Грешките, които днешните родители допускат

Изискваме твърде много от децата, а им даваме малко
1 ное 2012 15:26, Мария Дуковска
21
Грешките, които днешните родители допускат
Снимка: Reuters

Спомнете си времето, когато сте били деца и признайте, че поне веднъж сте си казали „Ако бях на мястото на майка си, никога не бих си говорила така! Нищо не постига по този начин. Един ден, когато аз имам деца, ще...“

До момента, в който сме станали родители, сме забравили всеки подобен случай, и когато нервите ни не издържат, първото нещо, което ни идва да направим е да викнем и да вдигнем скандал. Това помага до един момент. От там нататък започваме да губим уважението им заради истерията си. Какви са причините да не успяваме да овладеем проблемните ситуации?

Честата употреба на частицата „не“

Ако непрестанно казваме „не“, то започва да губи смисъла си в контекста на речта ни. „Не пипай това. Не си играй с това. Не се цапай. Не ми пречи.“ Вместо да внушавате на децата си това, което НЕ искате да направят, потърсете начин да ги похвалите за това, което ви харесва в поведението им. Когато едно дете веднъж е поощрено дори за най-малкото си постижение, то започва да желае същата подкрепа, да я търси и да се старае да я получи.

Очакваме твърде много от децата си

Нещо съвсем нормално за нас, каквото е пазенето на тишина на концерт например, е социално изграден навик, който детето ни няма откъде да е усвоило. Затова трябва да обясняваме всичко с нужното търпение и разбиране и да не го обвиняваме, когато греши в ситуации, с които никога не се е сблъсквало. Наблегнете на частния случай, чрез него стигайте до общия случай – така в един момент детето само ще може да си прави изводи за това как да реагира в различните ситуации.

Забравяме, че сме модел на подражание

Невъзможно е да избегнем неприятни ситуации с нахални шофьори или пешеходци пред детето си, но в никакъв случай не означава, че не трябва да му спестяваме рязката размяна на реплики с въпросния човек.

Факт е, че още от детската градина децата ни са изложени на постоянен поток от неприлични думи изрази и пр. Защо обаче има момиченца и момченца, които не се поддават на провокациите и се държат прилично? Всичко е въпрос на влиянието на родителското тяло.

Не уплътняваме думите с дела

„Спри го този телевизор и вземи да четеш някаква книга!“ - казваме без да се замислим. А в момента, в който се окажем без работа, самите ние се отпускаме на дивана и се заглеждаме в някой филм. Първоначално това би действало объркващо за детето, после ще го накара да се почувства в несправедлива ситуация. Замислете се дали във всяка една ситуация сте реагирали правилно и логично спрямо детето си.

Две и повече деца предполагат 2 и повече различни подхода

Съзнанието, търпението, агресията у децата е различна. Не можем да очакваме, че по еднакъв начин ще обясним дадена ситуация на двамата си сина например. Съобразете се чувствителността на децата си, с логиката, която следват, когато действат. Правете аналогии с неща, които вече познават, и ги провокирайте да анализират ситуациите. Трябва да сте гъвкави и целенасочени, когато искате да постигнете резултат с децата си.

Още интересна информация прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 11 години
Познайте сега вече мъж на 30 какво предствлявамКажи наистина какъв си сега, как се справяш с живота, с работата, с връзките. Интересно ми е, честно. Смятам, че прекалено строгото възпитание смачква личността и инициативността.
17
0
 
