Високите цени на полетите не спират хората да пътуват

Въпреки това остава несигурно колко дълго потребителите ще продължат с тази си страст
9 авг 2023 23:37, Йоана Цонева
7
Високите цени на полетите не спират хората да пътуват
Снимка: БГНЕС

Бумът на пътуванията след пандемията и високите цени на билетите, които го съпътстват, не показват признаци на забавяне въпреки икономическата несигурност и намаляващите спестявания на домакинствата, информира Ройтерс.

Въпреки че остава несигурно колко дълго потребителите ще продължат с тази си страст, авиокомпании, хотели и анализатори твърдят, че пътуването продължава да е основен приоритет вместо, както в миналото, "нещо, което би било хубаво" да се случи.

Международните пътувания са достигнали около 90 на сто от предпандемичните си равнища тази година, според данните на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Възстановяването се дължи в най-голяма степен на туристите, поели към Южна Европа от страни с по-хладен климат въпреки покачващите се температури и групите американски туристи, летящи в чужбина.

Още по темата
Според неотдавнашно проучване на туристическата технологична компания "Амадеус" (Amadeus) 47 на сто от анкетираните са заявили, че пътуване отвъд граница е сред основните приоритети при планиране на разходите им за 2023 и 2024 година спрямо 42 на сто през предходната година. "Амадеус" е анкетирал туристи от Великобритания, Франция, САЩ, Германия и Сингапур, предаде БТА.

Тези тенденции са повишили тримесечните постъпления на туристическите компании, а круизни оператори като "Роял Карибиън" (Royal Caribbean) са отчели рекордни резултати през последните седмици. Платформите за резервации "Букинг" (Booking) и "Ербиенби" (Airbnb) съобщиха, че приходите им са се увеличили със съответно 27 на сто и 18 на сто. Авиокомпанията "Делта" (Delta) и веригата хотели "Мариот интернешънъл" (Marriott International) прогнозират силно търсене в бъдеще.

Германският авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa) обяви, че резервациите за остатъка от годината са надвишили 90 на сто от предпандемичното равнище, а летният сезон е удължен до октомври.

"Юнайтид еърлайнс" (United Airlines) е разширил покритието си в Тихия океан с нови полети до Манила, Хонконг, Тайпе и Токио.

Очаква се глобалното пътническо търсене да нарасне с 22 на сто на годишна основа през 2023 година и 6 на сто през 2024 година

Някои авиокомпании като Ай Ей Джи (IAG), компанията майка на "Бритиш еъруейз" (British Airways), обявиха, че не могат да прогнозират дали търсенето ще се запази. Анализатори обявиха, че намаляването на спестяванията на потребителите може да доведе до спад на разходите, ако инфлацията не се смекчи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
1
 
! Отговори
Британски учЕн преди 9 месеца
Май месец децата в Англия имат една седмица ваканция и реших да се прибера в България. Самолетът беше пълен с англичани, сами си организират отпуската без тур оператори което е много притеснително, вече се чувстват в България като у тях си, хем не са вече в евросъюза.
5
0
 
3
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
Цените винаги са скачали, особенно лятото когато децата излизат във ваканция в съответната държава 9англия, Испания, Германия) защото тогава има голямо търсене и всички тръгват да пътуват. Тогава скачат и горивата и цените в хотелите. Пазарна икономика му се вика.
4
2
 
3
 
! Отговори
... преди 9 месеца
За две години имам над 40 полета. Толкова много пътуване до сега не съм правил. Скъпо... колко да е скъпо? Цените са повече от приемливи и достъпни.
3
5
 
2
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 9 месеца
Миналата година купих 3 билета от Испания до българия за 200 евра двупосочни Тая година само за детето и жената 300 еднопосочни.Нямат милост авиокомпаниите
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Билетите далеч не са толкова скъпи, стига да си ги купиш рано, поне два-три месеца предварително, по-рано е още по-добре. Съответно ако сега вземаш за след няколко дни или за утре, ще ти отрежат главата, естествено.
1
4
 
4
 
! Отговори
ддд преди 9 месеца
пълна пр...стотия...аз познавам само 3 *** които се отказаха да пътуват....тъй като билетите им излизаха по 2-3 паунда....трябваше да ги оставят да фалират всичките миндилскиавиокомпании през ковида