Средновековието.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как не са обявили че е заради жегите не знам :))
67
6
 
3
 
! Отговори
преди 9 месеца
Мен за да ме накарат да имам деца първо трябва да ми намерят жена и то хубава и да я държат да не мърда докато нали се сещате. И после не искам никакви отговорности, ще ядат това което нося и това което и аз консумирам и никакви луксове и глезотии. И ако някой ме попита защо съм го родил и съм го обрекъл на старост нерадост и после гроб и не дай си боже рак или недъг ще го насоча към въпросният министър. Той беше, той ме накара, или жената. Номерът няма да мине. Не става, това че ти става.
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имат бебешки бум през 60те заради войната и има работа. Но оттогава са вече 70 г. съкращения на работници заради печалба на капитализма и тогавашните бебета са вече старци и приключват.
65
7
 
3
 
! Отговори
До разбирач преди 9 месеца
Всичко е управляемо в този жовот! Ако решат ще си вдигнат популацията веднага, просто може би нямат нужда! Все пак са на територия по малка от Франция с двойно население! За стреса не съм съгласен въобще! Работата е тяхният живот, ако не работят ще са стресирани! Не случайно живеят най-дълго на Земата! Стресиран е африканеца, защото трябва да работи а го мързи, затова живят до 40!Япония и под 100 милиона да падне, пак ще си живее до 83 годишна възраст, това със стрс е невъзможно!!!
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Японците са роби на Империята. Само сваляне на императора и комунизъм ще върне японския самурайски дух. Те са робска нация, покорна нация. Не вдигат революции, не протестират. Няма японски демонстрации, няма японски протести. Роби са на индустрията.
63
3
 
10
 
! Отговори
Фъци преди 9 месеца
Никъде не е казано, че населението на Япония трябва да бъде 120 милиона. Предполагам, че и 60 милиона ща са им достатъчни за да живеят добре и дори по-добре от сега.
62
0
 
3
 
! Отговори
Big in Japan преди 9 месеца
Big in Japan! Life is so easy, when you are big in Japan. - даже и песен са им написали.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ им секнаха мерака да се разпространяват. Дебелака и Малкото момченце завинаги ги пратиха в Ксентай, Сони Плейстейшъна, Виртуалната реалност и Анимето.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никога не съм разбирал,идеята за "растеж".Дали като популация или в икономически смисъл,това е важно само за големите корпорации - нужда от работници ,а за държавите - нужда от население,то си е едно и също.От гледна точка на човека като единица,е все тая дали някоя корпорация не може да си намери роби,или пък,че някоя държава или нация се затрива,щото нямало раждаемост..и без държави,и без корпорации света ще го има.Е,няма да по начина,по който са ни дресирали,но е факт!
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички там са тройно ваксинирани. Ваксаните ми познати започнаха да окапват един по един.
58
1
 
3
 
! Отговори
Свети Станчо преди 9 месеца
Гответе се за обилна информация за демографската криза в Казахстан.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-голяма част от населението им живее бедно и едва купува храна. Жилища са много празни но са непосилни.
56
3
 
2
 
! Отговори
Ъ преди 9 месеца
Утре можем да очакваме подобна статия за демографска криза в Австралия.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Африка половината са с СПИН и нямат болници. И те ще намалеят ако спрат СПИН но жените пък няма да раждат.