3
 
! Отговори
дд преди 11 години
Средата, средата е важна. Ако е в яслата, после в детската, в обикновеното училище....ко го праиш това дете! то не си живее у дома...то се учи от средата. От лошите преподаватели, от лошите деца. И не ми говорете за страхотно отгледани деца на 4 годинки! Те още не са отгледани. Още има начин за добър материал. Малко хора ще ме разберат. Трудно е да изградиш правилна ценностна система днес. НО НЕ НЕВЪЗМОЖНО! и наистина личния пример е НАЙ-ВАЖЕН! както казвахме навремето: Дом, семейство, бит...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори няма нужда от забрани стимулираното и предпазено от силен стрес дете. Силната връзка между родител и дете е достатъчна, за да го предпазваш с един поглед и тихо шептене от ситуациите, които го нараняват. Сблъсъците се появават между деца с различно интелектуално ниво, различна социална класа и винаги се намира някое по-ниско стимулирано от твоето за да го развали. Моите деца се родиха кротки, но съм виждала деца на други родители, които са големи побойници.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Детето иска от малко още да е ангажирано с нещо и когато няма достъп до подходящи занимания за възрастта си, средата му поражда стрес, тогава започва да се държи неподходящо. Често кавгите между децата стават при поделянето на играчките, и стиснатостта не е вродена, обаче бързо се научават ако някое съседско дете им покаже лошия пример.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а повечето други деца са нахални и безцеремонниДаа, голяма дилема, как да възпиташ детето си в това подивяло общество. Ако е кротко и интелигентно, ще го мачкат разни простаци. Няма ценности и морал
13
1
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 11 години
За съжаление живеем в джунгла, а в джунглата живеят зверове.Ако отглеждахме децата си в нормално, цивилизовано общество , то и децата ни ще са такива.Като първа стъпка в изграждането на цивилизовано общество предлагам политиците да се откажат от имунитета си.
12
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако щете ми вярвайте, но имам обратния проблем - възпитах твърде добре 4-годишното си дете и имам чувството, че сега страда в известна степен, когато е сред други деца. Чувства се длъжна да отстъпва, твърде търпелива и отговорна е, а повечето други деца са нахални и безцеремонни. Смятам, че родителите твърде дълго изчакват преди да започнат да възпитават. Те отглеждат децата до 3-годишна възраст като малки, мили животинки - да е нахранено, сухо и здраво... А възпитанието започва с раждането.
11
4
 
12
 
! Отговори
Absolutism преди 11 години
Глупости, Погледнете сегашните ученици, имат 70-80% от знанията, които ние имагме когато завършихме средното си образование, а сред вишистите е около 60% ...
10
0
 
16
 
! Отговори
дечко преди 11 години
Децата са големи сладурчета, ама докато са малки. После като ги хване пуберската криза и като отворят едни уста...сложна работа.
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе не знам кой какви грешки допуска, ама като гледам как се държат повечето деца, май грешките са ГОЛЕМИ! Ама много!
8
2
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
а дано те преболи, когато и твоите деца ти кажат същото
7
2
 
22
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
да бе, сигурно като си бил на 6 годинки и си размишлявал кой ти заслужава и кой не уважението. едно време са възпитавали децата по - строго и хората са били по - съвестни, отговорни. сега са се напръкали едни *** младежи, въобразяват си, че всички са им длъжни.
6
9
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
Уважението се печели, не се получава наготово. Ако сметна, че някой го заслужава - ще го уважавам, ако не - преболява ме за него и мнението му.
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета книжки за отглеждането на деца и навсякъде пише не използвайте често думата "не"! Хубаво са го написали, но имам чувството че са виждали деца на живо само отстрани. Аз имам три деца и думата "НЕ" се чува на всяка минута. Не драскай дрехите си, не и дрехите на тати, не блъскай с химикала по телевизора, не бъркай в контакта, не се катери на масата, не си събувай чорапите, не се бийте, не може да бъркаш с пръсти в меда и да мажеш килима, не бъркай в окото на сестра си и т.н... до безкрай.
4
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днешните деца са много разглезени. Едно време какъв респект имахме към възрастните, а сега не признават никакви авторитети още от детската градина. Затова и родителите сме виновни.
3
9
 
3
 
! Отговори
синева преди 11 години
Това е най-просташкия коментар,който някога някой е написал!!!!
2
13
 
31
 
! Отговори
123 преди 11 години
"Изискваме твърде много от децата, а им даваме малко"- аз мисля, че точно обратното!
1
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам деца, ама ако имах какво да им дам? По една лопата да бъркат цимента на близкия МОЛ и да вадят и те някой хляб за вечера, освен ако не съм *** разбира се, когато просто бих им дал съвет да почнат да се *** в канафката на квартала и да правят малки *** !!!!!!