Естонската премиерка Кая Калас е готова да оглави НАТО

И оттеглящият се премиер на Нидерландия Рюте с интерес към поста
15 ное 2023 12:38, Елка Василева
57
Естонската премиерка Кая Калас е готова да оглави НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Естонската премиерка Кая Калас заяви, че се интересува от възможността да поеме най-високия пост в НАТО, съобщи изданието "Политико".

Американската медия отбелязва, че това стана в момент, когато алиансът, създаден по време на Студената война, продължава да се справя с последиците от войната на Русия срещу Украйна и да работи по общи стратегии срещу Китай и други нововъзникващи заплахи.

На среща на високо равнище по въпросите на отбраната, организирана от "Политико", Калас отговори снощи положително, когато беше запитана дали би искала да бъде разгледана възможността да заеме тази длъжност, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се оттегли.

Калас е водещ критик на Русия в Европейския съюз и НАТО и настоява за по-всеобхватни планове за защита на трите балтийски републики от Алианса, които граничат с Русия - Естония, Латвия и Литва. Дипломати от НАТО обаче заявиха, че Калас може да бъде възприета като твърде агресивна от някои членове на западния отбранителен съюз, посочва Ройтерс.

Калас изрази убеденост, че Украйна в крайна сметка ще надделее в усилията си за отблъскване на руското нашествие, докато и от двете страни на Атлантическия океан нарастват опасенията, че Украйна и Русия се приближават към застой на бойното поле.

"Напълно вярвам, че (Русия) може да бъде победена. И че Украйна може да спечели тази война", каза естонската министър-председателка.

Калас отхвърли схващането, че конфликтът е в задънена улица, като заяви, че тази представа служи на руските интереси да се представят условията на бойното поле в тази светлина.

Естонската премиерка,  която се срещна с представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и законодатели на Капитолийския хълм, подчерта необходимостта от американска подкрепа за постигане на траен мир в региона.

"Това, което искаме да имаме, е устойчив мир. И разбира се, знаете, че американската подкрепа е от основно значение за това", каза Калас.

Тя също така добави, че е била приятно изненадана да установи, че скептичните според очакванията й американски политици са били по-благосклонни, отколкото е смятала.

"Те имаха много въпроси и аз се опитах да им отговоря. Струва ми се обаче, че все още представяме идеите си, но и не ми се струва, че сме много далеч един от друг", заяви Калас.

Оттеглящият се от поста премиер на Нидерландия Марк Рюте също каза, че би се заинтересувал от поста на ръководител на НАТО, отбелязва Ройтерс.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тая е естонския Магарев
43
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 месеца
МАТРИАРХАТЪТ упорито се завръща !.....И верно е написано в Писанията:-"Каквото е било,то и ще бъде..И нищо ново под слънцето"..Повтарям..,не,потретвам :-Човека е лошо реализиран Божи Замисъл..
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Аха Мичи принерка и уе
41
7
 
0
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 5 месеца
Желязна е Кая Калас и е прекрасен избор. Какво че е жена. Да не забравяме амазонките и жените-воини от Спарта в древна Елада. Също Голда Меир в Израел и Маргарет Тачер във Велика Британия.
40
0
 
0
 
! Отговори
До Христо Христов 31 преди 5 месеца
Няма как да вземеш Естонска заплата в България. Няма такъв човек който да взема 2/3 или 1:1 естонска в България. Освен ако не е закачен с някой в правителството или по европрограми не усвоява нещо. Няма такъв Христо. Образовай се. Знам ,че си образован но има още какво да учиш. Опитай се от България да отвориш бизнес акаунт за по-известните инфлуенсърски платформи - не работят с България. Няма искаш не искаш !!!!
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая поне за нещо става. За разлика от Джуджи.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДА внимава Путин с тая, направо ще го скъса!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тая ще плаши Путин с грозната си шун да ли?смешници
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По-добре сложете Пена-уроспията от Червен бряг.По ще свърши работа от това недоразумение
35
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Съжалявам, че преди години демонстрирах пред съветското посолство в защита на независимостта на Прибалтика. Със сегашния акъл и знания за същността им, бих поощрявал танковете да ги валцоват.
34
0
 
7
 
! Отговори
бай солмон спаси преди 5 месеца
моме я стой далече от службицата щото аз си точа зъбите отдавна сам на нато
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Не е и не може да бъде държава територия, която преди 300 години е купена от Петр Велики с руски пари" ___ Петр Велики купи Курляндия и Лифляндия от Карл ХII за доста пари. Те са руски земи по право и Русия по-скоро рано отколкото късно ще си ги вземе. Никой няма да гъкне и да й попречи.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще стартира война с Русия още в 1-вия ден на мандата!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каята гледа изключително умно,тия съвсем изтрещяхабе.От година на година по лоши избори ни предлагат,не знам дали е умишлено или не.Но тая риба (кая) определено е по-малко умна и от Киро Простото
30
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще е добър избор. Хората от прибалтика винаги са предупреждавали за опасността от Русия ( и очевидно се оказаха прави ) За разлика от тези които мислеха ,че по дълбоко интегриране с Русия ще е дастатъчно да я въздържа от война предвид взаимните щети/вреди за 2те страни, това разбира се работи при рационално мислещи хора/правителства ,каквато Русия НЕ Е.
29
0
 
6
 
! Отговори
Тая е като Маслото преди 5 месеца
запознайте се Кой е баща й!
28
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 24 "За да има такова самочувствие Българин, трябва да взема поне 2/3 от естонска заплата, поне. " - е па ВЗИМАЙ бе! Ама на про'с'тите и некадърни неграмотни комплексари никой не ДАВА. Виж, работливите и кадърните си заработват парите сами без да се налага да чакат. Само про'с'таците гласуват за ЕС, чакайки да им даде МРЗ.
27
1
 
6
 
! Отговори
Въх преди 5 месеца
Пази Боже.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ясно. НАТО(когато там се е пръкнало)-2024
25
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Браво! Колкото по-големи про'с'таци стават шефове на НАТО, толкоз по-добре за България. Надявам се да я изберат и евроатлантическа българия да осигури поне милион про'с'така, от тез дето гласуват за ЕС и НАТО, на фронта.