Рекорден спад на раждаемостта в Китай

Високите разходи за грижите за децата са попречили на много жени да имат деца
15 авг 2023 23:10, Йоана Цонева
44
Рекорден спад на раждаемостта в Китай
Снимка: БГНЕС

Коефициентът на раждаемост в Китай се очаква да спадне до рекордно ниското ниво от 1,09 при приключване на годишната статистика, съобщи National Business Daily във вторник, цифра, която вероятно ще разтревожи властите, които се опитват да увеличат намаляващия брой новородени в страната, предава Ройтерс.

Подкрепеният от държавата вестник пише, че данните от Центъра за изследване на населението и развитието на Китай сочат, че страната има най-ниското ниво на раждаемост сред страните с население над 100 милиона души.

Коефициентът на раждаемост в Китай вече е един от най-ниските в света заедно с Южна Корея, Тайван, Хонконг и Сингапур.

Загрижен от първия регистриран спад на населението на Китай от шест десетилетия и бързото застаряване на населението, Пекин спешно опитва набор от мерки за повишаване на раждаемостта, включително финансови стимули и подобрени съоръжения за грижи за деца.

Още по темата
Китай заяви, че ще се фокусира върху образованието, науката и технологиите, за да подобри качеството на населението и да се стреми да поддържа ниво на "умерена раждаемост", за да подкрепи икономическия растеж в бъдеще.

Високите разходи за грижите за децата и необходимостта да спрат кариерата си са попречили на много жени да имат повече деца или изобщо да имат деца. Дискриминацията по пол и традиционните стереотипи за жените, които се грижат за децата си, все още са широко разпространени в цялата страна. През последните месеци властите засилиха реториката относно споделянето на задължението за отглеждане на деца, но отпускът по бащинство все още е ограничен в повечето провинции.

Асоциацията за семейно планиране на Хонконг заяви в отделно съобщение във вторник, че броят на бездетните жени в специалния китайски административен регион се е увеличил повече от два пъти спрямо преди пет години до 43,2% миналата година.

Процентът на двойките с едно или две деца също се е сринал, докато средният брой деца на една жена е спаднал от 1,3 през 2017 г. до рекордно ниско ниво от 0,9 миналата година, според проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормално е да не се правят деца.Малко ми е, че ми се налага да работя, то и деца да гледам.Да си ги гледат тези със свободното време. Аз за моя си живот милея, за себе си живея.Не за деца, не за държава.'айде със здраве!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Случаен минувачТи добре ли си, виж площта на която е разположено населението, а не смятай населението просто по държави, например Индия в квадратни километри е 3 287 263 км²
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Бъдещето, Какво сравняваш Индия с Румъния или Франция? Индия е огромна територия, смятай населението на квадрат на площта, която заемат!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Азия има мъртви реки, напълно замърсени, без никакъв живот в тях.
32
0
 
2
 
! Отговори
в заблуда си преди 8 месеца
До Случаен минувачВ бедните страни, консумацията е много по-малко, отколкото в богатите, какво ще ти замърсят със стадата си азиатци и африканци? Тревата, с която пасат животните или гледат ориза? Промишлеността, която им замърсява природата, не е тяхна, в повечето случаи е на чужди фирми от Америка и Европа и фирми неспазващи правилата и нормите да не замърсяват природата! Даже сметта си изхвърляха някои европейски държави там!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Китай, до неотдавна, им е било забранено да имат повече от едно дете в семейство, което е довело до недостиг на жени за брачни двойки.
30
0
 
2
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 8 месеца
това даже не проблем, сравнено със повешена раждаемост на тъмнокожи!
29
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Хубаво е когато деня започва с положителни новини като тази. :)Населението на земята трябва да намалява.
28
0
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Зозо, той Цариград е почти 20 милиона вече. Три пъти съм ходил дотам, винаги ми е ставало гадно от огромния брой хора по улиците... Ужасна ***. Дори в хотела ме предупредиха: Пазете си портфейла и документите, че ги има всякакви... На Капалъ Чарши какво блъсканица е, човек до човек... а бе неприятно. Не ми се ходи повече там.
27
0
 
2
 
! Отговори
До Млад баща преди 8 месеца
Бъдете живи и здрави, и дано ви се получи с третото. Въпреки че аз не искам деца, се радвам като чуя или прочета, че има хора, които истински се радват да създадат деца и да ги гледат достойно. Евала!
26
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
До Бъдещето .... Cyльo, Токио е 40 милиона, най-големият град в света.
25
2
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Китай и Индия поставят един глобален проблем - колко души може да изхрани Земята. Двете държави заедно имат 3 милиарда население. А вече по данни от ООН станахме 8 милиарда. Всеки човек консумира храна, вода, произвежда отпадъци. Да не говорим, че повечето хора искат и допълнителни благинки, като автомобил например... Ако продължаваме да се размножаваме с такива темпове, нищо добро не чака човечеството. Ще изядем рибите в океана, ще изсечем горите за дървен материал...и ще загинем.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо за БГ или само преписваме статии?
23
1
 
11
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
Как няма да спане раждаемоста,като доста китайки избягаха в Щатите и Канада . Погледнете студията за масаж, коя мафия ги държи, как мислите? Куцо, кьораво и сакато правят масажни студия и - хоп, чакат някой балък да клъвне, за да вземат паспорти .
22
7
 
6
 
! Отговори
Бъдещето преди 8 месеца
България 3 милионаРусия - 100 милионаЯпония 70 милионаКитай 700 милионаАлбания 15 милионаТурция 100 милионаРумъния 12 милионаГърция 7 милионаГермания 90 милиона (половината няма да са истински германци)Франция 80 милиона (като при Германия)Индия милиард и половинаНигерия 600 милиона
21
5
 
11
 
! Отговори
Това направиха преди 8 месеца
С ваксините и ГМО храните!Намалят човешката популация по света,колкото и да ви се струва за нереално.Аз от как създадоха тази фалшива ПЛАНдемия се уверих на 100% и още много доказателства,че ЕС И САЩ ВЪРТЯТ ЗАДКУЛИСНИ ИГРИЧКИ СЪС НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ИЗТРЕБВАЩИ ЧОВЕЧЕСТНОТО!!!Запада е не по-малко злокобен от Изтока!
20
0
 
12
 
! Отговори
Русия преди 8 месеца
А за рекордната смъртност при нас. Загрижели са са за Китай дето 1.5 милиарда.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това беше целта на масовата ваксинация там.
18
0
 
10
 
! Отговори
До анонимен преди 8 месеца
Докато сиГанката Айше ражда първото си дете на 10 години и осмото си дете на 18 години и на 30 години става баба, то БГ няма да изчезне:)))
17
1
 
7
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 8 месеца
След 100 години ИНДИЯ(която от 3 месеца е по-голяма от КИТАЙ),ще бъде 2 пъти по-голяма от НИГЕРИЯ,която ще е втора. КИТАЙ ще бъде трети,с около 700 милиона човека. Светът ще стигне предел от 11 милиарда и ще почне да намалява.