Как да отучим детето да лъже?

Обяснете защо е важна истината
29 мар 2016 19:55, Михаела Лазарова
10
Как да отучим детето да лъже?
Снимка: outnow.ch

Малките деца лъжат непрекъснато. Правят го, защото се страхуват да не им се карате. Страхуват се да не им бъдат отнети играчките като наказание. Лъжат още, защото доразвиват във фантазията си чути по телевизията или радиото истории като си съчиняват техни реалности.

Този етап от развитието на детето е напълно нормален и е свързан с определени процеси в мозъка. Няма как да се избегне лъженето при децата. Важното е родителите да обяснят важността на истината и разграничаването ѝ от лъжата. Но как?

Реагирайте със спокоен тон

Не бързайте да викате. Колкото и да ви е разгневила лъжата, преглътнете няколко мига, поемете въздух и тогава реагирайте със спокоен тон. Накарайте детето да помисли добре това ли е истината или му се иска да е това.
Попитайте го как би се почувствало, ако някой излъже него по такъв начин. Разбира се, трябва да се действа в зависимост от лъжата и степента ѝ на сериозност.

Съсредоточете се върху проблема

Ако детето е започнало да лъже патологично, трябва да локализирате проблема и да разберете какво го кара да прави това. Разберете подбудите му. Има вероятност нещо във вашето поведение да кара детето да лъже, което бихте могли да промените.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Психолозите удобно пропускат, че причините за лъженето са две - наследствено обусловена и в резултат на подражание. Ако детето се е научло да лъже, защото е забелязало, че другарчетата му детската градина го правят, тогава е лесно. Но когато му е заложено в гените, мисията е невъзможна. Казвам го от собствен опит. Може да се постигнат резултати само в насока да си подбира къде да лъже, ако е умно.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да отучваме децата, трябва да почнем с политиците. Не помня някога политик да е казал истината, освен ако няма пряка изгода от това.Да не говорим, че половината търговия се крепи на манипулациите и лъжите. За адвокатите няма изобщо да коментирам.
6
0
 
4
 
! Отговори
Брегор преди 8 години
Книга Откровение"И Седящият на престола рече: ето, всичко ново творя. И ми казва: напиши, защото тия думи са истински и верни.След това ми рече: свърши се! Аз съм Алфа и Омега, началото и краят; на жадния Аз ще дам даром от извора на живата вода.Който побеждава, ще наследи всичко, и ще му бъда Бог, а той ще Ми бъде син.А на страхливи и неверни, на *** и убийци, на блудници и магьосници, на идолослужители и на всички ЛЪЖЦИ делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт."
5
0
 
7
 
! Отговори
Брегор преди 8 години
Да се отучва детето от нещо което самите родители правят - било то лъжа, пушене, скандали, дрязги и т.н. дела на плътта е лицемерно. Нека родителите първом извадят гредата от собствените си очи а после сламката в окото на детето. Откъде произхожда лъжата? Лъжата е от дявола, който е излъгал, че ако Адам и *** ядат от дървото на познаване на добро и зло те няма да умрат с което е причинил смъртта на тях а и на всички произлезли от тях. Затова е наречен в Светите Писания лъжец и баща на лъжата.
4
0
 
6
 
! Отговори
Брегор преди 8 години
"Думите инструктират, примера води" са казвали старите римляни. За да отучат детето да лъже, самите родители трябва да МРАЗЯТ лъжата и да не лъжат, тоест те трябва винаги да говорят истината дори когато не е в техен интерес. Истината за тях трябва да е като изпълнен идеал. Такива родители трябва да обичат и да вярват в Бога и Христа защото истината е от Бога: "Твоето Слово Боже е истина". Ако те не мразят лъжата и измамата и не разбират, че лъжата е пагубна змейска отрова как ще научат детето?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да отучим детето да лъже? Еми когато се отучим ние самите децата копират всичко!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхът е основата на всяка лъжа, когато има лъжа значи има и страх.Ако успеете да обясните на детето как да се справи с този страх без лъжа.Решавате проблема с лъжата.Естествено това значи, че и родителя може да се справи с подобни проблеми без лъжа. Ако родителя не може да се справи с такива проблеми без лъжа, не знам как може да научите детето да не лъже,по скоро тези родители учат детето как по добре да лъже.На техните деца "не лъжи " им звучи, трябва по умело да лъжеш.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Попитайте го как би се почувствало, ако някой излъже него по такъв начин. Интересно изразяване от страна на възрастен пред дете.Възрастния не се чувства достатъчно интелигентен да опише, това което иска,и затова прибягва до описание чрез подобни преживявания.На неговия слушател които е дете.От детето се очаква естествено да е имало подобни преживявания, да е интелигентно да сравни двата случая т.е. аналитично мислене.Ако възрастния не е умен а детето гениално вероятно, ще има успех.