Рекорден спад на раждаемостта в Китай

Високите разходи за грижите за децата са попречили на много жени да имат деца
15 авг 2023 23:10, Йоана Цонева
44
Рекорден спад на раждаемостта в Китай
Снимка: БГНЕС

Коефициентът на раждаемост в Китай се очаква да спадне до рекордно ниското ниво от 1,09 при приключване на годишната статистика, съобщи National Business Daily във вторник, цифра, която вероятно ще разтревожи властите, които се опитват да увеличат намаляващия брой новородени в страната, предава Ройтерс.

Подкрепеният от държавата вестник пише, че данните от Центъра за изследване на населението и развитието на Китай сочат, че страната има най-ниското ниво на раждаемост сред страните с население над 100 милиона души.

Коефициентът на раждаемост в Китай вече е един от най-ниските в света заедно с Южна Корея, Тайван, Хонконг и Сингапур.

Загрижен от първия регистриран спад на населението на Китай от шест десетилетия и бързото застаряване на населението, Пекин спешно опитва набор от мерки за повишаване на раждаемостта, включително финансови стимули и подобрени съоръжения за грижи за деца.

Още по темата
Китай заяви, че ще се фокусира върху образованието, науката и технологиите, за да подобри качеството на населението и да се стреми да поддържа ниво на "умерена раждаемост", за да подкрепи икономическия растеж в бъдеще.

Високите разходи за грижите за децата и необходимостта да спрат кариерата си са попречили на много жени да имат повече деца или изобщо да имат деца. Дискриминацията по пол и традиционните стереотипи за жените, които се грижат за децата си, все още са широко разпространени в цялата страна. През последните месеци властите засилиха реториката относно споделянето на задължението за отглеждане на деца, но отпускът по бащинство все още е ограничен в повечето провинции.

Асоциацията за семейно планиране на Хонконг заяви в отделно съобщение във вторник, че броят на бездетните жени в специалния китайски административен регион се е увеличил повече от два пъти спрямо преди пет години до 43,2% миналата година.

Процентът на двойките с едно или две деца също се е сринал, докато средният брой деца на една жена е спаднал от 1,3 през 2017 г. до рекордно ниско ниво от 0,9 миналата година, според проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 8 месеца
Да, така е в Мама Африка.
15
0
 
2
 
! Отговори
Паралиев преди 8 месеца
Нормално. Спад на икономиката, поевтиняване на стоките и логичен удар по производителите и оттам и раждаемостта.
14
0
 
4
 
! Отговори
Срещу преди 8 месеца
Перманентно бременната и малоумницата която ни нарича така лудите в лудницата
13
3
 
7
 
! Отговори
То не е само това преди 8 месеца
30% от населението на Китай е над 60+ години. Това са са средно по 1 милиард и 300 милиона памперса на ден за 450 милиона пенсии. Смятайте колко ще се харчи от бюджета за памперси. В природата и живота е така. Хората растат до определи възраст, иначе щяхме да сме по 8 метра високи. Същото правило важи и за населението.
12
0
 
0
 
! Отговори
Не преди 8 месеца
Сьм забелязала такава закономерност а чак черни не сме или ти си перманентно друсана или крайно неграмотна ти не си тая която ще ни лишава от каквото и да било
11
0
 
1
 
! Отговори
Не преди 8 месеца
Мисля вече да растеме
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Китайците си са китайци, тях не ги гледайте. България загива, населението се топи, половината измряха, другата половина емигрираха. Останаха пенсионери, и роми. Много жалко. Такава древна държава, а е на изчезване. Лоша политика, лоши управници, абе!
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разбираемо има няколко прости фактора, които са чисто по вина на Китай:- жилищната криза- диктата и постоянното следене от Ковид кризата-- войната и ценовата криза, предизвикана от алчността на Путин- дълггодишните търговски спорове и обвинения за шпионаж, което подкопава доверието- санкциите наложени от САЩ
8
4
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
В КИТАЙ Е ОГРОМНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МИЗЕРИЯ!! ПАРТИЯТА КРАДЕ НАРОДА НЕПРЕСТАННО И ЗА ТОВА ИМА ТРИЛИОНИ ЕВРО ОТКРАДНАТИ ОТ НАРОДА ! КИТАЙ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ И ДИКТАТУРА ОТ НАЙ-ЛОШИТЕ!
7
5
 
21
 
! Отговори
Млад баща преди 8 месеца
Аз съм на 35 г. и си имам две прекрасни дъщерички- Емилия на 7 г. и Гергана на 2 г. С моята жена работим за трето последно, дано се падне момченце. Като бях по-млад не си мислех, че ще мога да бъда баща, ама след като намерих подходящата жена, и след се появи първата ни дъщеричка, коренно мислите ми се промениха. Хубав е животът с дечица. Повярвайте. Финансите стигат. Ние с жена ми не сме богаташи, живеем средно, но някак си успяваме. Децата от нищо не са лишени.
6
2
 
10
 
! Отговори
славянин преди 8 месеца
Каква ''трагедия'' за 1,5 милиарден Китай, нали!? Друго си е плоденето на черните, *** и мюмюнестите по атлантическите земи, създават се бъдещите им ''лекари, инженери, архитекти и научни работници''!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди са правели деца и от 'скука' едва ли не. Този феномен се наблюдава в днешно време при бедствие където дадени градове и села са оставени без ток за няколко дни или седмици. Винаги след това има бум на бебета
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това ли е новата"политкоректност"след Русия трябва да има подобаващ норматив и за негативни новини срещу Китай,афеерим-машалаа мисиирки!
3
1
 
9
 
! Отговори
История преди 8 месеца
Едно време моята баба кат била млада, понеже е родила и отгледала общо 5 деца, та когато забременяла с петото, съседи са й казвали- Зара, ти пак си бременна, ми за кво ти са още деца, виж 4 имаш, стигат ти. И баба Зарка казала - ми язе не исках, ама нащо свиньеее (за дядо) една вечер са прибра пиян и *** натисна, та стана каквото стана.. Пхахахах, смях се кат ми го разказаха. Те тей са правили дИцата навремето.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако всеки китаец се изпразни в жена му след 9 месеца китайското население ще се увеличи с още едни германия, франция, англия и италия взети заедно муахахахаха
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кво подхванахте Китай пък сега ? Няма ли достатъчно проблеми у нас ? Много ли ви е грижа тъкмо за китайците ?