Естонската премиерка Кая Калас е готова да оглави НАТО

И оттеглящият се премиер на Нидерландия Рюте с интерес към поста
15 ное 2023 12:38, Елка Василева
57
Естонската премиерка Кая Калас е готова да оглави НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Естонската премиерка Кая Калас заяви, че се интересува от възможността да поеме най-високия пост в НАТО, съобщи изданието "Политико".

Американската медия отбелязва, че това стана в момент, когато алиансът, създаден по време на Студената война, продължава да се справя с последиците от войната на Русия срещу Украйна и да работи по общи стратегии срещу Китай и други нововъзникващи заплахи.

На среща на високо равнище по въпросите на отбраната, организирана от "Политико", Калас отговори снощи положително, когато беше запитана дали би искала да бъде разгледана възможността да заеме тази длъжност, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се оттегли.

Калас е водещ критик на Русия в Европейския съюз и НАТО и настоява за по-всеобхватни планове за защита на трите балтийски републики от Алианса, които граничат с Русия - Естония, Латвия и Литва. Дипломати от НАТО обаче заявиха, че Калас може да бъде възприета като твърде агресивна от някои членове на западния отбранителен съюз, посочва Ройтерс.

Калас изрази убеденост, че Украйна в крайна сметка ще надделее в усилията си за отблъскване на руското нашествие, докато и от двете страни на Атлантическия океан нарастват опасенията, че Украйна и Русия се приближават към застой на бойното поле.

"Напълно вярвам, че (Русия) може да бъде победена. И че Украйна може да спечели тази война", каза естонската министър-председателка.

Калас отхвърли схващането, че конфликтът е в задънена улица, като заяви, че тази представа служи на руските интереси да се представят условията на бойното поле в тази светлина.

Естонската премиерка,  която се срещна с представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и законодатели на Капитолийския хълм, подчерта необходимостта от американска подкрепа за постигане на траен мир в региона.

"Това, което искаме да имаме, е устойчив мир. И разбира се, знаете, че американската подкрепа е от основно значение за това", каза Калас.

Тя също така добави, че е била приятно изненадана да установи, че скептичните според очакванията й американски политици са били по-благосклонни, отколкото е смятала.

"Те имаха много въпроси и аз се опитах да им отговоря. Струва ми се обаче, че все още представяме идеите си, но и не ми се струва, че сме много далеч един от друг", заяви Калас.

Оттеглящият се от поста премиер на Нидерландия Марк Рюте също каза, че би се заинтересувал от поста на ръководител на НАТО, отбелязва Ройтерс.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Тая май е пт наште. Шарените.
23
1
 
10
 
! Отговори
Тома неверни преди 5 месеца
Тая кака ще има сериозна конкуренция..Емили Тротонетката си е харесала поста.....
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама тва жена, ве? Алоуу!!!
21
2
 
4
 
! Отговори
До съветникът преди 5 месеца
До "Българи, взимайте пример от естонците"... Проверил ли си в Естония заплатите...щото това самочувствие не идва само от мотиките...идва с нещо подкрепено. За да има такова самочувствие Българин, трябва да взема поне 2/3 от естонска заплата, поне. Има и още нещо пусни клип в ютуб от Естония и от България и гледай монетаризирането се разминава с 2-3 нули.... От там да започнем....
20
8
 
1
 
! Отговори
Притеснен преди 5 месеца
Когато режима в Кремъл падне и Русия стане свободна, демократична държава, България отново ще е най-бедната и скапана държава, защото още ще подкрепя комунизма.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Естония граничи с Русия и не се страхуват грам. Българи, взимайте пример от естонците.
18
3
 
5
 
! Отговори
Когато загърмят преди 5 месеца
Когато загърмят Сарматите, в главите на евроатлантичетата в Брюксел ще зазвучи тихо и протяжно Одата на Радостта. Със затворени очи и с усмивка ще посрещнат те този сюблимен миг на спокойствие. Но секунда по-късно ще осъзнаят, че любимият им Европейски химн всъщност е тяхната лебедова песен, ще отворят очи и ще видят слънцата. ЯДРЕНИТЕ СЛЪНЦА!
17
2
 
8
 
! Отговори
Когато нещо пропада преди 5 месеца
Когато нещо пропада, и големите го виждат от високо, минават веднага в сянка и назначават някой да обере пешкира след 2-3 години. Така стана с Англия, от кралица минаха на индиец, предполагам така става и с НАТО. Преди да пропадне нещо капитана напуска кораба и назначава някъв ...и това стана практика. Помнете ми думата.
16
2
 
9
 
! Отговори
Каракочев преди 5 месеца
Много мераклии да борят Русията.
15
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Няма никакво значение кой ще оглави НАТО! То, НАТО и без това за нищо не става! Даже и гаргите вече не се плашат от него!
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
то май цялата работа ни стана такава.... Жена шеф на военен съюз... Пародия!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
12, късно снощи по Перви Канал излезе нова серия на шоуто Ваван и Лексус.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Естония ли наричаш "държава, която все още съществува"? Не е и не може да бъде държава територия, която преди 300 години е купена от Петр Велики с руски пари.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НАТО няма нужда от такава агресивна дура. Пранкерите Ваван и Лексус я направиха за смях пред целия свят. А Джордже Мелони уволни шефа на кабинета си заради издънката с "африканския политик".
10
4
 
3
 
! Отговори
Адмирации преди 5 месеца
За първи път, държава която все още съществува, ще оглави НАТО, а до края на Калас, такава държава ще съществува като Республика в състава на руската федерация
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Те имаха много въпроси и аз се опитах да им отговоря. Струва ми се обаче, че все още представяме идеите си, но и не ми се струва, че сме много далеч един от друг", заяви Калас.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ха ха, като се включи и другата бюрократка Урсула ще бъде забавен избор ... между бюрократи от сой. Да му мислят военните дето ще са под управлението им :)
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вземете наш Киро, да ни оттървете той има Харвард!
6
3
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 5 месеца
Интересно. Написах две думи тук и на шега споменах името на един дебел политик, който отслабна и май пак надебеля и хоп - изтриха ми поста. Защо? Един колега по-долу обяснява, че премиерът на Естония "не е за изпускане в леглото" обаче днес.бг нямат проблем с това. Ами на тях нямам какво да им кажа, но на колегата искам да кажа: прав си, колега, но още по-добре е "тази малката" в комбинация с онази бившата на Финландия, танцьорката, нали се сещаш... Има ги двете снимани заедно...
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубавелката Кая Калас била приятно изненадана да установи, че скептичните според очакванията й американски пичове-политици са били по-благосклонни към нея.